ECO-DOMUS - UKORAK S GLOBALNIM TURISTIČKIM TRENDOVIMA

 AUTORI: Bruna Kurka, Matteo Legović 

    Poticanje održivosti u turizmu i unapređenje kvalitete smještaja kroz ekološko certificiranje bile su glavne teme gostujućeg predavanja Milene Radošević, stručnjakinje za održivi razvoj i voditeljice programa Eco Domus, održanog 17. svibnja na pulskom Sveučilištu. Aktualna pandemija ukazala je na potrebu promišljanja održivosti dosadašnjeg modela masovnog turizma. Optimalno korištenje prirodnih resursa, očuvanje okoliša i biološke raznolikosti, kulturne baštine i lokalnih tradicija ključne su odrednice održivog razvoja turizma, ukazala je uvodno gostujuća predavačica. Eco Domus upravo je jedan od programa koji ima za cilj razviti održivi turizam na području Istre, certificiranjem eko-prijateljskog (eco-friendly) smještaja. Namijenjen je malim turističkim smještajnim objektima, a cilj mu je potaknuti iznajmljivače na diversifikaciju i podizanje kvalitete smještaja kroz usklađivanje s načelima održivog razvoja turizma. Nešto više o programu Eco Domus pročitajte u nastavku ovoga teksta. 

    Eco Domus je program kojega provodi Istarska županija, tj. Upravni odjel za turizam. Pokrenut je 2017., a idejna začetnica bila je upravo naša gošća Milena Radošević. Eco Domus je certifikat eko-smještaja, ali potiče i puno drugih aspekata, kao što je društveno-odgovorno poslovanje. U nekoliko godina postojanja programa došlo je do povezivanja s ostalim poduzetnicima u turizmu, ali i drugim sektorima.

    U razvoju održivog turizma vrlo je važno držati se načela i prakse održive potrošnje i stvoriti potražnju za takvom vrstom proizvoda. Kroz poticanje kvalitetnije ponude, održivi turizam nastoji se brendirati i poticati takvu vrstu proizvoda, odnosno održivog smještaja. Turizam je društvena aktivnost kojom se može educirati stanovništvo, ali i turisti, ukazala je Milena Radošević. 


    Eko certifikati vrlo su brojni, posebno su poznati u Australiji, Skandinaviji, postoje i oznake za kampove, hotele i privatni smještaj. Do prije nekoliko godina Hrvatska nije imala niti jednu markicu koja bi iznajmljivača koji se zalaže za održivi razvoj izdvojila od drugih. Upravo tome certifikati i služe, kako bi gost mogao prepoznati koji od ponuđenih smještaja je eko- prijateljski. Na regionalnoj razini, Eco Domus prvi je takav certifikat, a Istra je u tom procesu odradila pionirski posao i pružila izvrstan primjer i za ostale turističke destinacije Hrvatske. 

    Ujedinjeni narodi svake godine odabiru temu koju smatraju posebno važnom, tako da je 2017. na globalnoj razini bila godina turizma za održivi razvoj. I na nivou Europske Unije također postoje smjernice za održivi razvoj turizma, budući da je upravo tržište Europske Unije najveće globalno turističko tržište. Smjernice Unije su, između ostalog, promovirati razvoj odgovornog i visokokvalitetnog turizma. Europa u tom smjeru dodjeljuje i financijska sredstva, sve u cilju razvitka Europskih turističkih destinacija kao kvalitetnih i održivih. 

    I na državnoj razini donose se smjernice za razvoj turizma, a trenutno je u izradi nova Strategija razvoja turizma. I u Strategiji razvoja turizma do 2020. godine također se navodi važnost održivoga razvoja, no u praksi stvari funkcioniraju drukčije. Zakonodavni i pravni okviri za poticanje takvog razvoja postoje, samo ih je potrebno implementirati u ponudu, odnosno turistički smještaj. Osim toga, napisan je i Akcijski plan razvoja održivog turizma u kojemu je određeno tko, što i kako treba raditi.


    Program Eco Domus se se sa svojim ciljevima idealno uklopio u takav normativni i strateški kontekst. Namijenjen je privatnim iznajmljivačima, kućama za odmor i apartmanima (pod određenim uvjetima). Ono što se certifikatom nudi je diversifikacija od drugih iznajmljivača, ali i privlačenje gostiju koji traže sigurno zdravlje, dostupnost eko-certificiranih proizvoda, autentičnost sredine te viši standard odmora. Također, program potencira da vlasnik smještaja istraži što se u njegovoj okolici nudi od prirodnih ili kulturnih atrakcija, odnosno neotkrivene vrijednosti, koje bi mogao preporučiti gostima. Program potiče vlasnike i poticanje korištenja  prirodnih, lokalnih proizvoda poput vina, maslinovog ulja, sira, pršuta i slično, a krajnji ishod je doprinos lokalnoj ekonomiji. 

    Najvažnije je da je program Eco Domus postigao vrlo konkretne rezutate: u smještajnim objektima je smanjena potrošnja vode i električne energije, reducirano je i onečišćenje vode i tla kroz eko-certificirane proizvode za pranje i čišćenje, smanjeno svjetlosno onečišćenje, povećano sakupljanje recikliranog otpada, povećana povezanost turističkih objekata sa lokalnim proizvođačima, porasla je ekološka svijest u turizmu u Istri, a ništa manje bitno; stvoreni su primjeri dobre prakse, na kojima se može učiti. 


    Ankete iz 2019. godine pokazuju da je čak 71% putnika izrazilo je želju za većom ponudom održivih opcija za putovanje, a oko 3% međunarodnih putovanja motivirano je eko-turizmom. Trip Advisor dobio je podatak kako je 53% putnika spremno platiti više za eko-prijateljski smještaj, a 57% putnika izjavilo je kako često donosi eko-prijateljske odluke tijekom putovanja. Iz toga se može lako zaključiti da, ukoliko se pruži prilika da putnik bira ono što je manje štetno za okoliš, putnik ima tendenciju izabrati upravo takvu ponudu i smještaj. 

    Održivi razvoj turizma budućnost je turizma uopće, a Hrvatska stoji pred velikim izazovom. Programi poput Eco Domusa, prvog eko-prijateljskog certifikata za privatne iznajmljivače, veliki su korak prema takvome razvoju. Nadamo se da će certifikata u budućnosti biti još više i da će Hrvatska shvatiti važnost održivosti i njene dobrobiti za daljnji razvoj turizma i pozitivno percipiranje Hrvatske kao turističke destinacije. Mjesta i prilika za napredak svakako ima. Upravo ćemo mi, studenti interdisciplinarnog studija Kultura i turizam biti nositelji tih ideja i promicati održivi razvoj i kvalitetnu ponudu. 

Primjedbe

Popularni postovi