NAŠE ERASMUS+ ISKUSTVO - OTOK MADEIRA

Autorice: Glorija Mrazović i Josipa Bišof 

Mi smo Glorija Mrazović i Josipa Bišof, studentice diplomskog studija Kulture i turizma na Fakultetu za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije u Puli. U sklopu Erasmus+ programa razmjene zimski semestar 2019./2020. nastavne godine provele smo na otoku Madeira.
PSX_20191217_111922.jpg

Za mogućnost razmjene na Madeiri rekla nam je naša dekanica Tea Golja, i iskreno, sam otok nam u tom trenutnu nije bio pretjerano poznat, no kad smo krenule pretraživati ga, bile smo sigurne da upravo tamo želimo na mobilnost. Riječ je o otoku koji pripada Portugalu (iako se položajem nalazi bliže afričkoj obali), a smješten je u Atlanskom oceanu. To je slikoviti otok sa zanimljivim lokacijama, egzotičnom vegetacijom, vulkanskim stijenama, vidikovcima i plažama sa crnim pijeskom. Ono što je nas naviše privuklo je klima otoka, naime prosječna temperatura varira između 17°C i 22°C, što znači da smo čak i božićne blagdane provele na ugodnim proljetnim temperaturama. 

PSX_20191217_110816.jpg

Naša Erasmus avantura započela je 1. listopada prošle godine, rano ujutro poletjele smo sa zagrebačkog aerodroma te smo, uz presjedanje u Češkoj, na Madeiru stigle u večernjim satima. Samo putovanje bilo je malo naporno s obzirom da smo putovale gotovo cijeli dan, no bile smo preuzbuđene da bi nas to brinulo. Iako umorne, čim smo stigle na otok krenule smo istražiti centar grada. Bile smo smještene u studentskoj rezidenciji u glavnom gradu Madeire – Funchalu. Smještajem smo bile zadovoljne, ponajviše iz razloga što se nalazi u samom centru grada, a samim time i u blizini svih gradskih sadržaja i zanimljivosti. Osim toga, velika je prednost to što smo u rezidenciji živjele sa ostalim Erasmus studentima iz drugih država (Slovenije, Španjolske, Njemačke, Češke, Nizozemske i Rumunjske) te smo se tako svi zajedno družili, zabavljali i razmjenjivali iskustva.
PSX_20191217_003632.jpg
Vezano uz obaveze na fakultetu – s obzirom da neki od profesora nisu bili u mogućnosti održavati predavanja stranim studentima, nismo slušale sve kolegije, već smo velik dio obaveza rješavale elektronski i na kraju semestra uspješno položile ispite. Moramo priznati da smo u početku bile pomalo skeptične prema tom načinu izvođenja nastave, no s vremenom smo shvatile kako su tamošnji profesori, a i općenito stanovnici otoka dosta opušteni te da nemamo razloga za brigu jer kako se i na kraju pokazalo – uz malo truda sve smo savladale bez većih problema. Ostali studenti, odnosno kolege sa predavanja bili su vrlo susretljivi i pomagali nam kad god je to bilo potrebno, što nam je uistinu olakšalo snalaženje na fakultetu. Sveučilište na Madeiri je moderno i vrlo dobro opremljeno, a kako je to jedino sveučilište na otoku, ima mnogo raznovrsnih smjerova. Mi smo upisale ukupno 4 kolegija čiji je zboj ECTS-a bio 25,5 (ukupan broj ECTS-a koji smo trebale ostvariti je 25), ti su kolegiji bili sa dvije sastavnice – Faculty of Arts and Humanities i Faculty of Language and Business. Što se tiče naših kolegija u Hrvatskoj – nisu nam se svi poklopili, no profesori s fakulteta su bili vrlo susretljivi, tako da ćemo moći nadoknaditi sve propušteno. S financijske strane, Erasmus studente stipendira s iznosom od minimalno 450€ mjesečno, prije odlaska na mobilnost, studentu je isplaćeno 80 posto subvencije, a preostalih 20 posto isplaćuje se po povratku u Hrvatsku. Prema našem iskustvu, ovaj iznos je bio dovoljan da pokrije osnovne troškove, kako smo imale i nešto vlastite ušteđevine mogle smo si priuštiti i neke „luksuznije“ stvari poput izleta, izlazaka, šopinga i slično, a po povratku u Hrvatsku smo posjetile i Lisabon te poznatu Pena palaču Sintri. 
PSX_20200115_205529.jpg

Madeira kao destinacija je vjerojatno najpoznatija po tome što je rodno mjesto poznatog nogometaša Christiana Ronalda, njegovi sugrađana ga jako poštuju, osobito zbog toga što redovito pomaže razvoju otoka. U glavnom gradu Funchalu nalazi se Ronaldov muzej i hotel, a i sam aerodrom nosi upravo njegovo ime. Osim toga, neke od poznatih osoba koje su svojedobno boravile na otoku su Nelson Mandela, Mahatma Gandhi te Kristofor Kolumbo, a svakom od njih stanovnici su posvetili spomen područja. Također, Madeira je poznata po egzotičnoj vegetaciji – na otoku postoje brojna polja madeiranskih banana, naranči, različitih žitarica, a uzgaja se i vinova loza. Još jedno obilježje otoka su prekrasno uređeni botanički vrtovi koji predstavljaju svojevrsnu atrakciju za turiste, ali i za lokalno stanovništvo koje tamo provodi vrijeme relaksirajući se, učeći i družeći se s prijateljimal. Tradicionalno piće je Poncha – svojevrstan koktel pripremljen od madeiranskog bijelog ruma i svježeg cijeđenog voća, a na otoku su brojne tzv. Pastelarie, prodavaonice slične slastičarnicama u kojima građani svakodnevno uživaju u ispijanju kave uz tradicionalne poslastice kao što je Pastel de Nata. 

PSX_20191218_112036.jpg
PSX_20191217_110408.jpg
PSX_20191217_115028.jpg

S Madeire smo se vratile pune pozitivnih dojmova i novih iskustava, s motivacijom za daljnje izazove. Stekle smo brojna prijateljstva, od kojih su najznačajnije naše kolegice iz Slovenije koje nam uskoro dolaze u posjetu u Pulu. Turistički posjetiti neku zemlju uvijek je zanimljivo, ali prilika da boravite i studirate u nekom drugom mjestu sasvim je jedinstveno iskustvo, stoga svim studentima koji se dvoume oko razmjene savjetujemo - Idite, putujte, probajte sve što ste ikada htjeli, upoznajte sebe i vratite se kao bolja osoba! 

PSX_20191217_110336.jpg
PSX_20200115_154712.jpg
PSX_20200113_192531.jpg

Primjedbe

Popularni postovi