STUDENTSKA KONFERENCIJA "HRVATSKA POVIJESNA LJEČILIŠTA"

AUTORI: Matteo Legović, Bruna Kurka


U petak, 11. lipnja, u finalu još jedne uspješne akademske godine, održana je studentska konferencija Hrvatska povijesna lječilišta, na kojoj su studenti prve godine diplomskog i treće godine preddiplomskog sveučilišnog studija Kultura i turizam predstavili rezultate svojih istraživanja provedenih u okviru putopisnih kolegija doc. dr. sc. Nataše Urošević, ali i internog i HERA projekta The European Spa.
Tijekom cijelog ljetnog semestra studenti su istraživali povijesni razvoj hrvatskih klimatskih i termalnih lječilišta, a kroz redovnu nastavu i brojna gostujuća predavanja stručnjaka iz partnerskih institucija dodatno su produbili svoje znanje o zajedničkim karakteristikama i europskoj baštini povijesnih turističkih destinacija. U svojim istraživanjima studenti su obradili putopisna djela i turističke publikacije kako bi prikazali na koji način su europski putnici doživljavali i opisivali naše gradove i mjesta. Također, predstavili su sve prikupljene materijale o određenim destinacijama – putopise, turističke vodiče, novine i publikacije, stare razglednice i fotografije, predmete – do kojih su došli istraživanjem u partnerskim baštinskim institucijama - arhivima, knjižnicama i muzejima. Prikupljene materijale upotrijebit će za kreiranje virtualne izložbe, a u narednoj akademskoj godini i stvarne izložbe u sklopu finalne konferencije projekta The European Spa, koja će se početkom lipnja 2022. održati u Puli i na Brijunima.


Konferencija je započela uvodnim riječima i pozdravima doc. dr. sc. Nataše Urošević, dr. sc. Mirjane Kos Nalis (ravnateljica Hrvatskoj muzeja turizma u Opatiji) i dr. sc. Henrike Schmidt s Freie Universität Berlin (predstavnica partnerskog projekta The European Spa).
Tema prvog panela konferencije, koji je trajao od 11:30 do 13:30, bile su kontinentalne destinacije, odnosno hrvatska termalna lječilišta. U prvom panelu predstavljena su sljedeća istraživanja:
  • Daruvarske i Lipičke toplice - Josipa Turudić, Marija Popović Matacun
  • Varaždinske i Tuheljske toplice – Meri Tomašković, Elizabet Monika Burić
  • Stubičke i Krapinske toplice – Bruna Kurka, Mihaela Brodar
  • Razvoj zdravstvenog turizma na primjeru lječilišta Topusko i Bizovac – Nina Ivančić, Branka Ivanišević

Drugi panel, od 14:00 do 16:30, bio je posvećen obalnoj Hrvatskoj, odnosno povijesnim klimatskim lječilištima i kupališnim destinacijama, a svoja istraživanja predstavili su:
  • Istarske toplice – Andrea Rota
  • Razvoj lječilišnog turizma u Opatiji – Martina Težak
  • Povijesni pregled klimatskih lječilišta na Cresu i Lošinju kroz turističku publicistiku – Andrea Ljubić, Tajana Franković
  • Poreč i Pula-razvoj povijesnih kupališnih destinacija i klimatskih lječilišta u Istri – Ana Ponjavić, Katarina Bratulić, Petra Udovičić, Matteo Legović
  • Rovinj – Tereza Rosalie Dohnalova, Monika Frankol
  • Brijuni – Stefano Marinčić
  • Brioni Insel Zeitung – Nikolina Žvorc, Rikardo Staraj
  • Hvar – Iva Podrug



Nakon predstavljenih istraživanja, konferencija je zaključena diskusijom studenata i profesora te predstavnika partnerskih institucija i projekata. Svi prisutni pohvalili su vrlo detaljna studentska istraživanja, ali i predložili mogućnosti proširenja. Zahvaljujemo našim komentatoricama i dragim gošćama na korisnim komentarima i sugestijama. Studenti će svakako nastaviti s svojim istraživanjima i prikupljanjem materijala i nadaju se da će imati priliku predstaviti svoja istraživanja i prikupljene materijale te sudjelovati sljedeće godine u aktivnostima povodom završne konferencije projekta The European Spa.
 


 

Primjedbe

Popularni postovi