TERENSKA NASTAVA - PARK ŠUMA ŠIJANA

Autori: uredništvo bloga


U četvrtak, 5. studenog 2020., studenti su računala i virtualne učionice zamijenili šetnjom Park šumom Šijana, upoznajući tako prirodna i kulturna dobra Pule. Tridesetak studenata preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija Kultura i turizam iskoristilo je lijep sunčan dan za terensku nastavu u sklopu kolegija Kulturna povijest Hrvatske i Upravljanje kulturnom baštinom, pod mentorstvom nositeljice kolegija doc. dr. sc. Nataše Urošević. 


U pratnji stručnjaka iz županijske ustanove Natura Histrica i Arheološkog muzeja Istre, upoznali su se sa zanimljivom poviješću Park šume Šijana te posjetili arheološki i paleontološki lokalitet Šandalja i austrougarsku fortifikacijsku utvrdu San Daniele. 


Studenti su istražili uzbudljivu povijest ovog vrijednog nalazišta, na kojem su arheolozi još šezdesetih godina, prilikom iskapanja u obližnjem kamenolomu, otkrili najstariju prapovijesnu alatku u Hrvatskoj i cijeli niz važnih nalaza, koji se danas nalaze u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Vrijedna kulturna i prirodna baština Šandalje i Park šume Šijana trebala bi se adekvatno prezentirati, složili su se svi prisutni, a za te svrhe izvrsno bi poslužila obližnja austrougarska utvrda San Daniele, koju su studenti obišli nakon ugodne šetnje Park šumom. Ugodno iznenađeni stupnjem očuvanosti utvrde koja je izgrađena na brončanodobnoj gradini, studenti su s kolegama iz baštinskih institucija promišljali moguće prenamjene fortifikacije u interpretacijski, edukacijski i znanstveno-istraživački centar, hostel i restoran, suvenirnicu i vinariju. Dvadesetak dobro izoliranih prostorija moglo bi se idealno preurediti u muzejske i edukativne prostore potrebne institucijama za zaštitu kulturne i prirodne baštine, no prije toga treba riješiti vlasničke odnose i regulirati status kulturnog dobra u suradnji s Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture te očistiti utvrdu od raslinja, zaključili su prisutni. 


Do kraja semestra studenti Kulture i turizma u projektnim timovima promišljat će mogućnosti prenamjene utvrde San Daniele te osmisliti najadekvatnije modele valorizacije i prezentacije vrijedne kulturne i prirodne baštine – od interpretacijskih tabli do interpretacijskog centra, poučnih staza i interaktivnih radionica eksperimentalne arheologije i zaštite prirode.
O atmosferi s terenske nastave više u galeriji.

Primjedbe

Popularni postovi