KULTURNA RUTA POREČ

AUTOR: Martin Milohanović

Poreč je grad smješten u srcu zapadne obale poluotoka Istre. Broji oko 17 tisuća stanovnika, te je površinom drugi najveći grad u Istri. Ono što ovaj grad čini interesantnim za posjetitelje su njegove kulturne znamenitosti i ostale jedinstvene atrakcije koje privlače turiste diljem Europe. Gotovo svaka ulica u starogradskoj jezgri ima svoju bogatu priču iz davne prošlosti, u vrijeme kada su ovim prostorima koračali brojni narodi i ostavili utiske njihovih kultura.


Eufrazijeva bazilika - najveća kulturno - povijesna atrakcija Poreča 6 st., smještena u starom gradu. Unutrašnjost bazilike svakodnevno je otvorena za posjetitelje, a sa zvonika bazilike pruža se lijep pogled na cijeli grad i okolicu. Eufrazijeva bazilika je najljepši sačuvani spomenik ranobizantske umjetnosti na Mediteranu. Bazilika je nastala u šestom stoljeću u vrijeme biskupa Eufrazija, a specifična je jer je jedina crkva iz tog razdoblja sa sačuvanom prvotnom strukturom. Ono što je čini posebno atraktivnom su njeni prekrasni bizantski mozaici koji predstavljaju neke od najznačajnijih primjeraka mozaika u Europi. Bazilika je od 1997. godine pod UNESCO-vom zaštitom kao spomenik svjetske kulturne i prirodne baštine.



Peterokutna kula – dao ju je 1447. godine sagraditi tadašnji gradski načelnik Nicolò Lion i to na temeljima ranije, srednjevjekovne kule, koja je izgrađena na temeljima antičke. Sva tri sloja kule danas su vidljiva, jer je nakon detaljnog istraživanja krajem 20. stoljeća odlučeno prezentirati slojevitost građevine. U kuli je nakon obnove prema strogim uputama konzervatora uređen restoran, ali je razgledanje dostupno svima. Na vanjskom plaštu pri vrhu kule nalazi se reljef s prikazom svetog Marka na kojem su graditelji kule upisali svoja imena, Ivan i Lazar de Pari.


Okrugla kula - sagrađena je 1475. godine, a nalog za gradnju dao je tadašnji gradski načelnik Pietro de Mula. I ova je kula nakon obnove pretvorena u ugostiteljski objekt – bar u središnjoj prostoriji i na osmatračnici, sada terasi s koje se pruža pogled na rivu i Otok Sveti Nikola. U unutrašnjosti kule sačuvani su otvori puškarnice i izvorne strme kamene stube.


Sjeverna kula Peškera - ruševna i iznutra zatrpana zemljom čeka svoj red za istraživanje i obnovu. Dao ju je 1473. godine sagraditi načelnik Francesco Bondulmier. Na vanjskom plaštu kule jasno su vidljivi otvori za topove i puškarnice. Povezana je s dijelom očuvanih zidina s južne strane, a sjeverno od nje je nadsvođeni ulaz u grad, gdje su nekada također bila gradska vrata. Ovaj je ulaz u grad istražen početkom 21. stoljeća, privremeno je konzerviran, a konačno uređenje slijedi tek nakon istraživanja i obnove kule.


Gradska vrata i bedemi – Istočna gradska vrata nisu sačuvana, ali postoje materijalni ostaci koji dokazuju njihovo postojanje. Bila su s jedne strane učvršćena u konstrukciju Peterokutne kule. Gradski bedem prema kopnu južno od Peterokutne do Okrugle kule nije sačuvan, odnosno u njemu su u srednjem vijeku nastale kuće. Dio bedema od Peterokutne prema Sjevernoj kuli Peškeri djelomično je sačuvan, ali u prilično je lošem stanju. Sustav gradskih bedema potječe iz antičkog doba, a rekonstrukcije i prilagodbe događale su se povremeno od 12. do 16. stoljeća, uvijek na temeljima starih.


Trg Marafor - u antičko je doba bio središnji trg, forum, s važnim javnim i upravnim zgradama te hramovima. Danas izgleda prilično oronuo, tek čeka obnovu, a na nekoliko desetaka centimetara ispod aktualnog partera relativno je dobro sačuvano izvorno antičko popločenje. Dio zgrada ima i danas ponovno javnu funkciju – tu je prije svega Gradska knjižnica u čijoj ćete unutrašnjosti vidjeti dio izvornog antičkog popločenja, kao i u Dječjoj knjižnici. Prizemlja nekoliko zgrada postala su ugostiteljski objekti, a dio izvornog pločnika Marafora i temelja zgrada može se vidjeti na sjeverozapadnoj strani Trga.

Primjedbe

Popularni postovi