NOVA GODINA U KRAKOWU

AUTORICA: Zita Tuđan


Dana 30.12.2021. prijateljica i ja krenule smo na put za Krakow iz Zagreba u večernjim satima. Putovale smo busom sa zagrebačkog kolodvora te za otprilike 4 sata stigle u Beč. U Beču smo presjedale na bus za Krakow te tamo stigle u jutarnjim satima 31.12.2021. Pri samome dolasku u ovaj grad na zapadu Poljske dočekali su nas prijatelji na busnome kolodvoru te smo se zaputili u stan. Budući da je bila stara godina počeli smo sa pripremama za slavlje te obilaskom obližnjeg šoping centra. Novu godinu proslavile smo u jednome od klubova u židovskoj četvrti koja je puna istih odnosno poznata po noćnom životu.


Sljedeći dan smo u večernjim satima krenule u obilazak grada. Grad ima odličan javni prijevoz za koji postoji i aplikacija za lakše snalaženje što nam je bilo vrlo bitno. Izlaskom iz busa prvo smo obišle poznato gradsko Sveučilište, jedno je od najstarijih sveučilišta u Europi, osnovano 1364. godine koje danas broji 15 fakulteta i preko 40.000 studenata. Daljnjom šetnjom po gradu krenule smo u obilazak gradskoga centra. Ondje smo posjetile poznatu gradsku tržnicu, Baziliku Djevice Marije i Božićni sajam te poslije razgleda krenule natrag u stan.


Odmah ujutro, 2.1.2022. odlučile smo dan započeti obilaskom kulturno – povijesnih spomenika, od kojih je prvi na redu bio pomenik Papi Ivanu Pavlu II. Spomenik se nalazi na Blonie, velikom trgu u blizini centra grada. Spomenik prikazuje papu Ivana Pavla II. kako drži pastirski štap, sa zemljovidom svijeta iza sebe. Na mramornoj ploči ispod spomenika nalazi se citat izgovoren od strane Ivana Pavla II. tijekom njegove posljednje posjete Poljskoj 2002. godine: "Ovdje sam rođen, ovdje je moja zemlja, ovdje se osjećam posebno vezan uz svaki krajolik i kamen, svaku crkvu i svaku kuću. I tu ću zauvijek pripadati." Isti je postao popularno mjesto posjeta za turiste i hodočasnike koji dolaze u grad da bi se prisjetili njegovog utjecaja. Nastavile smo šetnjom kroz grad te stigle do dvorca Wawel koji je povijesna građevina smještena na istoimenome brdu.


On je bio sjedište poljskih kraljeva i predsjednika, a danas je to popularna turistička atrakcija koja nudi muzeje, kraljevske dvorane, kapele i katedrale, umjetničke zbirke, a također se održavaju i koncerti i drugi događaji. Dvorac Wawel je također mjesto gdje se nalaze grobnice i spomenici mnogih poljskih vladara, znanstvenika i književnika. Poslije obilaska dvorca posjetile smo katedralu Ivana Pavla II. koja nas je oduševila svojom veličinom te se zaputile prema poznatom gradskom spomeniku – Smok Wawelski. Radi se o kipu zmaja koji se nalazi u podnožju brda Wawel, odmah ispod dvorca. Kip je posvećen mitskom zmaju Wawelu, a ono što se nama posebno dopalo da zmaj svakih nekoliko minuta riga vatru. Nakon zmaja, uputile smo se šetnicom uz rijeku Vislu gdje smo po podu vidjele imena poznatih poljaka među kojima je i Roman Polanski. Večerale smo u tradicionalnom poljskom restoranu u centru grada gdje smo probale njihove specijalitete i krenule u daljni obilazak grada. Nakon kratke šetnje, dan smo završile u Secret baru uređenom u stilu Alise u zemlji čudesa koji nas se posebno dojmio budući da je mjesto tajno te za njega zna samo lokalno stanovništvo, a nama ga je pokazala prijateljica koja živi u Krakowu. U bar se ulazi tako da se pozvoni na zvono kuće, nakon toga dolazi netko tko otključa vrata pored te se spušta kroz stepenice i malu “zečju” rupu. U baru se nalaze 3 tajne koje se moraju otkriti, od kojih smo uspjele pronaći samo jednu, odnosno da se otvaranjem vrata velikog ormara zapravo ulazi u sakrivenu prostoriju, a meni pića je u obliku velikih karata za kartanje te svaka sadrži jedan koktel.


Sljedeće smo jutro, 3.1.2022. odlučile provesti po muzejima. Prvo smo krenule u Czartoryski muzej, muzej gdje smo mogle upoznati poljsku povijest, vidjeti umjetnine te naučiti nešto novo. Ono što nas se posebno dojmilo je bila svakako slika Leonarda da Vincija koja se ondje čuva, Dama s hermelinom. Nakon tog muzeja odlučile smo posjetiti muzej voštanih figura gdje smo se dobro zabavile slikanjem sa voštanim figurama slavnih osoba. Zadnji muzej na popisu bio je Ncionalni muzej Krakow koji je i najstariji muzej u Poljskoj. Dan smo završile šetnjom po gradu te sljedeće jutro krenule busom za Budimpeštu gdje smo presjedale na bus za Zagreb.


Zaključno, ovo putovanje me se jako dojmilo, ponajviše jer sam imala priliku upoznati neku novu kulturu, konkretno jedne zemlje o kojoj sam jako malo znala, imala priliku vidjeti uživo kakav je život u istoj te slaviti Novu godinu u multikulturalnom društvu. Od viđenog bi za Poljsku rekla da je zemlja sa velikom povijesti vrijednom viđenja i posjeta, a uz to i zemlja sa odličnim životnim standardom. Dojmilo me se što su na primjer utorkom svi muzeji u Krakowu besplatni, što nam je svakako povećalo mogućnosti razgledavanja. Ono što bih jedino izdvojila da nismo uspijele vidjeti je Auschwitz koji nismo imale mogućnost posijetiti budući da je bila pandemija, što je utjecalo na razne mjere, no smatram da postoji još dosta stvari koje nismo vidjele, i kako nam je Krakow, a i sama Poljska ostavila velik utisak, sigurno ćemo se vratiti.

Primjedbe

Popularni postovi