MALI BOKUN ZEMALJSKEGA RAJA

AUTORICA: Noemi Molnar


Uzeli ste godišnji odmor, a nemate ideje gdje biste proveli aktivno i opuštajuće ljeto? Dolazite ili ljetujete u blizini otoka Paga? Onda je za vas idealna destinacija jedno malo naselje na najsjevernijem dijelu otoka, koji svojim izgledom podsjeća na kažiprst. Oko naselja, u kojem su pronađeni ulomci rimske keramike, ali pisanih dokaza o stalnim stanovnicima prije 1653. godine nema, oduvijek su se vodili sporovi između gradova Raba, Zadra pa čak i Osora. Radi se od jednoj od tri svjetske lokacije sa velikim brojem stabala divlje masline ili na latinskom Olea Oleaster. Pozivam vas da upoznate njegove vječne masline, plavo more, ljude i biblijski krajolik.

Već dvadeset godina ljetujem na otoku Pagu i svake godine barem jednom obiđem Lun, njegove masline i šetnicu uz more, gdje popijem kavu slušajući govor lokalnih stanovnika. Ako pitate domaćine, reći će vam da je to jedan od najegzotičnijih kutaka na kugli zemaljskoj, nastao upravo Božjom providnošću i marom ljudi, a ukoliko na Lunu prođete makadamskom cestom kroz maslinike, uživat ćete u krajoliku prožetom korijenjem stabala iz biblijskih vremena. I sama vam mogu potvrditi da je to krajolik koji djeluje poput anti-stres terapije i punjača baterija u jednom, a uz cvrčanje cvrčaka, ovce i prigušen šum mora u daljini nećete se moći nagledati drevnih maslina najneobičnijih bajkovitih oblika. Na oko 23 hektara raste 80.000 maslina, a jedinstvena arhitektura prirodnih oblika drva isprepletenog sa kamenom, na cijelome svijetu sreće se na još samo dva mjesta, u Izraelu i Grčkoj. Zahvaljujući svemu navedenom, dio tog područja je 1963. godine zaštićen i proglašen botaničkim rezervatom. U Lunu djeluje i Udruga lunjskih maslinara koja je osnovana 2008. godine, a sami se brinu, podupiru i sudjeluju u čuvanju identiteta i tradicije lunjskog maslinarstva te iniciraju i upravljaju aktivnostima kojima je cilj bolja promocija i valorizacija tisućljetne lunjske maslinade na svim razinama.

Na trećoj godini studija naučila sam da je u turizmu bitna signalizacija i postavljanje putokaza za snalaženje. Na cesti prema Lunu, u samome naselju i njegovim maslinicima tek je 2007. godine postavljeno nekoliko skromnih putokaza, a info-punkt koji je napokon organiziran za sve brojnije turiste, upućuje ih i informira o rezervatu, lokaciji, posebnosti i značaju ovoga područja. Put kroz Maslinike uređen je na inicijativu nekolicine mlađih mještana Luna i naravno uz potporu gradonačelnika i grada Novalje te je također preuređen zbog sve većg broja turista koji dolaze i to kroz cijelu godinu, što je od iznimnog značaja za lokalnu zajednicu.

Primjedbe

Popularni postovi