OSLO - SKANDINAVSKI GRAD TIGAR

AUTOR: Vedran Juričić

Izvor: Triphobo

Smješten na rijeci Aker, na norveškom jugoistoku nalazi se predivan grad Oslo. Osim što se radi o glavnom gradu i kulturnom “srcu” države, Oslo također predstavlja odlično polazište za uživanje u norveškim prirodnim ljepotama.
Zvukovi mora uvijek su kroz povijest tekli duboko u venama ovog sofisticiranog grada. Nekadašnja gruba lučka pristaništa, gdje je kroz povijest započinjalo pregršt avantura žitelja grada, suvremeni turisti otkrivaju kao središta zabave. Danas ovdje pronalazimo moderne kafiće i restorane, okružene stoljećima uzbudljive povijesti.
Gradska četvrt Aker Brygge je vrlo popularno mjesto sastajališta kako za lokalno stanovništvo, tako i za posjetitelje. Pravi je doživljaj lutati kroz ovaj povijesni prostor “išaran” raznim jahtama i buticima. Odavde je odlična ideja ukrcati se na maleni trajekt za Bygdøy - poluotok na zapadnoj strani grada. Područje je dom nekoliko najpoznatijih oslovskih muzeja. Većinom rezidencijalno područje, Bygdøy je jednako tako popularna sportska destinacija tijekom ljeta s plažama, odbojkaškim terenima (Huk) te mnogim predivnim pješačkim i biciklističkim stazama.

Izvor: Kulturhistorisk museum

Jedan od najposjećenijih muzeja na Bygdøyju je svakako Muzej vikinškog brodovlja (norveški: Vikingskipshuset på Bygdøy) gdje možemo svjedočiti zadivljujućoj izložbi više od 800 godina starih dugih vikinških brodova. Mnogi vjeruju kako su ovi neustrašivi ratnici bili među najvećim moreplovcima koji su ikada živjeli. U muzeju Fram (Frammuseet) možemo naučiti kako su posade ranih ekspedicija na Sjeverni pol, preživljavale u jednom od najhladnijih i najopasnijih mjesta na svijetu. Šetnja originalnim interijerom Frama, najsnažnijeg drvenog broda koji je ikada izgrađen, dizajniranog tako da izdrži nemilosrdne hladne morske struje, to svakako uspješno dočarava!
Obližnji Kon-Tiki muzej (Kon-Tiki Museet) posvećen je epskoj avanturi koja je očarala i inspirirala svijet iscrpljen Drugim svjetskim ratom. Norveški pustolov Thor Heyedahl preplovio je Tihi ocean od Perua do Polinezije, na tek grubo izgrađenom splavu od balzovine (balse).

Izvor: Tripadvisor

Norveški muzej kulturne povijesti (Norsk Folkemuseum) veliki je muzej na otvorenom koji se sastoji od čak 140 manjih povijesnih građevina s bogatom kolekcijom artefakata iz prošlosti Norveške. Uživanje u demonstracijama tradicionalne narodne glazbe, plesova i prikazima tradicionalnog načina života na farmama ovog područja, ovdje je zagarantirano!
Naravno, Oslo ne slavi samo svoje pomorske pionire. Svečani Centar Nobelove nagrade za mir (Nobels Fredssenter) ponosno prikazuje i veliča postignuća najvećih vizionara 20. i 21. stoljeća za koje se smatra da su zadužili svijet svojim pacifističkim idejama i zalaganjem za međusobno poštovanje i toleranciju.
Ova nagrada, koja ponekad izazove i određene kontroverze, svake godine se dodjeljuje u ogromnoj Gradskoj vijećnici (Oslo rådhus), jednom od norveških najslavnijih i naljepših turističkih lokaliteta. Ovu impozantnu kvadratnu zgradu od betona i kamena dizajnirali su Einstein Arneberg i Magnus Paulsen. Sastoji se od dva tornja od kojih je jedan ukrašen s velikim satom, a u drugom se nalazi čak 38 zvona čija zvonjava odjekuje kroz čitavo lučko područje grada.

