RIJEKA 2020 - EUROPSKA PRIJESTOLNICA KULTURE

AUTOR: Luka Krivošić

Pognute zastave manifestacije Rijeka EPK 2020 polako podiže riječka bura i nagovještava da Rijeka i dalje ima titulu ovogodišnje prijestolnice kulture. Možda smo zaboravili koliko je to značajno za sve nas, jer se u aktualnoj situaciji situaciji mnogo toga promijenilo, te nismo stigli odati počast Rijeci kao ovogodišnjem europskom gradu kulture. Titulu je dobila zasluženo, pandemiju nije. Riječani su se potrudili da grad, usprkos nepredviđenim neprilikama, živi svoju europsku kulturu, da program koji su pripremili bude izveden, prilagodivši se aktualnim izazovima nekim novim formatima. Ali, jesu li uspjeli u tome? Kao što su naglasili u svom programu, Rijeka je „grad koji teče“, tako i dalje, iako možda ne u predviđenom opsegu i terminima, teku i planirane manifestacije. Zbog pandemije kasnije održan sajam knjige pod nazivom „Vrisak“, i pored mnoštva reklama u gradu, možda ipak nije bio toliko glasan koliko su organizatori željeli da se taj „vrisak“ čuje. Iako je prebačen iz svog tradicionalnog termina održavanja u svibnju za rujan, to i nije toliko promijenilo planove organizatora da obogate ovu manifestaciju koja se održavala u periodu od 13. do 19. rujna.
Rekonstruirana zgrada Exportdrva dobila je svoju novu, kulturnu namjenu, te se niz manifestacija i izložbi održava baš tamo. Izbor knjiga na sajmu knjige bio je jako velik, ali i njihova cijena, iako snižena od 20 do 80 posto. Jesu li cijene knjiga i pored takvih popusta posjetiteljima i dalje previsoke, pa samo nasumice šetaju, prelistavaju izložene publikacije i nastavljaju dalje šetati Korzom? Da li se broj čitalaca smanjio ili je to ipak samo manifestacija „Dani Slavonije“ odvukla pažnju posjetitelja? Paralelno sa sajmom knjiga, naime, u Rijeci se održavaju manifestacije „Dani Vina“ kao i „Dani Slavonije“. Riječani i posjetitelji su ipak možda malo veći gastronomi nego čitatelji, obzirom na posjećenost obje manifestacije. 
U hali Exporta protekao je i uzbudljiv „Festival europske kratke priče“, okupivši brojne europske i domaće autore, koji su uživo ili putem live prijenosa bili sudionici ovog projekta. Covid-19 sve više uzima maha, ali se grad Rijeka kao Europska prijestolnica kulture i dalje svojski trudi da predviđene programe održi na što bolji i kvalitetniji način, poštujući mjere nacionalnog stožera. Svaka manifestacija koja je bila održana, održava se ili će biti održana, nažalost u bojama je korone. Sveopćoj neizvjesnosti prkose ipak organizatori programi i sami Riječani, koji su uzbudljivu povijest svoga grada prikazali kroz nekoliko intrigantnih projekata. Među njima svakako treba istaknuti multimedijalnu izložbu "Fiume Fantastika -  Fenomeni grada", koja je otvorena do 1. prosinca, i koja, na temelju recentnih istraživanja Centra za urbanu tranziciju DeltaLab, prikazuje 150 godina moderne urbane povijesti grada.
 
Organizatori, sudionici i posjetitelji već su se navikli na to, pandemija je dio naše svakodnevice, ali koliko god jaka bila neizbježna, nije ugušila entuzijazam i želju za kulturom i kreativnim obogaćivanjem. Tako je dugo očekivana baletsko-plesna predstava u Hrvatskom narodnom kazalištu u Rijeci premijerno izvedena 9. listopada, te će se u još tri datuma u listopadu reprizirati ovaj grandiozni spektakl koreografa Andonisa Foniadakisa. Hala na Delti nezaobilazno je mjesto ovih mjeseci u Rijeci. Tako se ovog mjeseca može posjetiti izložba radova hrvatskih arhitektica i arhitekata, kao i izložba „Piratska skrb: učiti iz neposluha“. Nezaobilazno upoznavanje s riječkom turbulentnom povijesti jeste i predstava koja će biti održana 21. i 22. listopada u Exportu, u suradnji hrvatske i mađarske pod nazivom „Sjećanje gradova“. Jedan od zanimljivijih vanjskih događaja ovog mjeseca može se posjetiti u ulici Pavla Rittera Vitezovića. U njoj možete vidjeti umjetničku instalaciju talijanskog umjetnika Giovannija Morbina. Zato ne budite lijeni, ako već ne možete osobno otići, potražite na internetu i live prijenosima na YouTube-u o čemu se radi i saznajte zašto je to jedna od zanimljivih stvari koje možete vidjeti šetajući se Rijekom ovih dana. 


Usprkos svemu, ništa nije stalo, zato svakoga dana u gradu možete posjetiti barem jednu, pa čak i više manifestacija. Rijeka EPK 2020 potrudila se da svoje sugrađane, kao i posjetitelje obavještava o svim nadolazećim manifestacijama i to na više načina. Pored službenog sajta Rijeka 2020 na kojem možete vidjeti sve potrebne linkove, galerije, video-snimke manifestacija koje ste možda propustili, tu je i Instagram profil „rijeka2020“, gdje možete 24h pratiti trenutačna dešavanja, kao i najave budućih manifestacija. 
Danas, kada mislimo da granica više nije ni nebo, ograničeni smo više nego što smo ikada bili. Iako fizički ograničeni, možemo pustiti intelekt da kao brod uplovi u riječku luku kulture i kao vješti pirati ugrabimo ono što nam nitko ne može uzeti.

Primjedbe

Popularni postovi