DVORAC NOVIGRAD NA DOBRI

 AUTORICA: Bruna Kurka 


    Nedaleko grada Karlovca, u općini Netretić nalazi se stari grad Frankopana Novigrad. Novigrad na Dobri je gradić kroz kojega su u povijesti prolazili mnogi plemići, grofovi, knezovi, aristokrati, a u dvorcu je nekada spavao i Josip II. Habsburški.


    Ne zna se točno kada je dvorac izgrađen, pretpostavlja se 1193. godine. Krajem 15. stoljeća dolazi u posjed knezova Frankopana, u čijem vlasništvu ostaje sve do Zrinsko-frankopanske urote 1671. godine, čije je jedno od središta bio upravo Novigrad. 


    Utvrda je za vrijeme provale Turaka 1543. godine spaljena, ali brzo obnovljena. Za vrijeme Frankopana stari je grad dograđivan kako bi se uredio u ugodan stambeni prostor. U to vrijeme je sagrađena drvena galerija s kapelicom na katu, uređena su stubišta, dvorište s bunarom i atrij. Nakon propasti Frankopana, grad je opljačkan i porobljen od strane baruna Sauera karlovačke krajiške vojske, u čijem vlasništvu ostaje do 1689. godine.
 

    General karlovačke krajiške vojske Herbstein ga oporučno ostavlja pripadnicima malteškog reda, a oni ga potom 1746. godine prodaju barunu Stjepanu Patačiću, koji ga uređuje u barokni dvorac, a dvorac je posjetio i austrijski car Josip II. Godine 1809. dvorac kupuje francuski major Miro pl. Haraminčić, a nakon njega ga posjeduje zemaljski erar, zatim karlovački veleposjednik Turk koji ga u 19. stoljeću obnavlja. Od 1919. godine grad je u vlasništvu baruna Zdenka Turkovića, a od 1939. godine u vlasništvu Banovine Hrvatske.


     Kako su se izmjenjivali brojni vlasnici dvorca, mijenjao se i njegov izgled, od obrambenog burga do raskošnog baroknog dvorca, no njegova obrambena uloga nikada nije izostala. Za vrijeme Drugog svjetskog rata 1944. godine, partizani su porušili i spalili grad, a svjedoci tog vremena kažu da u požaru nije nastradala jedino kapelica sv. Lovre koja se nalazi u zapadnoj kuli. Od tog vremena grad sustavno propada, odvozi se kamena građa, a grad zarasta u korov. 


    Od 1999. godine, na poticaj Udruge prijatelja Novigrada na Dobri ''Frankopan'' i sredstvima Ministarstva kulture te nadzorom Konzervatorskog odjela u Karlovcu, započinje obnova južne lijeve kule na kojoj je izgrađen vidikovac do kojega vodi stubište. 


    Kada sam došla posjetiti ovaj dvorac, iznenadio me broj domaćih gostiju koji su ga obilazili. U dvorištu se nalazi pozornica, a na kule su ugrađene i svjetiljke. Ipak, potrebno je napomenuti kako se osim tih intervencija te informativne ploče u dvorcu ne nalazi niti muzej, ne postoje organizirane rute ni mogućnost obilaska. Stoga bi svakako trebalo poraditi na boljoj interpretaciji i prenamjeni u kulturne svrhe. Održavanjem kulturnih manifestacija, koncerata, izložbi na otvorenom i slično mogao bi se iskoristiti puni potencijal ovako zanimljive građevine jedinstvene povijesti. U međuvremenu, dobra vijest je da je Stari grad Novigrad na Dobri zaštićeno kulturno dobro, upisano u Registar kulturnih dobara i Ministarstva kulture.

Primjedbe

Popularni postovi