DOBRO DOŠLI U POŽEGU!

AUTOR: Boris Zorić

Požega je sjedište požeško-slavonske županije s oko dvadeset i pet tisuća stanovnika. Spominje se prvi puta 1227. godine, ali tragovi života datiraju iz 6000. godine prije Krista. Osim što je kulturno-povijesno i gospodarsko središte zapadne Slavonije, Požega je i mjesto u kojemu sam pohađao srednju školu i koje uzimam zdravo za gotovo samo jer mi je uvijek nadohvat ruke.


S obzirom na to da leži na Požeškoj gori, poznata prirodna atrakcija jest brdo Sokolovac. Na njemu se nalazi Domovinski križ postavljen 1993. za branitelje tijekom velikosrpske agresije. Na tome brdu dogodila se povijesna bitka u kojoj je fra Luka Ibrišimović Sokol otjerao Osmanlije i oslobodio grad. Na brdu je označena Staza sokola, a s nje se pruža pogled na cijelu Požešku kotlinu. Na samom brdu nalaze se i vojni bunkeri. Uspon na brdo može biti zahtjevan, posebice tijekom ljetnih vrućina, no isplati se samo zbog pogleda.


Kad je u pitanju kultura, treba se spustiti u grad. Glavni nositelji kulture nalaze se u užem centru grada i na samom gradskom trgu Svetog Trojstva. Gradski muzej smjestio se na zapadnoj strani Trga u baroknu kuću iz 18. stoljeća s upečatljivim kipom Gospe koji se nalazi u udubljenju u vanjskom zidu. Još jedna bitnost vanjskog izgleda muzeja su polukružni lukovi koje Požežani nazivaju bolte. Muzej djeluje od 1925. godine i ima četiri odjela – arheološki, povijesni, povijesno-umjetnički i etnološki. U sklopu škole nekoliko smo puta posjetili gradski muzej i baš je svaki put bilo zanimljivo i edukativno te su to jedni od najboljih izleta koje sam imao u srednjoj školi.


Kazalište se smjestilo na južnoj strani Trga i ima tradiciju dugu tri stoljeća. Prva odigrana predstava dogodila se pod šatorima upravo 1715. godine. Navodno su Požežani zahvaljujući predstavama tri godine kasnije progovorili hrvatski jezik. Kazalište kakvo danas postoji službeno je svečano otvoreno desetog ožujka 1995. godine predstavom „Gle kako dan lijepo počinje“. U sklopu kazališta nalazi se i kazališna kavana koju posjećuje intelektualna i umjetnička krema grada. U tome sam kazalištu prvi put bio u drugom razredu osnovne škole kad smo gledali predstavu Lastavica. Glumica je bila privezana za žice i letjela je pozornicom te mi se to urezalo u sjećanju. Posljednja predstava bila je za vrijeme srednje škole kad smo gledali urnebesnu komediju Floromanija o običnoj ženi Flori koja postane pjevačica kojom su svi zaluđeni.


Gradska knjižnica Požega nalazi se u nekadašnjoj Prvoj štedionici, a ove godine debutirala je s novim izgledom nakon ekstenzivnih renoviranja. Prostire se na tri kata. Ima četiri odjela – odjel za mlade i multimediju, znanstveni i studijski odjel, odjel književnosti i dječji odjel. U sklopu knjižnice nalaze se dvije dvorane nazvane Dvorana mudrosti i Dvorana znanja i dvije galerije nazvane Galerija svjetlosti i Galerija Tunel u obliku pravog, malog tunela. Jednako tako, u samom središtu knjižnice nalazi se Trg spoznaje, a napravljena su i dva trona za koje su kao građevinski materijal korištene knjige. Knjižnica ima bogat fond knjiga, pultove za vlastiti check-out knjiga, a prilagođena je za teže pokretne osobe jer ima dizalo. Po veličini odlomka može se zaključiti da mi je to najdraže mjesto u gradu.


Kad su u pitanju manifestacije, Požega slavi Grgurevo drugog tjedna u ožujku, Ivanjski krijes u drugoj polovici lipnja kad se navečer pali veliki drveni krijes, ali najznačajnija i najpopularnija manifestacija svakako je Aurea Fest koji se održava krajem kolovoza i početkom rujna te traje sedam dana i sedam noći, a finalne dvije noći emitiraju se na Hrvatskoj radioteleviziji. Aurea Fest ima bogat program među kojima se ističu Ulični svirači, dječja Aurea Fest i finalne dvije noći koje većinom završe koncertom Kiće Slabinca.


Glavni kulturno-povijesni spomenici Požege su: Trg svetog Trojstva, Kužni pil, katedrala svete Terezije, spomenik fra Luki Ibrišimoviću i skulptura Nikole Tesle. Trg svetog Trojstva centralni je dio grada u obliku nepravilnog trokuta iz baroka na kojemu većina Požežana obožava sjediti i piti kave u kavanama u nizu. Kužni pil nalazi se na zatravnjenom dijelu Trgu ispred gradskog muzeja – to je spomenik kugi na čijem se vrhu nalazi uklesano Sveto trojstvo, a izgrađen je 1749. godine, deset godina nakon epidemije kuge.
Katedrala svete Terezije nalazi se na Trgu svete Terezije Avilske. Prednji dio katedrale izgrađen je u obliku bečkog baroka dok je unutrašnjost uređena u stilu rokokoa. Ispod glavne lađe nalazi se kripta. Ulazna vrata katedrale su pozlaćena i za njih se vjeruje da prikazuju duše koje putuju prema nebesima. Na istom tog trgu nasuprot katedrale podignut je kip fra Luke Ibrišimovića kao zahvala što je Požegu oslobodio od Osmanlija, a njemu u čast slavi se Grgurevo. Novija instalacija u gradu nalazi se u Zvečevačkom parku, a to je skulptura Nikole Tesle koja je svečano otkrivena na stotu obljetnicu elektrifikacije Požege.
Ako i ogladnite, ne brinite. Grad voli jesti. Ističu se pizzerije Mama mia u pješačkoj zoni u čijem je sklopu i slastičarnica Dolce vita te pizzerija Bolte na sjevernoj strani Trga. Ako vas više zanimaju restorani, onda su odličan izbor restoran Kamenita vrata ili Grgin dol, a nedaleko grada ističu se Zlatni lug i Stari fenjeri. Još se ističe slastičarnica Aroma koja ima skoro stoljeće dugu tradiciju slastičarstva u Požegi.

Primjedbe

Popularni postovi