STUDENTI FET-a STUDIJSKIM POSJETOM RAKLJU OBILJEŽILI 60. OBLJETNICU SMRTI MIJE MIRKOVIĆA


Studenti FET "Dr. Mijo Mirković" započeli su ljetni semestar terenskom nastavom i studijskim posjetom Raklju, rodnom mjestu akademika Mije Mirkovića (1898.-1963.). Lijep i sunčan proljetni dan iskoristili su za obilazak Memorijalne zbirke u rodnoj kući Mije Mirkovića - Mate Balote, gdje su im se pridružili predstavnici Općine Marčana Jakov Benazić i TZ Marčana Luka Faraguna, uz prigodni program učenika OŠ Vladimira Nazora u Krnici. Nadareni mladi recitator Rocco Vlačić pročitao je okupljenima nekoliko pjesama iz Balotine zbirke "Dragi kamen", a ravnateljica škole Romana Percan predstavila je program zavičajne nastave "Osluhni zavičaj - zove te pramaliće".


Uz pomoć svojih profesora, studenti pulskog Fakulteta ekonomije i turizma, koji nosi ime po znamenitom istarskom znanstveniku i polihistoru, ekonomistu i sociologu, kulturnom i ekonomskom povjesničaru, prisjetili su se najzanimljivijih detalja iz njegova bogatog života i stvaralaštva. Polaganjem cvijeća na grob "težaka, ribara, mornara, akademika i pjesnika", "putnika zmež grada i svojega sela" i "prvog Rakljana ki je napisa 50 knjig" studenti i nastavnici FET-a prigodno su obilježili 60. obljetnicu smrti Mije Mirkovića. Uz stručnu pratnju vodiča Josipa Percana studenti su se prošetali do crkve Sv. Agnije i upoznali se s itinererima iz Balotine "Tijesne zemlje" i Dragog kamena".


Terensko istraživanje koje je realizirano u sklopu projekta Stručnom praksom do ranog razvoja karijere studenti Interdisciplinarnog studija Kultura i turizam nastavit će kroz semestar s mentoricom izv. prof. dr. sc. Natašom Urošević kreiranjem nove kulturne rute "Tragom Mije Mirkovića" koju će predstaviti na znanstvenom skupu Susreti na dragom kamenu u rujnu.


Pogledajte galeriju fotografija s terenske nastave.

Primjedbe

Popularni postovi