OD GOTIKE DO MODERNOG DOBA

 AUTORICA: Andrea Pitlović 


    Bilo je to davno, kad su avionski letovi još bili vrlo dostupni i izuzetno jeftini. Prijateljica Tena našla je prihvatljivu ponudu za avionsku kartu do Stuttgarta. Pozvala je još jednu kolegicu i mene i pitala jesmo li zainteresirane za city-break u Njemačkoj. Oduševljene tom idejom, odmah smo prihvatile prijedlog, kupile karte i krenule planirati naše prvo zajedničko putovanje. Zanima li Vas koje smo gradove izabrale i koje smo znamenitosti obišle u tri njemačka grada koje smo posjetile?

    Od silnog uzbuđenja i adrenalina nismo spavale noć prije puta. Pošto smo putovale avionom, u zračnu luku smo stigle otprilike dva sata prije leta, no neko vrijeme smo provele čekajući check in i pregled prtljage. Ukrcale smo se u avion i s uzbuđenjem iščekivale trenutak kada ćemo se vinuti u visine i krenuti prema odredištu. Nakon uobičajenih uputa za slučaj opasnosti, avion je uskoro poletio i lagano krenuo kliziti prema nebesima.

    Nakon otprilike sat i pol vremena leta stigle smo u zračnu luku Stuttgart. Polako smo uz pomoć navigacije krenule prema centru grada. Za vrijeme šetnje, ugledale smo tri električna romobila, koji su vrlo popularno prijevozno sredstvo u Njemačkoj, ubacile kovanice od nekoliko eura u njih te nastavile svoj put ovim prijevoznim sredstvom. Bilo je vrlo zanimljivo i uzbudljivo, pogotovo meni koja sam se prvi puta srela s ovakvom vrstom prijevoza. No, u svakom slučaju, koliko god adrenalinski ta vožnja zvučala, treba biti iznimno oprezan jer se vozi po prometnim cestama i saobraćaj je izrazito opasan. No, bez problema i s užitkom smo odradile vožnju električnim romobilima i ubrzo došle do glavnog trga.

    Na glavnome trgu smo stale, napravile mnoštvo zajedničkih slika, parkirale romobile te nastavile put pješke. Vidjele smo veliki dio šestoga grada po veličini u Njemačkoj - Stuttgarta. Bile smo izrazito uzbuđene i s velikom znatiželjom istraživale svaku građevinu koja bi se prilikom razgledavanja stvorila pred nama. Nakon obilaska grada uputile smo se prema autobusnoj stanici i sjele u bus koji je vodio prema našem idućem odredištu, ujedno i mjestu stanovanja prijateljičinih roditelja, Ulmu. 


    U Ulm smo stigle u večernjim satima, već pomalo umorne od uzbudljivog prijepodneva. Plan za idući dan bio je obilazak Ulma i obližnjeg velikog shopping centra. Slikale smo se, šetale, uživale i svakim korakom sve više upoznavale ovaj prekrasan grad. Posebno nas je očarala velika ulmska katedrala gotičkog stila. Njezin zvonik poznat je kao najveći na svijetu, a visina mu iznosi sto šezdeset i jedan metar. Nakon lagane šetnje, provele smo vrlo lijepu večer u  zajedničkom druženju.

    Idući dan bio je rezerviran samo za obilazak Münchena, grada koji nas je ostavio bez daha. Ni velike svakodnevne gužve i užurban način života nisu mogli pokvariti prvotni dojam koji je na mene ostavio taj grad. U Münchenu smo vidjele zaista očaravajuće građevine: Frauenkirsche - Gospina katedrala, Marienplatz, Hofgarten, Olimpyapark i Alianz Arena. Frauenkirsche najviša je građevina u Münchenu a zahvaljujući zabrani gradnje građevina viših od 99 metara, što odgovara visini katedralnih tornjeva iz 2004. godine, to će sigurno neko vrijeme i ostati. Marienplatz ujedno je mjesto oko kojega se nalazi većina značajnih gradskih znamenitosti i koje je okruženo čak dvama gradskim vijećnicama. 

    Jedna od meni najljepših zelenih površina svakako bi bio Hofgarten, divno uređen vrt koji je poznat po koncertima violončelima. Posljednja atrakcija koju smo posjetile bio je Olimpyapark - park izgrađen za ljetne olimpijske igre koje su se u njemu održale 1972. godine. Smješten u minhenskoj četvrti Oberwiesenfeld, Park i dalje služi kao mjesto za kulturne, društvene i vjerske događaje, poput bogoslužnih obreda. Prošetale smo njime te šetnicom produžile do našeg zadnjeg odredišta u Münchenu, Alianz Areni, atraktivnoj građevini koja je namijenjena za sportske događaje i koja svojim izgledom privlači poglede posjetitelja. Ova građevina jedan je od najmodernijih stadiona na svijetu smješten u sjevernom dijelu Münchena. S Alianz Arenom završio je naš dan u Münchenu i uputile smo se u Ulm. Došao je čas povratka u Pulu. Pozdravile smo se s Teninim roditeljima i uputile se prema zračnoj luci. Nakon sat i pol vremena leta bile smo u pulskoj zračnoj luci, bogatije za jedno divno životno iskustvo. 

Primjedbe

Popularni postovi