IZAZOVI UPRAVLJANJA I NJEGOVANJA NEMATERIJALNE KULTURE - GOSTOVANJE ETNOGRAFSKOG MUZEJA ISTRE

AUTOR: Matteo Legović


U srijedu, 27. listopada, studenti preddiplomskog i diplomskog Interdisciplinarnog studija Kultura i turizam prisustvovali su gostujućem predavanju Izazovi upravljanja i njegovanja nematerijalne kulture - Etnografski muzej Istre, kojeg su održale dr. sc. Ivona Orlić, ravnateljica Etnografskog muzeja Istre, i Nuša Hauser, viša kustosica dokumentaristica i voditeljica Centra za nematerijalnu kulturu Istre. Gostujuće predavanje održano je u sklopu redovne nastave za studente Kulture i turizma koji slušaju kolegije Kulturni identitet Hrvatske, Upravljanje kulturnom baštinom i Nematerijalna kulturna baština, nositelja doc. dr. sc. Nataše Urošević i prof. dr. sc. Slavena Bertoše.
 U prvom dijelu, dr. sc. Ivona Orlić, ravnateljica Etnografskog muzeja Istre, održala je predavanje na temu Tradicijska znanja i umijeća: nematerijalna kultura Istre na nacionalnoj i UNESCO listama. Ravnateljica je studentima prije svega predstavila rad i ulogu Etnografskog muzeja Istre u Pazinu te njegov bogati fundus etnografskih znanja i predmeta. Posebno je elaborirala zaštićenu nematerijalnu kulturu Istarske županije koja je upisana u Registar kulturnih dobara, među koju spadaju Rovinjske bitinade, