COBH - NAJPOZNATIJA IRSKA LUKA

AUTORICA: Antonija Ćuk

Cobh je lučki slikoviti gradić koji se nalazi nedaleko od Corka, drugog najvećeg grada Irske. Idealno je mjesto za opuštanje i uživanje s predivnim pogledom na ocean. Uz katedralu, zaštitni znak grada je i niz živopisnih kuća koje se protežu strmom ulicom, a nazivaju se Paluba karata i jedna su od najprepoznatljivijih karakteristika grada. Izgrađene su 1850. godine i tehnički nazvane West View.
Prvotno nazvan Queenstown nakon posjeta kraljice Viktorije 1849. godine, smješten je na Velikom otoku u luci Cork. Pristup mu je jednim cestovnim mostom, vlakom ili trajektom.
Mještani s ponosom kažu da je Cobh dom druge najveće prirodne luke na svijetu. Nakon malo istraživanja, čini se da Cobh ipak nema drugu najveću luku na svijetu, ali nećemo im povrijediti osjećaje. Bez obzira je li ta tvrdnja istinita, luka je zapravo prilično velika.
Ljudi ondje su, kao i, vjerujem, ostatak stanovništva Irske, jako ljubazni. Dovoljno je da dva dana zaredom prođete kraj istoga kafića ili zađete u istu trgovinu i već se osjećate kao da pripadate tamo, jer vas oni pozdravljaju kao da ste jedan od njih.
Cobh je dom jedinog irskog terminala za krstarenje, pa je posljednjih godina postao popularna turistička destinacija. Cobh je nadaleko poznat kao posljednja luka Titanica prije nego što je krenuo na svoje zadnje putovanje. To je ujedno i polazna točka za 2,5 milijuna Iraca koji su emigrirali u Sjevernu Ameriku između 1848. i 1950. Turizam se u ovom mjestu temelji na pomorskom i emigracijskom nasljeđu grada. Na visokoj točki grada nalazi se St. Colmans katedralna crkva koja je jedna od najviših zgrada u Irskoj.
Dalje u luci nalazi se otok Spike, jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija Cobha sa tvrđavom u obliku zvijezde. Prije mnogo stoljeća na otoku Spike postojao je samostan - no njegova je novija povijest nešto manje ugodna. Na ovom otoku u luci Cobh postojala je vojna utvrda, a kasnije i zatvor za osuđenike koji su napuštali Irsku s kaznom "prijevoza" - drugim riječima, otpreme u Australiju ili slično. Danas bi svakako trebali dodati posjet otoku Spike na popis stvari koje treba raditi u Cobhu i naučiti sve o raznovrsnoj funkciji otoka tijekom stoljeća, istovremeno uživajući u divnim pogledima.


Gradom dominira rimokatolička katedrala sv. Colmana koja se nalazi na padini brda. Riječ je o veličanstvenoj neogotičkoj građevini, bilo je  potrebno 47 godina da se završi, počevši od 1868. godine. Katedralne orgulje imaju 2 468 cijevi. Također ima 49 zvona, najveće zvono teško 3,6 tona obješeno je 200 metara iznad zemlje.



Kao posljednja luka Titanica prije nego što se dogodila tragedija, Cobh je dom bogate povijesti slavnog broda: muzej je smješten u bivšoj blagajni White Star Linea, brodarskoj kompaniji koja je posjedovala i Titanic. Prilikom ulaska u muzej dobit ćete ime jednog od 123 putnika koji su se ukrcali na Titanic u Cobhu - a nakon dirljivog iskustva učenja o brodu i njegovoj propasti saznat ćete posljednju informaciju: je li osoba čije ste ime dobili preživjela. Oni koji žele više saznati, mogu obići Titanic Trail, koji će vas provesti korak po korak kroz putovanje onih koji su stigli u Cobh, da bi Irsku napustili Titanicom, a uključuje i posjet mjestu s kojeg je brod otišao.


Osim svih znamenitosti i povijesnog nasljeđa, Cobh je predivan slikoviti gradić kojega svakako vrijedi posjetiti. Centar grada nalazi se tik uz luku, tako dok šetate centrom, s druge strane vam je cijelo vrijeme pogled na ocean. Mnoštvo pubova i kafića u središtu grada ima terase na otvorenom – savršeno za uživanje uz čašu Guinessa i pogled na šarene zgrade Cobha. Gradić nije velik, moguće je njime se kretati i obići sve pješice, uz jedno upozorenje: brojne uzbrdice. Ako se ikada nađete u južnom dijelu Irske, svakako iskoristite jedan dan kako biste pobliže upoznali ovaj gradić, nećete požaliti. Čak i tmurni dani u Irskoj čine se veseliji u ovako šarenom i veselom mjestu.


Primjedbe

Popularni postovi