URBANA REVITALIZACIJA LJUBLJANE I PULE

  Autori: Bruna Kurka, Matteo Legović

    Urbana revitalizacija starogradske jezgre i revalorizacija javnih prostora Pule s ciljem povećanja kvalitete života lokalnog stanovništva bile su glavne teme gostujućeg predavanja Brede Bizjak, predsjednice Društva arhitekata Istre za studente Interdisciplinarnog studija Kultura i turizam, kojim je ujedno zaključen zimski semestar i nastava kolegija Upravljanje kulturnom baštinom. Uz komparativni pregled projekata urbane revitalizacije u Ljubljani i Puli, gostujuća predavačica predstavila je i aktivnosti Društva arhitekata Istre, poput projekta "Otvoreni grad" te vlastite prijedloge urbanih intervencija u starogradskoj jezgri (projekt "Pula Podgrađe 2002.-2020.").

    Breda Bizjak živjela je, studirala i radila u Ljubljani dugi niz godina tijekom kojih se aktivno angažirala u projektima urbane revitalizacije. Nakon završetka studija osnovala je vlastiti arhitektonski studio sa sjedištem u Ljubljani. Ljubljana je danas jedan od primjera dobre prakse urbane revitalizacije starogradske jezgre. Kako smo čuli od gostujuće predavačice, cilj programa urbane revitalizacije bio je stvoriti jezgru koja će svim građanima biti ugodna, zadovoljavati njihove potrebe i osigurati visoku kvalitetu života te ujedno, uz vizualnu atraktivnost, pružiti sve potrebne sadržaje posjetiteljima.    
    Proces obnove starogradske jezgre obuhvatio je područje oko rijeke Ljubljanice koja protječe kroz centar grada. Više desetljeća razvijala se ideja da se oko Ljubljanice kreira novi plovni put koji bi funkcionirao i kao dodatna pješačka infrastruktura, budući da upravo rijeka koja protječe kroz centar grada predstavlja ključnu identitetsku poveznicu. U tom smislu, stručnjaci su predložili razne urbane intervencije. I naša gošća odlučila se tada za malu intervenciju na Ljubljanskoj tržnici, s namjerom da testira reakciju građana i posjetitelja i nakon izuzetno pozitivne reakcije uslijedio je svojevrsni domino-efekt. Raspisan je urbanističko-arhitektonski natječaj na kojemu je odabrano najbolje rješenje za Mesarski most te cijeli niz urbanih intervencija. Tako se u gradskom parku Špica, na mjestu nekadašnjeg kupališta, u budućnosti planira ponovno urediti kupalište, zasađeni su drvoredi, izgrađeno stepenište prema rijeci, klupe, novi most te pristajalište za brodove.
        Pristajalište za brodove bila je vrlo izazovna intervencija, budući da je cijelo područje pod kulturnom zaštitom. Za ove projekte Bredin je studio bio nagrađen dva puta, projekti su osvojili nagradu za urbani javni prostor (2012. u Barceloni 2012.) te prestižnu međunarodnu europsku nagradu. Uz standardna pristaništa za 40 ljudi, uredit će se i pristupni punktovi s većim kapacitetom. Ljubljana je danas iznimno uređen i turistički atraktivan grad, a jedna od negativnih posljedica urbane revitalizacije je poskupljenje najma stanova u centru grada. Ljubljana se ipak drastično razlikuje od Pule - ima izvrsno razvijenu prometnu infrastrukturu i uređenu starogradsku jezgru. Procesi urbane revitalizacije u Puli teku nešto sporije, ali postoje pozitivne naznake za budućnost. 

    U suradnji s Društvom arhitekata Istre Breda je 2016. pokrenula inicijativu Otvoreni grad

    
    Projektom se željelo ukazati na zapuštene javne prostore, s ciljem aktiviranja i redefiniranja ključnih urbanih punktova. Šetnjom starogradskom jezgrom, od Arene do parka Monte Zaro, građani su istražili identitetsko srce grada i upoznali se brojnim atraktivnim, no trenutno neadekvatno valoriziranim gradskim prostorima. Puljani svih generacija i profesija obišli su, u pratnji stručnjaka, pulsku Rivu, arheološko nalazište kraj Gradske knjižice, gradski vrt u ulici Castropola, uživali u pogledu na grad s krova na Kaštelu, spustili se do potencijalne lokacije novog kazališta na Danteovom trgu, posjetili neobičnu kuću bez krova u ulici Hermana Dalmatina (gdje je organiziran cijeli niz radionica za lokalne mališane), i razgledali najneobičnije parkiralište u gradu - bivše kino Beograd, nekad elitnu kulturnu lokaciju na Giardinima, uništeno pretvaranjem u garažnu kuću. Serijom radionica i performansa na terasi bivše Robne kuće Pula željelo se ukazati na potencijale kreativne upotrebe markantnog objekta uz gradsku tržnicu za kulturne, umjetničke i znanstvene svrhe, a urbano istraživanje završilo je u Parku Monte Zaro. 

    
    Aktualni projekti Društva arhitekata Istre uključuju i projekte revitalizacije Malog rimskog kazališta i podzemnih tunela ispod Kaštela. Gostujuća predavačica predstavila nam je svoju viziju valorizacije 'pulskog podgrađa', sklopa tunela pod centralnim gradskim brežuljkom, koji povezuju sve četiri strane svijeta, odnosno ključne dijelove centra grada. Kako je istaknula, potaknula ju je ideja da bi taj sustav mogao postati alternativna podzemna struktura grada, koja bi služila kao novi medijator za postojeće, trenutno nedovoljno iskorištene prostore na brežuljku Kaštela. Pošto je pristup Kaštelu bio je gotovo onemogućen, logično se nametnula ideja izgradnje lifta koji bi povezivao donji dio tunela (ZeroStrasse) s tunelima na među-etaži i samom tvrđavom.

 
    Time bi cijeli brežuljak bio povezan i funkcionirao kao jedinstvena cjelina, a kulturne institucije koje djeluju na Kaštelu povezale bi se u muzejsku četvrt. Pristup dizalu iz samog centra grada omogućit će posjet tvrđavi i Povijesnom muzeju, čime će se smanjiti motorni promet na središnjem brežuljku te omogućiti pristup svima. Uređenje pulskog podzemlja i venecijanskog Kaštela uvodni je dio strateškog kapitalnog projekta 'Pulski fortifikacijski sustav kao kulturno-turistički proizvod' koji se financira iz europskih fondova u sklopu ITU mehanizma. Kako smo imali prilike čuti na terenskoj nastavi u proteklom semestru, cilj projekta je mobilizirati ključne kulturne resurse u starogradskoj jezgri i transformirati prebogatu kulturnu baštinu Pule u generator lokalnog razvoja, kroz bogatiju ponudu kulturnih i obrazovnih sadržaja, prvenstveno s ciljem unapređenje kvalitete života lokalnog stanovništva, uređenja starog grada i promišljanja održivih kulturno-turističkih inicijativa.

 
    Dio atmosfere s predavanja prenosimo vam u galeriji u prilogu.

Primjedbe

Popularni postovi