Izvor: iStock

Od Gradske vijećnice nastavljamo šetnju prolazeći pored Norveškog nacionalnog kazališta, izgrađenog 1899.godine, čiji ulaz krase statue napoznatijeg norveškog dramatičara Henrika Ibsena te velikog pjesnika, prvog norveškog nobelovca i tekstopisca norveške himne Bjørnstjerne Bjørnsona. Dolazimo do brdašca na sjeverozapadnom dijelu avenije Karla Johansa, gdje se pred nama diči Kraljevska palača (Det kongelige slott) izgrađena 1825. godine, koja dominira gradskom vedutom. Impresivna zgrada koja se sastoji od 173 sobe otvorena je za vođene ture posjetitelja samo ljeti. Norveška je monarhija od 872.godine, a njezina kraljevska dinastija druga je najstarija u Europi, odmah nakon britanske. Posjetitelji mogu uživati u divnom parku koji se nalazi iza palače, posebice ljeti kada sunce zalazi tek poslije 23 sata.
Laganom šetnjom od Kraljevske palače prema sjeveru grada, ulicom Frognerveien, dolazimo do jedne od napoznatijih norveških turističkih atrakcija uopće, koja zasigurno nijednog posjetitelja (guglajte sami za još više detalja 😊) ne ostavlja ravnodušnim. Ulaz je besplatan i slobodan 24 sata dnevno u svim razdobljima, a godišnje ga posjeti preko milijun ljudi. Riječ je o Frogner parku u kojem je nedvojbeno najupečatljiviji Vigeland park skulptura. Ovaj doista unikatni park predstavlja cjeloživotni opus Gustava Vigelanda (1869-1943) te sadrži 650 njegovih dinamičnih skulptura od bronze, granita i kovanog željeza. Neke od najbizarnijih struktura koje ću istaknuti su Ljutiti dječak (Sinnataggen), The Monolith (Monolitten) i Kotač života (Livshjulet).

Izvor: Freepik

Vraćamo se natrag prema Kraljevskoj palači i šećemo ponovno glavnim norveškim “korzom”, odnosno ulicom Karla Johansa, slavnog norveško-švedskog kralja iz 19. stoljeća, prvog monarha dinastije Bernadotte koja i danas vlada Švedskom. Uz brojne kafiće, restorane, suvenir i tipično trendy zapadnjačke dućane odjeće (H&M, Boss, Nike itd.), prolazimo kraj zgrade Parlamenta (Storting). Specifičnost građevine je da se plenarna odaja nalazi u plukružnoj sekciji ispred zgrade, umjesto u sredini objekta što je načešće praksa kod ovakvog tipa građevina.
Odlazimo obići veličanstvenu utvrdu Akershus (Akershus Festning) koja se slavdobitno uzdiže iznad Oslofjorda na rtu Akershus. Dao ju je izgraditi norveški kralj Haakon V. krajem 13. stoljeća. Ovdje se lako može provesti veći dio dana razgledavajući i lutajući prostorijama i bedemima koji pružaju prekrasni pogled na luku te istražujući pitoresknu kapelicu i savršeno očuvane ostatke izvornog srednjovjekovnog dvorca. U sklopu tvrde se nalazi i Muzej norveškog antifašističkog otpora, također poznat kao Muzej domaće fronte (Norges Hjemmefrontmuseum).

Na posljetku, odlična je preporuka posjetiti još i norvešku Nacionalnu zgradu opere i baleta – Kuću opere (Operahuset). Nalazi se u četvrti Bjørvika, na “glavi” samog Oslofjorda, nedaleko od Glavnog željezničkog kolodvora. Radi se o pravom modernom čudu arhitekture, kompletiranom 2007.godine te najvećoj zgradi kulturne namjene, izgrađene u Norveškoj još od 14.stoljeća! Struktura se satoji od 1100 prostorija (sve zajedno površine 49000 m2 na 3 kata), a glavni auditorij ima 1364 sjedala. Vanjske površine zgrade pod nepravim kutom, prekrivene su mramorom iz talijanske Carrare i bijelim granitom zbog čega se čitavo zdanje doima poput ledenjaka koji izlazi iz mora. U svako doba dana, uz ostale brojne posjetitelje, s blago nagnutog krova Opere možete guštati u jednom od najimpresivnijih panoramskih pogleda na centar grada.

Izvor: Arch Daily

Dan se približava kraju, valja se dobro najesti i okrijepiti, zar ne? Odlična ideja je zaputiti se na dokove tzv. Otoka Thief (Tjuvholmen). U državi koja ima dugu povijest inovacija i znanstvenog pionirizma, ovo područje zaista maestralno pokazuje svijetu kako bi suvremena moderna obnova trebala izgledati. Nekada zatvor i središte kriminala, danas ovaj dinamični prostor obiluje umjetničkim galerijama, kreativnim restoranima visoke kvalitete i izvanrednim uličnim umjetničkim djelima.
Spomenuti norveški pjesnik Bjørnstjerne Bjørnson u svojoj pjesmi “Sidste Sang” iz 1870. godine opisuje borbu između konja i tigra; tigar predstavlja opasan grad, a konj sigurno selo. Otada je Oslo poznat kao “Grad Tigar” (Tigerstaden), ali danas većina stanovnika Osla uz taj naziv ne veže više negativnu pjesničku konotaciju, već na Tigra gleda kao simbol uzbudljivog grada, prepunog zanimljivih zbivanja. Tome je posvećen i masivni brončani Tigar pokraj ulaza na Glavni željeznički kolodvor, najfotografiraniji “stanovnik” Osla, postavljen 2000. godine u čast tisućite obljetnice grada.

Izvor: The Culture Trip

Zaista, bez obzira gdje lutate po Oslu, ovaj moderni grad junačke povijesti i druželjubivih ljudi, prepun je karaktera, okusa i avantura na svakom koraku. God tur og velkommen til Oslo!

Primjedbe

Popularni postovi