IZGUBLJENI GRAD DVIGRAD

AUTORICA: Ana Ponjavić



Dolazak proljeća najbolji je motiv za posjet Dvigradu - ruševinama srednjovjekovnog grada u Limskoj dragi nedaleko Kanfanara. Osamljeni kaštel prvi put se spominje krajem 9. stoljeća, 879. godine kada vlast preuzima akvilejski patrijarh. Sam naziv podrazumijeva da su se nekoć na ovom području nalazila dva grada. 


Današnje ruševine ostaci su sjevernog grada Moncastella dok je drugi dio, Castel Parentino, napušten davno, u 10. stoljeću. Zahvaljujući izvrsnom položaju, blizini vode i plodnom tlu, područje Dvigrada bilo je naseljeno još u prapovijesti, dok su ga početkom 6. stoljeća počele naseljavati i prve slavenske skupine. Zapušteno područje obrađuju benediktinci, koji su ostavili traga u srednjem vijeku i na području Lima. Krajem 13. stoljeća Dvigradom upravljaju grofovi Dvorički te se postupno počinje mijenjati etnička struktura stanovništva ovog područja. Tijekom 14. stoljeća sve prisutniji je utjecaj Mletačke Republike, no ubrzo dolazi do velike epidemije kuge a potom i malarije koje iskorjenjuju i to malo lokalnih žitelja. U razdoblju koje je uslijedilo na ovom se području miješaju mnogi narodi, a Dvigrad i okolna sela često bivaju uništeni u ratovima i bitkama. Početkom 18. stoljeća, točnije 1714. godine došlo je do potpunog napuštanja crkve sv. Sofije i preseljenja župe u Kanfanar što je označilo i konačan kraj Kaštela.


Današnji ostaci kaštela predstavljaju jedan zapravo vrlo dobro očuvan grad – kaštel. Opasan je dvostrukim zidinama koje su povezane glavnim gradskim vratima. Na najvišoj točki u gradu dominira crkva sv. Sofije, a smještena je na istom mjestu još od ranokršćanskog doba. U Dvigradu su se nalazila troja vrata, tri velike kule, crkva te bazilika koja je urušena početkom 19. stoljeća. Upravo je urušavanje te bazilike označilo da je Dvigrad sustigao zub vremena.


Danas je Dvigrad atraktivna izletnička destinacija za brojne posjetitelje koji svakodnevno prolaze Kanfanarom put Rovinja, Poreča i ostalih turističkih odredišta na istarskom poluotoku. Mnogi se od njih zaustave i dive jednostavnim dvigradskim znamenitostima i njegovoj iznimnoj povijesnoj priči. Na temelju stare mračne legende kako duboko u ruševinama Dvigrada postoji zakopano ukleto blago, danas Istarska razvojna turistička agencija i Turistička zajednica općine Kanfanar organizira storytelling ture koje posjetiteljima, turistima i svim zainteresiranima pripovijedaju priče, legende i zanimljive povijesne podatke o napuštenom srednjovjekovnom gradu Dvigradu. I premda je ljeti dosta posjećen, veći dio ostatka godine Dvigrad zjapi prazan. Povremeni posjetitelji omogućuju tako da ovaj srednjovjekovni grad ne ode u zaborav. Sunčani proljetni dan moja sestra i ja iskoristile smo stoga upravo za istraživanje Dvigrada. Lijepo proveden dan na ovom povijesnom lokalitetu pomogao mi je da shvatim kako je potrebno raditi na očuvanju prirodne i kulturne baštine našeg kraja, kako ga je potrebno zaštititi i očuvati kako bi na ovom mjestu ponosno mogao impresionirati sve ljude koji se tu slučajno ili namjerno zateknu. Svakako preporučujem jednodnevni izlet u ovaj dio naše predivne Istre!


Primjedbe

Popularni postovi