DIGITALNA 16. NOĆ MUZEJA

 Autori: Bruna Kurka, Matteo Legović 


    Nezaobilazna kulturna manifestacija koju već 16 godina pohode brojni ljubitelji umjetnosti - Noć muzeja, održala se krajem siječnja po prvi put u virtualnom formatu. Brojni hrvatski muzeji predstavili su zainteresiranoj publici svoje postave i izložbe u novom, digitalnom obliku. U izvrsnoj organizaciji Hrvatskog muzejskog društva i odlično medijski popraćena, 16. digitalna Noć muzeja, omogućila je virtualne šetnje brojnim izložbama, a neke je sadržaje bilo moguće i posjetiti, uz pridržavanje strogih epidemioloških mjera. Kako su Karlovačka i Istarska županija obilježile ovogodišnju Noć muzeja, tko je sudjelovao u manifestaciji te što smo sve mogli pogledati, pročitajte u nastavku teksta. 


    U manifestaciji Noć muzeja u Karlovačkoj županiji sudjelovale su sljedeće ustanove i muzeji: Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke u Ogulinu, Gradski muzej Karlovac, Javna ustanova Aquatika - Slatkovodni akvarij Karlovac, KOVAN - Udruga za kulturu, obrazovanje, duhovnost i domoljublje, Paviljon Katzler, Zavičajni muzej Ogulin i Zavičajni muzej Ozalj.
 
    Ivanina kuća bajki u Ogulinu priredila je izložbu pod nazivom Junaci (i antijunaci) posebno za ovogodišnju Noć muzeja. Izložba predstavlja junake iz Ivaninih najpoznatijih bajki te osim toga sadrži i citate koji najbolje opisuju Ivanine junake te ilustracije pojedinih učenika gimnazije. Izložba je digitalna te sadrži i audio prezentaciju.  Među junacima našli su se: Potjeh, Neva Nevičica i Oleh ban, Baka, Palunkova žena, Regoč i Kosjenka te brojni drugi.


 Među junacima našli su se: Potjeh, Neva Nevičica i Oleh ban, Baka, Palunkova žena, Regoč i Kosjenka te brojni drugi. Među antijunacima: Mokaš, Baba Poludnica, Guja Djevojka, Vile Zatočnice. Svima im je zajedničko da su zli likovi, neki od njih mijenjaju svoju ćud na bolje ili gore. 

    
Predstavljen je i projekt Baza bajki, pokrenut u sklopu internetske stranice Centra za posjetitelje Ivanine kuće bajki. Riječ je o digitalnoj bazi podataka o bajkama i bajkopiscima. 


    Gradski muzej Karlovac prezentirao je digitalnu izložbu radova umjetnice Marije Novaković. Umjetnica je prepoznata kao najstarija predstavnica tzv. autsajderske umjetnosti u Hrvatskoj. Kroz izložbu na Youtubeu platformi ispričana je njena životna priča i vremenski tijek nastanka njenih umjetničkih djela. 


   Na Youtubeu postavljen je i snimak Gradskog muzeja Karlovac i Muzeja Domovinskog rata Karlovac, njihove zbirke te stalne izložbe. On-line kviz kroz Noć muzeja predstavljen je na Facebook stranici i Youtubeu. Zainteresirani su mogli i isprintati bojanku ilustracija vrijednih predmeta zbirki svih odjela Gradskog muzeja Karlovac. Virtualni muzej karlovačke industrije izdanak je Gradskog muzeja koji se bavi dokumentiranjem proizvodnih procesa i prostora, pozicioniranjem spomeničkih kompleksa u društveno-povijesni kontekst. 


    U galeriji Vjekoslav Karas uživo se ipak uspjela održati izložba Dine Trtovca, neokrunjenog kralja akvarela i akrilika. 

    Slatkovodni akvarij Aquatika pripremio je nekoliko programa: virtualnu šetnju kroz akvarij, video filmić Pogled iza scene akvarija, live stream akvarija, audiovodič kroz slatkovodni svijet te nagradni natječaj na Facebook i Instagram profilu akvarija. 


KOVAN - Udruga, za kulturu, obrazovanje, duhovnost i domoljublje u Generalskom Stolu predstavila je kalendar o sakralnoj baštini Generalskog Stola. 


