MURALI GRADA SISKA

 Autor: Bruna Kurka 


    Ulična umjetnost, tzv. street art jedan je od vodećih svjetskih trendova razvoja kulturnog turizma, pogotovo u postindustrijskim gradovima poput Siska, u kojem su industriju zamijenili maštoviti murali. Kao što svi znamo, i Sisak je 29. prosinca prošle godine pogodio razoran potres, a jedan od najpopularnijih murala, posvećen svim djevojkama grada Siska, ostao je, čudom, neoštećen. Ovaj i ostale sisačke murale izradili su brojni umjetnici iz cijeloga svijeta, u okviru projekta ReThinkSisak

    Festival Re:Think održava se u Sisku svake godine te okuplja brojne umjetnike iz Hrvatske i inozemstva. Zahvaljujući uspješnoj organizaciji, Sisak  se tako pozicionirao među najpoželjnije street art gradove u svijetu. Prošle, 2020. godine, Festival se zbog pandemije održao u nešto drukčijem izdanju, tako da su domaći umjetnici izradili tri nova murala. Jedan od njih posvećen je poznatom liku iz bajke Ivane Brlić-Mažuranić. Regoč je poučna bajka koja govori o slozi, ljubavi i prijateljstvu. Autorica u njoj naglašava ljubav kao jednu od najvećih vrijednosti koja pobjeđuje svaku nedaću i mržnju zbog koje se događaju sve loše stvari. 

Regoč

    
    Mural Trophy Wall umjetnika Azram iz Slovenije 


    Mural Igralište autorice Tifani Rubi iz Hrvatske
 

    Mural Soul 2 umjetnika Robina Abramovića iz Njemačke posvećen je svim djevojkama grada Siska, a nakon potresa ostao je gotovo neoštećen. Mural je izrađen 2016. godine u sklopu festivala Re:Think. Ubrzo je uništen, ali autor je, kao poseban gost istog festivala iduće godine naprosto obnovio mural. Inspiraciju je pronašao u brazilskoj medijskoj kampanji Why not? (Zašto ne?) iz 2010. godine. Poruka murala je sveprisutna ženska snaga. 

    
    Mural Čitanje između redaka, kretanje između linija, uz boju i gestu (mrlju) glavne su vizualne karakteristike murala autora Dean Zlovolić.


    Autorica ovoga murala, koji krasi zgradu u ulici Braće Čulig, je Alba.


    Mural Lepoglavska čipka rad je poljske umjetnice NeSpoon, a pokretačka misao bila je izazvati pozitivne emocije kod šetača i slučajnih prolaznika. Lepoglavska čipka inače se nalazi na UNESCO-ovoj Reprezentativnoj listi nematerijalne baštine čovječanstva. 



    Mural Ljeto u srcu, srce u ljetu autora Jana Danilovića iz Srbije. 


   Mural Totem izradio je Farid Rueda, umjetnik iz Meksika. 



    Prošle godine festival Re:Think ugostio je samo domaće umjetnike: Leondarda Lesića, Borisa Bare, Hanu Tintor, ojoMAGico i Mirona Milić. Mural Za slikarstvo se isplati živjeti Leondarda Lesića posvećen je sisačkom slikaru Slavi Strieglu. Rad Leondarda Lesića imam priliku pratiti budući da živim u gradu Duga Resa gdje umjetnik živi i također oslikava grad muralima. 


    Mural umjetnice Hane Tintor krasi pročelje zgrade u ulici A. G. Matoša.


    Na istoj adresi, na pročelju zgrade nalazi se mural riječke umjetnice ojoMAGico.


    Boris Bare autor je murala Must be the moon.
 

    Iako se festival 2020. godine morao prilagoditi aktualnoj pandemijskoj situaciji, koja je spriječila inozemna gostovanja, posjet domaćih umjetnika svakako je ostavilo pozitivnog traga na grad Sisak. Nadamo se da, posebno u ovo izazovno vrijeme, murali pružaju utjehu stanovnicima grada te da će kultura, kreativnost i solidarnost pomoći u obnovi teško stradalog Siska. 

Primjedbe

Popularni postovi