PRIDRUŽUJEMO SE SVEČANOM OBILJEŽAVANJU OBLJETNICE 'DANTE 700'

AUTOR: Matteo Legović


Prigodnim čitanjima, izložbama i kulturnim manifestacijama ovaj tjedan se u cijelom svijetu obilježava 700 godina smrti jednog od najpoznatijih talijanskih i svjetskih književnika, Dante Alighierija. Povodom ove važne obljetnice, talijansko Ministarstvo obrazovanja i Ministarstvo kulture organiziralo je brojne aktivnosti i evente, a u program 'Dante 700' uključile su se i brojne institucije, sveučilišta i škole i u Hrvatskoj. 25. ožujak odabran je kao dan sjećanja na Dante Alighierija jer tada počinje i njegovo putovanje u Božanstvenoj komediji. Prvo pjevanje u Paklu započinje u noći između četvrtka 24. i petka 25. ožujka kada je autor imao 35 godina.


Dante Alighieri (1265.-1321.) rođen je u Firenci u dekadentnoj plemićkoj obitelji, a zauvijek je ostao zapamćen po remek djelu zapadne književnosti - Božanstvenoj komediji. Njegovo djelo sastoji se od tri dijela: Pakao, Čistilište i Raj. Dante je djelo nazvao 'Commedia' (Komedija), no Boccaccio mu je dao pridjev 'divina' (Božanstvena) te tako postaje poznato kao Divina Commedia (Božanstvena komedija). Prvo izdanje tiskano je 1555. godine u Veneciji.

Zanimljiva je činjenica da Pietro Kandler u prvom turističkom vodiču Pule, Cenni al forestiero che visita Pola, spominje kako je Dante Alighieri boravio u Puli između 1302. i 1321. godine u samostanu Sv. Mihovila, a brojna groblja u okolici Pule spominje i u Božanstvenoj komediji:

„Si come a Pola presso del Quarnaro

Che Italia chiude e i suoi termini bagna

Fanno i sepolcri tutto il loco varo.“

Dante Alighieri, Divina Commedia, Inferno

Izvori: 
Kandler, Pietro, Cenni al forestiero che visita Pola, Trieste, 1845., str. 28
https://www.studenti.it/dantedi-25-marzo.html
https://www.treccani.it/enciclopedia/dante-alighieri/

Primjedbe

Popularni postovi