PUTEVIMA GLAGOLJICE U ISTRI

AUTORICA: Andrea Rota

Pogled s Velih Vrata 

Kao dijete bila sam vrlo znatiželjna i stalno sam, kao i danas, voljela istraživati mjesto i okolicu gdje živim, pa sam tako nagovorila mamu da napravimo jednodnevni izlet po Roču i Buzetu. Roč nam je bio prva stanica. Obišle smo Mala i Vela vrata gdje mi je mama tada ispričala sve o povijesti Roča, uz prekrasan pogled na okolna sela. Saznala sam da je Roč zapravo utemeljen kao ilirsko naselje, a zatim je kasnije prerastao u rimski castrum. Tijekom srednjeg vijeka Roč se preobrazio u kaštel te je i dan danas omeđen zidinama koje su ga štitile od napada, a još uvijek su u dobrom stanju. Nakon Malih i Velih vrata, odvela me pokazati mi crkve Sv. Bartola, Roka i Antuna Opata koje su me se dojmile zbog ostataka fresaka koje su još uvijek malim dijelom vidljive na zidovima crkvi. 

Mala Vrata

Zanimljiva je činjenica da su te freske iz 12. stoljeća, a na njima su još uvijek vidljive izreke pisane glagoljicom. Glagoljica je jedno od dvaju slavenskih pisama koje datira još iz 9. stoljeća, a sastavio ju je Konstantin Ćiril za potrebe širenja kršćanstva među moravskim Slavenima. Postoje tekstovi pisani glagoljicom koji su još uvijek sačuvani, a jedan od najpoznatijih je Misal po zakonu rimskog dvora. Misal je prva hrvatska tiskana knjiga na glagoljici, objavljen 1483. godine. Koristio se za slavlje svete mise, a tiskan je u dva stupca u crnoj i crvenoj boji. Sačuvani primjerci čuvaju se na nekoliko lokacija, tj. postoji šest primjeraka u Hrvatskoj, dva u Vatikanu te po jedan primjerak u Beču, Sankt Peterburgu te Washingtonu. 


Crkva Sv. Roka crkva je u kojoj se vidi najviše glagoljskih natpisa i fresaka općenito, a danas su te crkve zanimljive i posjetiteljima Roča upravo zbog fresaka i natpisa, a u turističkom informativnom centru mogu zatražiti obilazak sve tri crkve, kao i obližnje Aleje glagoljaša.
Kao predložak za tiskanje Misala po zakonu rimskoga dvora poslužio je Misal kneza Novaka, jedna od najljepših i najvrjednijih hrvatskih rukopisnih knjiga, koja predstavlja najvišu razinu kaligrafskog, iluminatorskog i književnog umijeća glagoljaša. Katedra Čakavskog sabora Roč i Mozaik knjiga trenutno pripremaju luksuzno izdanje Misala kneza Novaka koje će izaći u prodaju u prosincu 2020. godine, a luksuzno izdanje limitirano je na samo 200 primjeraka. 

Kip Sv. Ćirila i Metoda


Crkva Sv. Roka

Nakon kratke ture po Roču, vrijeme je bilo za odlazak u Buzet. Nakon 10 minuta vožnje, došle smo u Buzet i brže bolje uputile se u Stari Grad koji je nešto najljepše što se može vidjeti u Buzetu. Po dolasku, sjele smo popiti sok u kafiću koji ima terasu s prekrasnim pogledom na Buzet i dan danas kada god posjetim Stari Grad, uvijek se zaustavim na istom mjestu kako bih uživala u pogledu. Nakon što smo obišle taj dio Starog Grada, mama me odvela do vidikovca gdje se također pruža predivan pogled na cijeli Buzet. Sjele smo se uz ogradu i tada je započela priča o Buzetu i Buzetskoj naušnici koja je pronađena na groblju u Mejici te u Sovinjskom brdu pokraj Sovinjaka. Ovakav je tip naušnice pripadao nošnji ranosrednjovjekovnog autohtonog i romaniziranog ilirokeltskog stanovništva, a danas se te nošnje mogu vidjeti prilikom održavanja manifestacije „Subotina po starinski“ koja se održava svakog rujna u nedjelju u Starome Gradu. 

Stari Grad Buzet

Nakon što smo obišle Stari Grad, imala sam želju obići Stazu 7 slapova, no s obzirom da nismo imale mnogo vremena jer staza zahtijeva nekoliko sati hoda, dogovorile smo se kako ćemo za kraj posjetiti Kotli, malo selo koje je dio staze 7 slapova. Kotli je malo selo u kojem se nalaze vodopadi i nekadašnji stari mlin koji je danas turistička atrakcija i dio svačijeg itinerera prilikom posjeta sjevernoj Istri. Prošetale smo Kotlima i spustile se do starog mlina gdje smo promatrale vodu kako teče i slušala mamine priče iz djetinjstva. 
 
Kotli

Ovaj mi je dan ostao u sjećanju odmalena i zahvalna sam što imam priliku istraživati svoje mjesto i što mogu puno naučiti o njemu te prenijeti to znanje osobama koje su željne znanja i slušanja drugih iskustava.

Primjedbe

Popularni postovi