PULA - GRAD U KOJEMU JE IZUMLJENA MASKA ZA RONJENJE

AUTORICA: Nina Ivančić

Vjerojatno niste  znali da je prva ronilačka maska na Jadranu proizvedena u Puli, davne 1919. godine. Izradio ju je rođeni Puležan Ludovico Mares. Masku je napravio prije stotinjak godina od automobilske zračnice i stakla. U to vrijeme mnogi su pokušavali razviti podvodnu opremu, a Ludovico Mares je jedini koji je od svoje maske stvorio svjetski ronilački brend Mares. Rođen je u Puli 1898. godine. Tu je naučio loviti ribu posebnom vještinom. Lovio ju je praćkom s naoštrenom žicom kišobrana. Ludovico Mares je počeo razmišljati kako da spoji vještinu ronjenja i ribolova. Dobio je posao u trgovini alata i tu je izradio svoju prvu masku za ronjenje. Sve je započelo na kraju današnje Ulice Sergijevaca, na Portarati, u prostoru metalnih trgovina i alatnice Ferramento Paulletta. Na mjestu gdje se danas nalazi frizerski salon, dvadeset jednogodišnji Ludovico je napravio prvu masku.
Njegova prva maska sigurno nije bila udobna, ali mladom Ludovicu posao je procvjetao zato što su masku htjeli imati svi koji su se bavili ribolovom. Stoga je krajem pedesetih godina prošloga stoljeća u tadašnjoj Prvomajskoj ulici, otvorio svoju prodavaonicu nad čijim je ulazom stajao natpis "Lov i ribolov". Prodavaonica je imala veliki stakleni izlog koji se mijenjao dvaput godišnje. Od jeseni do proljeća u izlogu je uz preparirane divlje životinje i ptice bila izložena oprema za lov, puške, pištolji, municija. Već krajem svibnja lovačku opremu zamijenile su osti, udice, parangali, uz što su bile izložene i peraje, maske, podvodne puške, oprema za ronjenje.

Nekoliko godina kasnije, kada je ronjenje postalo popularnije zahvaljujući istraživačima mora kao što su Hans Hass i Jacques Cousteau, Ludovico Mares je prihvatio nove tehnike te je patentirao i proizveo automatske regulatore zraka i kisika te uređaje za uravnoteženje. Zbog ovih izuma preuzeo je vodeću ulogu u proizvodnji ronilačke opreme u svijetu.
Mares je 1971. godine prodao svoju tvrtku i povukao se iz posla. Plave morske dubine zamijenio je slikarskom paletom i četkom. Tijekom 1980-ih izlagao je svoja djela s podvodnim motivima na nekoliko izložbi u galerijama sjevernotalijanskih gradova. Danas tvrtka Mares ima više od 300 radnika s uredima u više od 80 zemalja i pripada grupi sportske opreme HEAD.

Primjedbe

Popularni postovi