    Paviljon Katzler nalazi se u neposrednoj blizini karlovačke zvijezde (stare jezgre grada) i predstavlja najmanji multikulturalni centar na svijetu. U samo 9 kvadrata nalazi se muzej, galerija, suvenirnica i neformalni interpretacijski turistički centar grada Karlovca. Prigodom Noći muzeja, izložba u izlozima bila je na temu nematerijalne kulturne baštine karlovačkog govora kroz materijalne predmete, pod nazivom Kak se kaj veli?  U interijeru je predstavljeno 300 artefakata iz karlovačke povijesti. Prezentacija izložbe u izlozima uključivala je kratku povijest nastanka Rječnika karlovačkog urbanog plemena, raspravu o starim karlovačkim izrazima i rješavanje kviza na temu Karlovca. 


    Zavičajni muzej Ogulin priredio je virtualnu šetnju kroz muzej te kviz Muz-Kviz 2


    Noć muzeja u Zavičajnom muzeju Ozalj omogućila je posjetiteljima da uz stručno vodstvo razgledaju muzej (svaki sat vremena po 15 posjetitelja). Na predavanju, na platformi Microsoft Teams, održano je predavanje o arheološkom istraživanju uz donji tok rijeke Dobre, gdje su pronađeni novi lokaliteti na Sveticama, arheološko istraživanje kripti ispod crkve i nekadašnjeg samostanskog dvorišta. Također, održano je predavanje kustosa Stjepana Bezjaka koji je pripremio 10 anegdota o 10 najzanimljivijih predmeta i tajni koje ti predmeti sadrže. 


    Unatoč ponešto drugačijim uvjetima, grad Karlovac, Ogulin, Ozalj i Generalski Stol uspjeli su na zanimljiv način i uz digitalne platforme predstaviti Noć muzeja u Karlovačkoj županiji. Kreativno su predstavili i povijest Karlovca, umjetnike, predmete muzeja i na odličan način stvorili komunikaciju s posjetiteljima. 

    U "novom normalnom" i brojni istarski muzeji, digitalizirajući svoje postave i poštivajući epidemiološke mjere, uspjeli su se uključiti u 16. Noć muzeja. U Istarskoj županiji u digitalnoj 16. Noći muzeja sudjelovali su: Arheološki muzej Istre, Centar za rehabilitaciju Pula, Državni arhiv u Pazinu, Muzej grada Pazina, Muzej Grada Rovinja-Rovigno, Muzej Grada Umaga-Umago, Muzej suvremene umjetnosti Istre, Narodni muzej Labin, Općina Fažana i Turistička zajednica Općine Fažana i Zavičajni muzej Poreštine. 

 
Izvor: https://www.facebook.com/Arheoloski/

   
Arheološki muzej Istre u Puli tako je povodom 16. Noći muzeja pripremio veliki broj programa i edukacija koje su se odvijale online i putem društvenih mreža. Bogati program uključivao je predavanja i edukacije putem Zoom platforme, video klipove koji su se prikazivali putem društvenih mreža, ali i stručno vođenje Arene.

Izvor: https://www.facebook.com/muzejporec/
    
    Zavičajni muzej Poreštine, iako zatvoren za posjetitelje radi revitalizacije zgrade i muzejskog postava, na inovativan način pristupio je osmišljavanju programa. Tijekom Noći muzeja na društvenim mrežama objavljeno je 25 kratkih video klipova o Poreču, zanimljivim povijesnim događajima i osobama kao i o zanimljivim činjenicama o bogatoj kulturno-povijesnoj baštini. 
 
Izvor: https://www.facebook.com/muzej.rovinj/

    Povodom 16. Noći muzeja, Muzej Grada Rovinja-Rovigno, osmislio je program Čarobna noć muzeja pod rovinjskim nebom. Muzej je tako posjetiteljima osigurao bogatu večer ispunjenu edukativnim programom koji se odvijao na otvorenom na gradskom trgu, a program se prikazivao i u živo na društvenim mrežama Muzeja. 
    16. Noć muzeja  predstavlja primjer dobre prakse digitalizacije muzejskih postava te prilagodbe novonastaloj situaciji. Digitalizacija izložba i muzejskih postava zasigurno je jedan od novih trendova i trenutno jedini način predstavljanja kulture no, nadamo se kako ćemo se ubrzo vratiti razgledavanju muzeja i izložbi uživo.  

Primjedbe

Popularni postovi