MALI DJELIĆ ISTARSKOG RAJA...

AUTORICA: Katarina Bratulić


Kao što sam naslov kaže, jučer sam posjetila mali djelić istarskog raja. Sigurna sam da vam je palo na pamet barem pet različitih dijelova istarskog raja. Da, tako je to kada živimo u predivnoj, posebnoj, našoj Istri. 
Ovog puta, govoreći o raju, mislila sam na Nacionalni park Brijuni. Ovo mi nije bio prvi posjet Brijunima. Uvijek se rado vraćam na to jedinstveno otočje, i uvijek saznam i vidim nešto novo. Ako se pitate zašto sam ga posjetila baš jučer, zadnjeg dana mjeseca rujna, eto odgovora. U okviru posebne akcije - Otvorenih vrata Nacionalnog parka, Brijuni se mogu posjetiti po vrlo povoljnim cijenama, upola manjima nego inače. 
Kao studentica Kulture i turizma smatram da je to izrazito pohvalno i da je odlično da je Nacionalni park omogućio i domicilnom stanovništvu da izvan sezone posjeti Brijune. Cijene su pristupačnije, nema velike gužve, tako da je ovakav jednodnevni izlet zaista pravi odmor za dušu i tijelo. Ono što je u posljednje vrijeme aktualno je socijalna distanca i zaštita od zaraze Covidom - 19. Mogu reći da po tom pitanju svakako preporučujem posjet Brijunima. U nacionalnom parku je sasvim dovoljno prostora da svaki gost nađe svoje mjesto i da uživa u prekrasnoj prirodi. Jedino se u zatvorenim prostorima poput muzeja i broda mora nositi maska, na drugim mjestima maska nije obavezna. S tom se odredbom u potpunosti slažem, jer bi bila prava šteta ne udisati taj poseban i zdrav zrak Brijuna.


Dakle, izabrala sam izlet “Veliki Brijun”, koji je ujedno i najveći otok arhipelaga. Na Veliki Brijun stiže se brodom iz Fažane, plovidbom od nekih cca 15 min. Čim smo stigli na otok, dočekala nas je vodičkinja, koja je bila vrlo ljubazna i susretljiva i mislim da je i taj dio vrlo bitan u turizmu. Bez stručnog, profesionalnog i ljubaznog osoblja cjelokupan dojam ne bi bio isti. Veliki Brijun smo razgledali obilaskom turističkim vlakom. Posjetili smo drvored iz 1905. godine, Brijunski mediteranski vrt, safari park, kulturne dragulje otoka, prirodoslovnu zbirku i foto izložbu “Tito na Brionima”, crkvicu Sv. Germana, rimsku rezidencijalnu vilu i druge prirodne i kulturne ljepote Brijuna.



Neću dužiti s nabrajanjem znamenitosti ili sa poviješću Brijuna jer mislim da nam je to svima već poznato. Želim samo svakom čitatelju ukazati na važnost upoznavanja vlastitog kraja i putovanja u svojoj državi. Dan na Brijunima ostat će mi urezan u pamćenje. Te prirodne ljepote, ta klima liječe dušu i pune baterije. Citiram misli poznatog književnika Antuna G. Matoša: „Tko među nama pozna cijelu našu domovinu, njezine pitomosti i strahote, njene užase i divote? Tko može poznavati drugog ako ne pozna sebe; tko može upoznati svijet ako ne zna svoje otadžbine? Od svih putovanja najljepši su putovi hrvatski, od svih ferija najljepše su hrvatske ferije.“ Trebamo putovati i upoznavati svoj kraj, jer jedino tako možemo razumjeti druge krajeve, druge običaje i načine života. Ako ne poznajemo i poštujemo svoj kraj, ne možemo poštovati niti ostale. Podržimo hrvatski turizam, posebice selektivne oblike turizma koji nam mogu sačuvati kulturnu i prirodnu baštinu i unaprijediti kvalitetu života te produljiti turističku sezonu. Brijuni imaju toliki potencijal, usudim se reći da je to pravi turistički biser kojeg moramo vrlo odgovorno i održivo valorizirati i pokazati svijetu, jer imamo na šta biti ponosni.

Primjedbe

Popularni postovi