NA IZLET U RAKALJ - STAZOM STJEPANA HAUSERA

AUTORICA: Anamaria Derosi


Rakalj je malo selo na istočnoj obali Istre, smješteno povrh zaljeva Raša, najpoznatije kao rodno mjesto Mije Mirkovića. U Raklju nema znakova ni putokaza koji vode do vrlo slikovite nove staze, nazvane po violončelistu Stjepanu Hauseru, no dovoljno je pratiti glavnu cestu i kad se selo prođe skrenuti i pratiti znakove za Svetog Nikolu. Ova staza, kako i sam naziv govori posvećena je svjetski poznatom violončelistu Stjepanu Hauseru koji živi upravo u Raklju. Službeno je otvorena u kolovozu 2017. godine i proteže se na pet kilometara, od rta Sv. Nikole, uzduž obale Raškog zaljeva, do uvale Kalavojna. Staza je idealna za sve ljubitelje prirode koji žele pješačiti uz more, u divljini, i nije kategorizirana kao teška. Tamo nema apartmana, a cesta nije prohodna za automobile, što je čini idealnom za pješačenje ili vožnju biciklom. Šetnicu karakterizira kamenita staza, makija, hrast crnika, predivne tirkizne uvale i pogled na Raški zaljev, Cres i Lošinj. Dostupna je tokom cijele godine, ljeti se možete rashladiti od vrućina u nekoj od uvala, do kojih baš i ne možete automobilom, a zimi jednostavno uživati u čistom morskom zraku.


Do staze se dolazi iz centra mjesta. Potrebno je spustiti se do svjetionika Sveti Nikola i tamošnje lučice, u kojoj se nalazi nekoliko kuća. Uz kuće i restoran krenete desno uz samo more. Staza nije označena, ali na početku staze nalazi se tabla sa općim informacijama.


Puteljak zatim vodi do uvale Luka. To je predivna, izolirana šljunčana uvala. Uz obalu uvale nalazi se olupina starog broda i kamena kućica. Ljeti se u ovoj uvali održava koncert na moru, koji publika prati na barkama i brodicama.



Kada se uvala prođe, nastavlja se dalje uskim putem koji se uz samo more, a cijelim putem možete uživati u predivnom pogledu. Put vodi do uvale Kalavojna i tu staza završava, no postoji mogućnost vratiti se iz uvale u Rakalj i opet se spustiti do svjetionika.



Ova staza je idealna za kratki izlet u prirodi. Puna je prekrasnih uvala, cijelim putem je predivan pogled, nema gužve ni buke. Jedini nedostatak ove staze je što nema putokaza ni kako doći do staze niti na samoj stazi, no to je zanemarivo u usporedbi s jedinstvenim prirodnim ljepotama.

Primjedbe

Popularni postovi