VIKEND-OSVJEŽENJE U FUŽINAMA

AUTORICA: Nikolina Josipović


Kad godina krene monotono pa uslijedi i loše vrijeme, potrebno je unijeti neku promjenu u svakodnevicu. Postoji li bolji način za učiniti to od odlaska na kratki odmor? Tako samo moji prijatelji i ja početkom semestra razmišljali kamo otići, a da nije daleko od Pule (jer kad imaš samo četiri dana za odmor, ne želiš većinu odmora provesti u vožnji do destinacije) te je naša odluka pala na male, slatke Fužine. 

Fužine su mala općina sastavljena od svega 9 naselja; Belo Selo, Benkovac Fužinski, Fužine, Lič, Slavica, Vrata te još naselja Banovina, Pirovište i Potkobiljak koji su spojeni s naseljem Lič. Prema popisu broja stanovnika iz 2011. on iznosi oko 1600 stanovnika, od kojih je najviše smješteno u Fužinama. Dolaskom u Fužine prvo što se primijeti je, naravno, jezero Bajer koje okružuje cijelo mjesto. Bajer je umjetno jezero koje je izgrađeno 1952. godine za potrebe HE Vinodol, ali je nenadano postalo i prava turistička atrakcija. Kako bi se moglo obići jezero izgrađene se šetnice, a može se iznajmiti i čamac. Tokom vađenja kamena za gradnju brane oko jezera, otkrivena je i špilja Vrelo duga tek 3400 metara, od kojih je 180 metara prilagođeno posjetu turista. Ono što je svakako bitno napomenuti je da, ukoliko se odlučite posjetiti Fužine u zimsko vrijeme, ponesete prikladnu obuću!

Bez brige, i za one koji dolaze radi hrane ima odlična ponuda! Najviše se svakako ističe restoran/hotel „Bitoraj“. Nalazi se u središtu mjesta te nudi 50 soba s 4 zvjezdice, dok je prehrambeni dio prilagođen autohtonoj kuhinji koju najčešće čini divljač. Tako se možete odlučiti za odreske od vepra, jelena ili čak medvjeda, ali ako nemate malo „jači“ želudac, odlučite se za tipični bečki odrezak, jer divljač ima specifičan miris i okus koji nije za svakoga (pa tako nije bio ni za mene). Ukoliko pak želite pojesti cheeseburger ili hamburger, u Fužinama imate i fast food „ROYAL“ koji nudi upravo takvu vrstu hrane. Osim toga, postoji i par kafića u kojima možete na miru uživati u prvoj jutarnjoj kavi.

Iako su Fužine jako lijepo i mirno mjesto koje definitivno omogućava i psihički i fizički odmor, ja bi ipak preporučila da taj odmor ne traje duže od 2,3 dana. Turističke ponude gotovo da i nema, osim jezera i špilje koja u određeno vrijeme niti ne radi. Upravo radi toga brzo postane „dosadno“ i „monotono“ te je potrebno ići ili do Rijeke ili do Delnica kako bi se dan ispunio. Ipak, posjet Fužinama je nešto što bi i dalje preporučila barem na jedno poslijepodne kako bi prošetali oko jezera, popili kavu i s guštom pojeli jednu tradicionalnu štrudlu!

Primjedbe

Popularni postovi