VIR: OTOK SUNCA, MORA I NEPROCJENJIVIH POGLEDA

 AUTORICA: Adela Horvat

Moje ljetno putovanje ovu godinu, obilježio je odlazak na Vir. Vir je smješten na sjevernom Jadranu, nedaleko od grada Zadra. Iako je relativno mali, Vir nudi bogatu paletu aktivnosti i atrakcija za posjetitelje svih profila. Možete istraživati ​​njegove prekrasne plaže, uživati ​​u lokalnoj kuhinji, istraživati ​​bogatu povijest ili se jednostavno opustiti u mirnoj atmosferi. Moje uživanje više se fokusiralo na odmoru od akademskog stresa.

Dolaskom na otok odmah u samom početku iznenadilo me kako se brzo može obići autom ali i pješice. Odlazak do centra grada ili neke obližnje plaže trajao je samo desetak minuta. Uz to na otoku se nalazi nekoliko manjih trgovina za nabavu te su također sve u neposrednoj blizini. Kao dodatak također bi željela naglasiti kako se na Viru nalazi povelik broj restorana iz kojih možete birati u kojoj vrsti obroka želite uživati, od brze hrane do fine dininga.

Prvo mjesto koje smo posjetili na Viru bila je Kaštelina. Srednjovjekovna utvrda pruža nevjerojatan pogled na okolicu te vas povijest Vira. Utvrda Kaštelina izgrađena je početkom 16. stoljeća. Služila je za obranu od uskoka i Turaka, te je služila i kao sklonište Virana i ninskog kraja u slučaju napada. Šetnja oko zidina pruža vam osjećaj kao da ste korak bliže prošlosti, dok istovremeno uživate u spektakularnom pogledu na more i okolne pejzaže.
 

Sljedeća stanica na našem putovanju je pomorski svjetionik, koji se nalazi na zapadnoj obali otoka Vira. Ovdje smo najviše uživali. Naše cjelodnevno opuštanje na plaži kod svjetionika bilo je obilježeno laganim ljetnim povjetarcem, toplim morem te vedrim nebom. Kako bi se reklo, ovdje smo uživali na max. Savršeni dan na plaži završili smo odlaskom na kvalitetan obrok, pizzu u lokalnoj pizzeriji.

Nakon avanture i istraživanja, vrijeme je za opuštanje na plaži. Plaža Crvenka, bilo je naše sljedeće odredište. Plaža poznata je po svojoj kristalno čistoj vodi i zlatnom pijesku, nažalost da se dođe do same plaže malo se treba namučiti jer je teren oko plaže dosta strm ali vjerujte mi na kraju se isplati. Nakon što se spustite do same plaže možete uživati u prekrasnom pogledu živopisnih zelenih voda, zajedno sa okolnim netaknutim terenom.

Posjet Viru pruža vam nezaboravno iskustvo koje će vas osvojiti svojom ljepotom i raznolikošću. Od kulturne baštine do prekrasnih plaža, ovaj otok nudi nešto za svakoga. Kaštelina, pomorski svjetionik, plaža Crvenka i opuštanje na plaži čine samo dio bogate ponude koju Vir ima za ponuditi. Stoga, prepustite se čarima ovog prekrasnog otoka i dopustite mu da vas očara svojom ljepotom i šarmom.

Primjedbe

Popularni postovi