POVIJESNA KUĆA VOEWOOD

 AUTORICA: Nikolina Trtanj 

    Nikad neću zaboraviti putovanje i zabavu koju smo doživjeli prije točno pet godina, u ožujku 2016. godine u Engleskoj. Cijela moja obitelj koju čini pet sestara i jedan brat, zaputila se na put. Par članova krenulo je nešto ranije kako bi stigli obići kulturnu baštinu Londona, a drugi dio obitelji direktno je putovalo za Kelling, selo u blizini Norfolka. Svrha putovanja bilo je vjenčanje najstarije sestre. Odlučila je imati alternativno vjenčanje. Uz smijeh i ples svi su uspjeli pomoći u organizaciji ceremonije i zabave. Cijela postava na vjenčanju imala je svoj zadatak, bili smo kuhari, konobari, krojači i frizeri. 

    
    Najbolji dio pustolovine odvio se u posebnom selu, u neobičnoj povijesnoj kući koja ima zanimljivu  i dugu povijest. Jedna je od najboljih kuća za umjetnost i obrt u Britaniji. Sagradio ju je E.S Prior za Percyja Lloyda 1903. godine. Svi se mogu složiti kako je to daleko najzanimljivija zgrada u ovom dijelu Norfolka. Povijesnu kuću obnovio je Simon Finch iz jednostavnog razloga, a to je ljubav prema arhitekturi, umjetnosti i knjigama. Možemo reći da je Voewood povijesna kuća koja ima sve idealne karakteristike umjetničkog pokreta. Dizajner kuće preslikao je svoju filozofsku ideju u prostorije. Konstrukcija kuće karakterizira radikalno planiranje, inovativnu tehnologiju, opsežne vanjske ukrase te integraciju zgrade i njegove interijere s vrtom i okolicom. Moram spomenuti kako je imanje uvršteno u Nacionalni registar povijesnih parkova i vrtova. Kuća je sagrađena u obliku leptira, a trokratni središnji dio kuće okružen je dvokrakim krilima. Jedno od krila sadrži knjižnicu te prostor s biljarom. Drugo krilo sadržava kuhinju i uslužni smještaj, zajedno s blagovaonicom, a kuća ima sedamnaest soba.


    Svatko tko je imao pozivnicu za vjenčanje imao je opciju provesti par noći u jednoj od soba ove povijesne kuće. Sobe imaju karakter te niti jedna nije ista. Drugačiji stilovi protežu se cijelom kućom. Svaka soba pruža pogled na šumu, no posebnost ovog imanja dodjeljuje se vrtu, koji je pun raznovrsnog voća i povrća, zelenog bilja i šarenih cvjetova. U labirintu vrta djeca su imala potragu za uskršnjim jajima. Ogroman vrt pružio nam je duševni mir od londonske buke, a tihi razgovori sa svjetskim putnicima koje sam susrela u povijesnoj kući pružili su mi novu perspektivu njihovih kultura.

    London je veličanstveno mjesto, središte kulture, glazbe i umjetnosti. Bez previše planiranja obilazili smo najpopularnije turističke atrakcije, no svaki dio Londona je bio melem za dušu. Zanimljivo je što čak i u centru grada postoje brojni parkovi i šume gdje životinje slobodno lutaju. Posjetili smo London Bridge i Tower of  London koji je uvršten na listu svjetske kulturne baštine. Turistički smo prohodali uz Big Ben i Westminstersku palaču, a uz nas tekla je rijeka Temza. Najveće područje na otvorenom u Londonu zauzima Hyde Park. Imali smo opuštajući piknik uz umjetno jezero Serpentine koje je popularno za kupanje i plovidbu čamaca. Posebni stanovnici parka su ptice i labudovi koji su nam nježno prilazili. Imali smo osjećaj kao da smo odabrali najbolji dan za ležanje na travi jer nije bilo kiše, samo jako popodnevno ožujsko sunce. Budući da je naše putovanje u Englesku bilo usmjereno na vjenčanje i zabavu, istraživanje glavnog grada je trajalo svega dva dana. Iako je u tih par dana teško organizirati razgledavanje Londona jer je veliki grad, mi smo se vratili kući širokog osmijeha i puni doživljaja. Putovanje ne mora biti organizirano u sate po programu, cilj je ipak opuštenost, fleksibilnost i novi doživljaj.

Primjedbe

Popularni postovi