ANTISTRES VIKEND U UNESCO GEOPARKU PAPUK I ZAŠTIĆENOJ PARK-ŠUMI JANKOVAC

AUTORICA: Noemi Molnar


    Zavrti vam se u glavi kada čujete vijesti o broju zaraženih korona virusom u Hrvatskoj? Obavili ste sve kućanske poslove i zaslužili ste odmor? Radije ne biste u gužve i kafiće? Volite aktivnost i prirodu? Onda je za vas idealno vikend rješenje posjeta parku prirode Papuk, u čijem se samom srcu, na 475 metara nadmorske visine, smjestio Jankovac koji je 1955. godine proglašen zaštićenom Park – šumom. Želite li doživjeti laganu rekreaciju uz priču boja, zvukova, šuma slapa, mirisa, tišine? Što ponijeti, kako se obući i što očekivati? Nastavite čitati i saznajte zašto iz godine u godinu sve više posjetitelja prepoznaje Park – šumu Jankovac kao turistički hit na kontinentu.


    Subota je, pravi sunčani vikend dan koji treba iskoristiti. Oduvijek mi je bila želja posjetiti Jankovac i proći tu malu hiking rutu. Za sve, uvijek postoji prvi put, pa sam dosta detaljno ispitivala prijatelje i obitelj za ideje, savjete te na što paziti. Od toga da do Jankovca treba sat vremena od Požege, da su strme i uske ceste, da ću izgubiti živce, do toga da je sve atraktivno i da neće biti nikakvih problema. Svega sam se naslušala. Na izlet sam pošla sa svojim psom – Lunom i Dominikom - kolegom s faksa, jer za dobar izlet potrebno je dvije glave koje razmišljaju te jedna koja njuška i isprobava put da je siguran za obilazak. Pse možete voditi, ali moraju biti na povodcu. Našli smo se u Požegi te jednim autom krenuli prema Jankovcu jer nema smisla voziti se po drndavim cestama sa dva auta. Istina je, uske su ceste, pune kamenčića i poželjno je oprezno voziti, a do gore će vam trebati maksimalno 40 – ak minuta koje jako brzo prođu. Ulaz plaćate 10 kuna, nađete parkirno mjesto, ponesete vodu i krećete u obilazak Grofovom poučnom stazom. Uz jankovačka jezera, preko mostića, kreće penjanje stepenicama i vrijeme za malu, ali zanimljivu edukaciju. Dok se penjete, uz stazu su postavljene poučne table o zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama koje obitavaju na tom prostoru te o povijesti grofa Josipa pl. Jankovića koji je spoznao estetske i krajobrazne vrijednosti te doline. 


    Uz stazu se također nalaze i klupice za odmor sa pogledom na jezera i planinarski dom na kojima vam preporučam da predahnete i uživate u cvrkutu ptica, naletima laganog povjetarca, toplini sunca i šumu jezera i slapova. Dužina staze otprilike je 2, 3 kilometra, a vrijeme obilaska ovisi o vama i vašim fizičkim sposobnostima, a rukohvati će vam uvelike pomoći i olakšati rekreaciju. Odjeća i obuća treba svakako biti prilagođena za boravak u prirodi i penjanju po šumskim stazama, a to je odjeća koju nosite u slobodno vrijeme i udobne tenisice. Na kraju staze nalazi se 35 metara visok slap Skakavac i puno malih, sporednih slapića, jedinstvenih na području Slavonije. Pješačku rutu završavate tamo gdje ste ju i započeli jer sve vodi u jedan organizirani krug. Kod planinarskog doma prostire se velika livada, sa drvenim stolovima, dječjim igralištem, mini zip – lineom, koji je djeci velika atrakcija te prostorima za roštiljanje i obiteljska druženja. Neočekivano puno obitelji i ekipa uživalo je u opuštajućem sunčanom popodnevu. Ukoliko želite sačuvati ugodnu uspomenu na posjet prvom hrvatskom UNESCO geoparku, posjetite i suvenirnicu koja ima raznovrsnu ponudu magneta, majica, turističkih karti, šalica, bojanki te raznih publikacija o biološkoj raznolikosti i kulturno – povijesnoj baštini. Od ostalih aktivnosti možete iznajmiti brdske i električne bicikle ako želite bolji kontakt s prirodom i posjet mjestima do kojih je ne moguće doći automobilom, a uz sve to možete iznajmiti i kanue za vožnju po jankovačkim jezerima. Predahom, okrijepom i prepričavanjem doživljaja nakon planinarenja polako se spušta mrak i vrijeme je za polazak.


    Sve u svemu, sada razumijem zašto je ta gorska dolina puna svježine i romantike oduvijek bila privlačna svakom ljubitelju prirode, planine, mira i uživancije. Za nadodati nemam više ništa osim da vam preporučam da si sami sastavite svoj paket – aranžman i povedete svoju obitelj i prijatelje na druženje u netaknutu prirodnu oazu, a u neprocjenjivom daru prirode, jedinstvenom skladu i ljepoti možete uživati tijekom cijele godine, što je od izuzetne važnosti za budućnost turizma u Hrvatskoj.

Primjedbe

Popularni postovi