OPUŠTAJUĆA IDILA U GARČINU

AUTORICA: Andrea Pitlović

Koliko često čovjek mašta o slobodnom vremenu i uživanju u prirodi, pogotovo u ovo ljetno doba kada je najljepše boraviti na otvorenom? Odgovor je: vrlo često. No, postoji li mjesto koje će zadovoljiti baš sve potrebe i želje koje bi gost mogao imati? Uvjeravam Vas da ovo mjesto hoće. Ima sve što je potrebno za divan, rekreativan, poučan i zanimljiv boravak u prirodi. Ranč Ramarin nalazi se u mjestu nedaleko od Slavonskog Broda i pravo je mjesto za odmor duše i tijela, a ujedno je i prvi kamp parking u Brodsko – posavskoj županiji. Velika pogodnost je ujedno i ta što je na malo zabačenijem i skrivenijem dijelu, te posjetiteljima ujedno osigurava i dozu privatnosti, koju danas traži sve veći broj posjetitelja. No, krenimo otpočetka.

Odlazak na ranč predložila mi je prijateljica, a ja sam s oduševljenjem pristala. Prilikom dolaska, dočekao nas je domaćin te nam poželio srdačnu i toplu dobrodošlicu. Proveo nas je kroz ranč, pokazao nam sve vrste konja koje ranč posjeduje, prirodu koja ga okružuje, restoran i na samom kraju malene bungalove. Prilikom obilaska ranča vlasnik je ispričao priču kako je uopće došlo do osnivanja ranča, te da je od samog početka on obiteljsko vlasništvo koje se njeguje sa generacije u generaciju te da je ljubav prema konjima.
Upitala sam ga koje su najveće pogodnosti boravka na ranču, na što mi je on odgovorio da su: uživanje u jahanju, odnosno škola jahanja i treking, mogućnost pecanja u bilo kojem od četiri jezera, mogućnost iznajmljivanja sjenice, koja ima kapacitet smještaja do petnaest ljudi a ujedno je i opremljena roštiljem. Također je naveo da je ovo jedno od najpopularnijih mjesta kad je riječ o manjim svadbenim svečanostima, krizmama, rođendanima ili bilo kojoj drugoj vrsti manjega slavlja. Također, može se iznajmiti i klet sa plesnim podijem koji može primiti sedamdeset osoba a posjeduje i sjenicu sa pecarom i roštiljem kojeg posjetitelji mogu koristiti. Posebno nas je oduševila činjenica da je jezerce kada se gleda iz zraka upravo u obliku konja.
Najpopularniji rekreativni sport na ranču je dakako jahanje. Ovom iskustvu ponajviše se raduju najmlađi uzrasti, iako i stariji vole ponekad zajahati. Osobno, jahanje me se jako dojmilo, jer sam upravo na ranču prvi put jahala uz vodstvo trenera i to mi je bilo jedno lijepo iskustvo. Vlasnik je naglasio da je u ponudu uključena i mogućnost susreta i druženja sa ovim plemenitim životinjama, uz prisutnost vrhunskih učitelja jahanja i profesionalnih trenera. Uz educirane trenere i djeca i odrasli mogu svladati osnove tog sporta u zatvorenim šatorima, ali i na otvorenom prostoru. Ujedno je spomenuo kako se škola jahanja može na zahtjev organizirati i individualno, ali kako se inače jahanje provodi u grupama, a termin se organizira nekoliko dana unaprijed, po dogovoru.
Nakon razgovora sa vlasnikom, još smo malo sami odlučili prošetati rančem i istražiti njegove čari. Nakon kratke šetnje raširili smo prostirku pokraj ribnjaka te proučavali kakvih sve vrsta riba ima, te uočili i poneku žabicu kako skakuće oko ribnjaka. Kartali smo, puštali pjesme, zabavljali se i proveli izuzetno kvalitetno vrijeme družeći se.
No, dan se bližio kraju i bilo je vrijeme za povratak. Srdačno smo zahvalili vlasniku na ljubaznosti i vodstvu kroz ranč te obećali da ćemo uskoro ponovo doći u još većem broju.

Primjedbe

Popularni postovi