ŠIBENIK - GRAD KNJIŽEVNOSTI

AUTORI: Bruna Kurka, Matteo Legović


     Studenti Kulture i turizma, koji slušaju putopisne kolegije, u okviru nastavne jedinice o razvoju destinacija književnog turizma upoznali su se s projektom "Šibenik - grad književnosti" koji je sufinanciran sredstvima Europskih snaga solidarnosti EU. Voditeljica projekta Danijela Grubišić, apsolventica diplomskog studija Kulture i turizma predstavila je brojne aktivnosti mladih Šibenčana usmjerene na povećanje vidljivosti i čitanosti lokalnih književnika među djecom i mladima, poput atraktivnog murala posvećenog Ivi Brešanu. Studenti su pohvalili inicijativu svoje kolegice i predložili nastavak suradnje na sličnim projektima sufinanciranima i od strane Ministarstva kulture, koje je 2021. proglasilo Godinom čitanja. Kako se Danijela snašla u osmišljavanju i provedbi projekta Šibenik, grad književnosti, pročitajte u nastavku teksta.


    Kako smo čuli na gostujućem predavanju, Danijelu je na osmišljavanje projekta inspiriralo upravo istraživanje o razvoju destinacija književnog turizma na kojem je radila u sklopu kolegija Putopisna književnost. Šibenik vrvi kulturno-književnom baštinom, od Jurja Šišgorića do Vesne Parun i Ive Brešana. Projekt je zamišljen dugoročno, a za prvu projektnu godinu kao središnja ličnost odabran je upravo Ivo Brešan. Za uspješan razvoj književnog turizma i Šibenika kao grada književnosti važno je da lokalno stanovništvo prepozna vrijednost, cijeni, valorizira i komunicira jedinstvenu lokalnu baštinu. Čitanjem autorovih djela i učenjem o njegovu životu može se izroditi nova ideja i puno inovacija, smatra Danijela.

    Danijela je projekt Šibenik - grad književnosti prijavila na program Europske solidarnosti. Kako bi ga bilo moguće prijaviti i sprovesti, bilo je potrebno okupiti pet mladih ljudi koji bi zajedno s voditeljicom razvili projekt. Europske snage solidarnosti usmjerene su upravo na mlade, a cilj je omogućiti im da u što većem broju sudjeluju u širokom rasponu aktivnosti kroz volontiranje ili stažiranje i zaposlenje. Upravo kroz projekte solidarnosti mladima se nudi prilika da samostalno iniciraju, razviju i provedu solidarne projekte ili akcije od važnosti za njihovu lokalnu zajednicu.


    Projektu potporu pruža i šibenska udruga Fotopoetika te Gradska knjižnica Juraj Šižgorić, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz programa Europske snage solidarnosti. Kao u svakom projektu, Danijela je sve aktivnosti unaprijed trebala isplanirati, a kasnije i opravdati. Aktivnosti koje su bile planirane unutar projekta su: postavljanje otvorenih knjižnica i klupa za čitanje, oslikavanje javne površine s likom Ive Brešana, provođenje radionica kritičkog čitanja, panel rasprave i književna gostovanja te komemoracija za Ivu Brešana. Uz to, Danijela je potaknula inicijativu imenovanja jedne šibenske ulice po Ivi Brešanu, što tako značajan autor svakako i zaslužuje. Sam projekt orijentiran je na mlađu populaciju, cilj je bio potaknuti ih na aktivno čitanje djela lokalnih pisaca i razvijanje čitalačkih kompetencija.


    Sve planirane aktivnosti uspješno su provedene, ali bilo je i prepreka. Uz mural Ive Brešana, bilo je planirano i postavljanje otvorenih knjižnica i klupa za čitanje u gradskoj četvrti Šubićevac, no uslijedili su problemi s administracijom. Danijela se ipak snašla i uz pomoć partnera odlučila pokloniti već naručene klupe školama u istome kvartu te time opravdala aktivnost. Moguće je da se pojedincima nije svidio citat na muralu Ive Brešana; ,,Imaš, recimo, razumna čovjeka, čvrsta značaja i visoko etičnih načela, ali daj mu komadić vlasti i više ga ne možeš prepoznati'', komentirali su studenti, no inicijativa je na svu sreću bila uspješna. Tako je Šibenik dobio novi mural posvećen Brešanu koji krasi Šubićevac. Dodatan problem izazvala je i sama pandemija zbog koje je bilo otežano doći do ciljane skupine (djece i mladih), zabranjen je ulaz u škole neovlaštenim osobama, a knjižnica nije mogla snositi rizik moguće zaraze. Usprkos svim preprekama, sve su aktivnosti uspješno realizirane, neke i u online formatu. Rezimirajući rezultate projekta, Danijela nam je dala vrlo vrijedan savjet: da prilikom kreiranja pojedinog projekta izradimo tablicu rizika. S jedne strane potrebno je navesti popis mogućih rizika, popis dionika i razinu utjecaja te vlastitu očekivanu reakciju na rizik kako bi nam suočavanje s određenim preprekama bilo lakše.


    Od ostalih provedenih aktivnosti Danijela je istaknuta sljedeće: predstavljanje projekta u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić, panel rasprava na temu odnosa grada i književnosti u Gradskoj knjižnici, gostovanje haiku književnika za djecu, Aljoše Vukovića u Knjižnici, ciklus radionica kritičkog čitanja, online gostovanje putopjesnikinje Maje Klarić te razgovor o Ivi Brešanu u Knjižnici povodom obljetnice autorove smrti. Danijeli želimo puno uspjeha, a svima Vama želimo da Vas ova priča nadahne da se i sami okušate u kreativnim projektima kojima ćete mijenjati svijet.

Primjedbe

Popularni postovi