OBILJEŽAVAMO SVJETSKI DAN KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA, DAN HRVATSKE KNJIGE I NOĆ KNJIGE

AUTORI: Bruna Kurka, Matteo Legović
    Godina 2021. proglašena je Godinom čitanja u Hrvatskoj. Čitanje je jedna od kulturnih djelatnosti koju većina vrlo često zaboravlja i zanemaruje, a vrlo je važna za osobni razvitak i učenje. Uslijed pandemije i epidemioloških mjera koje onemogućavaju sudjelovanje na raznim kulturnim manifestacijama, čitanje je jedna od aktivnosti koje nikada nije moguće ograničiti. Tijekom Godine čitanja provodit će se razne aktivnosti koje će doprinijeti afirmaciji čitanja. U travnju obilježavamo nekoliko važnih datuma: 22. travnja Dan hrvatske knjige, a već 23. travnja Svjetski dan knjige i autorskih prava koji će zaključiti uzbudljiva Noć knjige. Koje su sve aktivnosti planirane u okviru spomenutih obljetnica i manifestacija pročitajte u nastavku teksta.


    
    Dan hrvatske knjige obilježava se 22. travnja, odlukom Sabora Republike Hrvatske iz 1996. godine, u spomen na Marka Marulića koji je toga datuma 1501. godine dovršio Juditu.

   Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. travnja svake godine kao simboličan datum jer su tada 1616. godine umrli Miguel de Cervantes i William Shakespeare. Slavljenje ljubavi prema knjigama inspirirano je katalonskim običajem darivanja knjiga i ruža na dan Svetog Jurja. UN-ova organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu UNESCO obilježava ovaj dan uz pomoć brojnih izdavača, knjižara, učitelja i stručnjaka za komunikacije. UNESCO ima za cilj potaknuti svakoga, a posebno mlade, na čitanje, promičući izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava.


     Povodom Svjetskog dana knjige 23. travnja održat će se literarna tribina putem ZOOM platforme s početkom u 19.00 sati. Nina Pavić-Colić predstavit će posebno izdanje časopisa Riječ (njem. Das Wort) u povodu pripreme za tisak njemačkog izdanja romana Bojane Meandžije; Trči! Ne čekaj me... Dr. Luka Ilić predstavit će teološku biografiju Matije Vlačića Ilirika povodom 501. godišnjice rođenja Matije Vlačića Ilirika, a mr. Ljiljana Tadić predstavit će rad Borisa Škvorca: Andrić i Krleža: poetika i politike – naraciji nacije/nacija i književnim prelaženjima granica.

    Ovaj petak, 23. travnja održava se i tradicionalna manifestacija Noć knjige, koja za cilj ima poticanje kulture čitanja i promicanje knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega Manifestacija je pokrenuta na inicijativu Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore i udruge Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, kojemu su se pridružili partneri: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena te Udruga za zaštitu prava nakladnika, a od 2018. godine u organizaciji manifestacije sudjeluje i Hrvatska udruga školskih knjižničara. Organizatori Noći knjige odlučili su učiniti dostupnim pripremu za majice s motivom Knjiguške, maskote Noći knjige 2021.


    Manifestacija Noć knjige ove godine slavi svoj 10. rođendan, tema ovogodišnjeg jubilarnog izdanja je Ljekovita moć knjige, a ukupno će se održati čak 1100 različitih događaja od kojih ćemo neke navesti u nastavku. Bitno je napomenuti kako će se od 23. do 30. travnja održati prodajna akcija KNJIGA SVIMA I SVUDA, u sklopu koje će knjige biti snižene od 70% za starija izdanja i do 20% za novitete. Na online platformi Akcije možete vidjeti koje sve knjige možete kupiti po sajamskim cijenama. 


    Program Noć knjige objedinjuje brojne hrvatske gradove pa tako i grad Karlovac uz potporu Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić organizira brojne aktivnosti. Jedna od njih je virtualni književni susret #u4zida koji će se održati 23. travnja sa Zdenkom Bašićem, nagrađivanim hrvatskim književnikom, ilustratorom i umjetnikom.


    Osim toga, biti će dostupan virtualni kviz za sve one koji žele naučiti ili osvježiti svoje znanje o književnim djelima i njihovim autorima. Zatim, slijedi virtualno predstavljanje projekta – Zavičajni kalendar, virtualna pričaonica gdje će se prepričati priča autorice Petre Šuštar, Smaragdna šuma želja.


    Posebna poslastica bit će videoprikaz izrade ukrasa za policu za knjige i virtualni književni susret s autoricom slikovnice Saškine čokoladne pustolovine, Sanjom Graša.


    Još jedan virtualni književni susret s autoricom slikovnice Noć kad je lisac uhvatio mjesec Ines Marciuš Kruljac, izložba teksta, fotografija i knjiga o životu i djelu Nade Iveljić, popularne autorice brojnih knjiga, poput: Šestinski kišobran (1994.), Nebeske barke (2001.), Dođi da ti pričam (1984.), Pronađeno blago (1993.). Virtualni susret Stihom u srce, virtualno čitanje priče Medo i klavir autora Davida Litchfielda, virutalni susret – knjižničari preporučuju te izložba slika autora Ratka Janjića.


    Grad Poreč se i ove godine pridružuje obilježavanju Svjetskog dana knjige i Noći knjige. BOOKtiga, 14. međunarodni festival pročitanih knjiga, ove se godine odgađa zbog pandemije COVID-19, a program povodom Noći knjiga odvijat će se putem Zoom platforme. U petak, 23. travnja, slovenska književnica Bronja Žakelj virtualno će predstaviti svoju knjigu Bijelo se pere na 90. Povodom svjetskog dana knjige, ali i 700. obljetnice smrti Dante Alighierija Pučko otvoreno učilište Poreč i Gradska knjižnica Poreč organizirali su predstavljanje novog prijevoda Božanstvene komedije, prevoditelja i književnika Mate Marasa. Predstavljanje Danteovog remekdjela održalo se 21. travnja u porečkoj kazališnoj dvorani.
    
    Nemojte zaboraviti na čitanje, uživajte u ovogodišnjim virtualnim događanjima i lijepo se zabavite!

Primjedbe

Popularni postovi