BIJEG IZ DVORCA U SVETVINČENTU

 AUTORICA: Andrea Ljubić 

    Dobrodošli u Svetvinčenat, renesansni gradić u južnom dijelu središnje Istre, udaljen tridesetak kilometara od Pule. Postoje tri naziva ovog mjesta, Svetvinčenat, Savičenta ili San Vincenti, kojima je polazište u imenu zaštitnika, hispanskog mučenika sv. Vincencija i istoimenoj opatiji oko koje se razvio gradić. Može se reći kako predstavlja jedan od najljepših primjera planiranog urbanizma u Hrvatskoj, a svojom bogatom turističkom ponudom svake godine privlači sve veći broj posjetitelja. 

    U središtu Svetvinčenta nalazi se renesansni trg „Placa“ koji će svakog posjetitelja najugodnije iznenaditi svojim autentičnim renesansnim izgledom, skladnim arhitektonskim proporcijama i jednostavnošću. Osim župne crkve Marijina navještenja, gradske lože, gradske šterne (cisterna) i niza renesansnih kuća, Placom dominira srednjovjekovni kaštel Morosini – Grimani, jedan od najljepših i najočuvanijih mletačkih utvrda na ovim prostorima koji je ujedno postao simbolom ovog životopisnog mjesta. Kaštel u svom prvobitnom obliku biva sagrađen u 13. st., no tijekom godina pretrpio je mnoge štete te je promijenio nekoliko vlasnika. Prvo je kaštel bio u vlasništvu biskupa, potom u vlasništvu obitelji Castropola i obitelji Morosini, a nakon njih kaštel prelazi u ruke venecijanske obitelji Grimani. Oblik kakvog danas poznajemo kaštel dobiva 1589. godine, kada ga nakon požara obnavlja venecijanski dužd Marino Grimani po nacrtu arhitekata Scamozzija i Campagne.

    Obnova kaštela Morosini – Grimani započela je u prosincu 2016. godine putem europskog projekta „KulTERRA“ – Revitalizacija istarskih kaštela Morosini – Grimani i Petrapilosa“ koji uključuje ulaganje u kulturnu baštinu kroz implementaciju različitih, ali povezanih aktivnosti na način da se unaprijedi upravljanje kulturnim dobrima u Svetvinčentu i Buzetu te stavi u funkciju održivog kulturnog turizma. Ovim projektom bilo je planirano rekonstruirati dva spomenika kulture te razviti edukativne i prezentacijske sadržaje unutar kaštela Morosini – Grimani i Petrapilosa. Krajnji je cilj projekta osigurati da Svetvinčenat i Buzet postanu kulturno – povijesne prepoznatljive turističke destinacije tijekom cijele godine. Tako je u 2020. godinu kaštel Morosini – Grimani ušao u novom ruhu čime je ponuda Svetvinčenta dobila jednu novu razinu. Prije obnove u palači su se nalazila dva prostora: info punkt (sadašnji prostor skladišta) i Grimanijev tron (sadašnja galerija), dok je ostatak palače bio prazan. Obnovom kaštela u funkciju je stavljeno pet katova palače koji se mogu koristiti za razne namjene.  

    U samom prizemlju kaštela nalazi se suvenirnica i kušaona sa selekcijom najboljih domaćih proizvoda lokalnih OPG – ova poput vina, maslinova ulja, domaćih rakija ili Kampanjole, domaćeg ekološki proizvedenog piva. Središnji dio palače predstavlja zasigurno najatraktivniji dio kaštela, multimedijalnu izložbu, koja se temelji na sagledavanju devet interaktivnih točki koje na inovativan i zanimljiv način interpretiraju ključne povijesne događaje u arhitektonskom razvoju Kaštela i Svetvinčenta. Tako se primjerice možete okušati u izradi vlastitog mača, u viteškoj igri Trka na prstenac ili možete obraniti kaštel od Uskoka. Na sljedećem se katu nalazi prostorija za održavanje vjenčanja, konferencija, radionica ili drugih događaja, dok se na samom vrhu palače nalazi Kapetanova soba s prekrasnim pogledom na Svetvinčenat i okolicu.  Kroz cijeli je kaštel također postavljena zbirka starog oružja Ferlin, povijesno privatna zbirka oružja koju čini više od sto eksponata, većinom lovačkih i vojnih pušaka te pribora za punjenje oružja. Postav zbirke datira od 15. do kraja 19. stoljeća, a predmeti su većim dijelom sakupljeni u Istri te su vrijedan pokazatelj čestih političkih i društvenih promjena na istarskom poluotoku. Kao najstariji eksponat zbirke ističe se upravo mletačka bombarda iz 15. stoljeća, preteča topa koja je pronađena baš na području Svetvinčenta.  

    Kako bi doživljaj srednjovjekovnog kaštela bio potpun, svakako morate isprobati igru Escape Castle („Bijeg iz dvorca“). Ova uzbudljiva igra već godinama upotpunjuje ponudu kaštela, no za razliku od klasičnih „escape room“ igri, ne odvija se u jednoj sobi već uključuje prostor cijelog kaštela, info punkt, sve tri kule, tamnicu, oružarnicu i tron. Kako bi igrači uspješno riješili igru i otkrili tajnu kaštela, moraju proći kroz sedam viteških iskušenja – odanost, hrabrost, vjera, pravednost, oprez, znanje i upornost. Iza svakog viteškog iskušenja krije se po jedna zagonetka koju igrači moraju odgonetnuti kako bi na kraju došli do finalnog rješenja odnosno izvukli mač iz kamena te na taj način otkrili tajnu kaštela koju je ostavio nepoznati vitez. Svaki tim dobiva medaljon pomoću koje otvara vrata ili škrinje povezane s igrom, kartu igre i štopericu. 

    Escape Castle igra temelji se na savičentskoj legendi o nepoznatom vitezu, koji je prije 300 godina, pobijedivši na viteškom turniru, odbio otkrili svoj identitet odjahavši u nepoznato. Kroz igru se posjetitelji također mogu upoznati s legendom o posljednjoj spaljenoj istarskoj vještici Mari Radolović i istarskim vampirom Jure Grandom.

Primjedbe

Popularni postovi