GOSTUJUĆA PREDAVANJA "Studying and Working in Europe - is there a European Identity" i "The European Spa"

AUTORI: Bruna Kurka i Matteo Legović

Profesori našeg Fakulteta svakoga tjedna organiziraju gostujuća predavanja kako bi online studiranje bilo što zanimljivije, a naše obrazovanje što kvalitetnije. Tako su 2. i 8. prosinca održana gostujuća predavanja na temu "Studying and Working in Europe - is there a European Identity" i "The European Spa", u sklopu kolegija nositeljice doc. dr. sc. Nataše Urošević.


U srijedu, 2. prosinca, dr. Michaël Green održao je gostujuće predavanje na temu ''Studying and Working in Europe - is there a European Identity?'' u sklopu redovne nastave kolegija Europski identitet i Kulturni identitet Hrvatske, nositeljice doc. dr. sc. Nataše Urošević. Dr. Michaël Green, profesor sa Sveučilišta u Kopenhagenu, stručnjak za europsku kulturnu povijest i povijest obrazovanja, predstavio je studentima način studiranja i rada u raznim europskim zemljama u kojima se i sam školovao i radio, a na gostujućem predavanju sudjelovalo je oko osamdeset studenata preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija Kultura i turizam. Kako bi prikazao europski identitet, gostujući predavač predstavio je svoje "putovanje" Europom, odnosno zemlje u kojima se visokoškolski obrazovao te je tako opisao kulturu i način studiranja u Nizozemskoj, Švicarskoj, Njemačkoj, Poljskoj i Danskoj. Uz kulturne razlike i sličnosti, govorio je i o važnosti učenja jezika i vrijednostima različitih zemalja, gastronomiji i običajima. Posebno je zanimljivo bilo saznanje da gostujući predavač zna 11 stranih jezika. Studentima je savjetovao učenje jezika te poštivanje kulture države u kojoj žele živjeti i raditi. Također, rekao je da bi volio naučiti i hrvatski jezik, kojega već dobro razumije. 

Gostujuće predavanje zaključeno je diskusijom o sličnostima i razlikama u načinu života Europljana, što im je zajedničko i što su zapravo europske vrijednosti te koliko ih u svakodnevnom životu primjenjujemo i poštujemo. Također, predavanje je zaključeno i dogovorom o ponovnom dolasku dr. Michaela Greena u našu virtualnu učionicu kako bismo mogli dalje prodiskutirati o temi europskog identiteta. 

U utorak, 8. prosinca, održalo se gostujuće predavanje s dva predavača koja su predstavili zanimljive aktualne projekte u kulturi i turizmu. Predavanje se održalo za studente diplomskog sveučilišnog studija Kultura i turizma u sklopu kolegija Upravljanje kulturnom baštinom, nositeljice doc. dr. sc. Nataša Urošević. 


Prvo predavanje održao je dr. Christian Noack sa Sveučilišta u Amsterdamu, voditelj transnacionalnog HERA projekta The European Spa. U sklopu projekta mreža partnerskih institucija iz cijele Europe istražuje mogućnosti valorizacije zajedničke europske baštine povijesnih turističkih destinacija. Projekt The European Spa as a Transnational Public Space and Social Metaphor (2019-2022), dio je HERA financijske inicijative Europske unije za humanističke znanosti u europskom istraživačkom prostoru ''Javni prostori: kultura i integracija u Europi''. U tom okviru, projekt preispituje povijesna lječilišta kao temeljni koncept i objekt europske rasprave. Istražuje na koji su se način europske povijesne turističke destinacije razvile u transnacionalni javni prostor i funkcionirale kao pozornica za pregovaranje o političkim, socijalnim i kulturnim pitanjima od europskog značaja. Voditelj projekta, dr. Christian Noack, predstavio je i veliki europski istraživački konzorcij, uz koji je, uz Sveučilišta u Amsterdamu, Berlinu, Londonu i Lindu te pulsko Sveučilište, uključena i Europska udruga povijesnih termalnih destinacija (EHTTA), muzeji u Sopotu i Baden-Badenu te Hrvatski muzej turizma u Opatiji. Istaknuta je inicijativa transnacionalne nominacije na UNESCO-ovu listu 11 europskih povijesnih spa destinacija, koje su već ujedinjene u Europsku kulturnu rutu povijesnih lječilišta i predstavljene na prošlogodišnjoj projektnoj konferenciji u Baden-Badenu.


U drugom dijelu gostujućeg predavanja sudjelovala je dr. sc. Mirjana Kos, ravnateljica Muzeja turizma u Opatiji, inače projektnog partnera The European Spa. Ravnateljica je predstavila brojne izdavačke i izložbene aktivnosti jedinog hrvatskog muzeja koji se bavi poviješću turizma i bogatom baštinom hrvatskih klimatskih, termalnih i kupališnih destinacija. Studentima je pojasnila proces nastajanja izložbe, od koncipiranja ideje, istraživanja i prikupljanja građe, do realizacije u izložbenom prostoru ili virtualnom obliku. Upravo će na tome imati mogućnost raditi studenti Kulture i turizma, koji će u sljedećem semestru, nakon analize hrvatskih spa destinacija i njihovih publicističkih i književnih reprezentacija kroz putopise i turističke vodiče, svoja istraživanja predstaviti na studentskoj konferenciji i virtualnoj izložbi. Naše Sveučilište također je uključeno u projekt The European Spa, a finalna konferencija projekta održat će se u Puli i na Brijunima, s izložbom u Muzeju turizma u Opatiji.


Gostujuće predavanje zaključeno je prijedlogom da se studenti uključe u aktualne projekte. Također se na proljeće, ukoliko bude moguće, planira studijski posjet opatijskom Muzeju turizma, što s iščekivanjem priželjkuju svi studenti Kulture i  turizma. Nadamo se i novim zanimljivim gostujućim predavanjima kako bismo se mogli još bolje upoznati s aktualnim projektima u području kulture i turizma.

Više o atmosferi s gostujućeg predavanja možete pogledati u galeriji slika:

Primjedbe

Popularni postovi