Mate Balota, "Puna je Pula"

AUTORICA: Ana Ponjavić



Prikaz monografije „Puna je Pula“ poznatog istarskog autora Mije Mirkovića, znanog kao Mate Balota




„Nitko još nije dao takvu monografiju o jednom gradu, kao što je on dao o Puli. Jer to nije historija, iako je i to, već je na mjestima pjesma o voljenom gradu…“

Tim je riječima Tone Peruško opisao monografiju Puna je Pula poznatoga istarskog autora Mije Mirkovića. Mijo Mirković ili kako ga u narodu od milja zovu Mate Balota, jedan je od najpoznatijih istarskih odnosno hrvatskih autora koji je svojim brojnim djelima obogatio i upotpunio književni svijet.

 „Mate Balota, ribar, mornar i fizički radnik, kao što mu je i otac bio“… riječi su to urednika Ive Jelenovića koji opisuje Mate Balotu. Baš kao i njegov otac, Balota se bavio ribarstvom, mladost je proveo kao kamenolomac i miner na tvrđavama u austrougarskoj ratnoj luci Puli. Bavio se on i lončarstvom, tradicionalnim rakljanskim obrtom. Od malih nogu pisao je pjesme a upravo je jednu od njih napisao sa svojih devet godina. Njezina je tematika hrabrost rakljanskih ribara a ona se i danas dvoglasno pjeva u Raklju kao narodna pjesma. Za vrijeme svojega života predavao je na različitim fakultetima u Osijeku, Novom Sadu, Subotici i Beogradu. Književne, novinarske i publicističke radove objavljivao je pod različitim pseudonimima, a kao Mate Balota se prvi put potpisao 5. siječnja 1918. godine kada počinje u novinarstvo uvoditi i zavičajnu čakavštinu. Tridesetih je godina nastavio objavljivati pod imenom Mate Balota. Ovaj istaknuti istarski autor je za vrijeme svoga života objavio čak 51 knjigu, najviše znanstveno - stručnih iz područja ekonomije. Istaknuo se i na književnom području, a najpoznatija su zasigurno Dragi kamen, Tijesna zemlja, Puna je Pula i Stara pazinska gimnazija. Puna je Pula, monografija Balotinog života, jedno je od njegovih najpoznatijih djela. 


Balota u monografiji Puna je Pula koristi neobične kombinacije stilova obrađujući bogatu povijest grada, s naglaskom na antičku i austrougarsku vladavinu koje su za sobom ostavile vrijedno nasljeđe. Autor u monografiji opisuje svoje mladenaštvo, svoje susrete s poznatim suvrenecima, bogatu kulturno – povijesnu baštinu svojeg rodnog mjesta – Raklja i grada Pule za koju je toliko vezan. On opisuje dolazak Austro – Ugarske na vlast, ubrzani razvitak grada i piše o arsenalcima. U nastavku monografije opisuje odnose u gradu Puli na koncu 19. stoljeća, odnosno pri samom kraju austrougarske vladavine. Balota zatim analizira prve ratne dane u Prvom svjetskom ratu, kada se Pula napunila hrvatskim mornarima i vojnicima. Opisuje brojne ljude koje je poznavao i s kojima se susretao u životu. U monografiji je također riječ o vremenima nakon završetka rata kada su vladale glad, bolesti i zaraze i brojni su Istrani stradali. Balota je u monografiji opisao i dolazak Jugoslavije na vlast, probleme i blagodati koje nosi sa sobom. Čitava je Balotina monografija zapravo opis njegova mladenaštva, što je sve proživio, koji su ljudi bili uz njega i što mu je pomoglo da postane ono po čemu je danas tako prepoznatljiv i vrijedan za hrvatsku i europsku povijest. Balota je u ovoj monografiji čitav čovjek, učenjak, pjesnik ali i više od toga. On je đak, radnik, novinar, mornar, borac, zatvorenik, ekonomist i istarski seljak. 


Balotina je monografija zapravo sinteza tradicionalnog i modernog urbanog iskustva Pule. Ona je skup Balotinih jedinstvenih doživljaja koje je on tijekom svoga života iskusio i predočio u zaista, vrhunsko djelo hrvatskog književnog stvaralaštva. 

Primjedbe

Popularni postovi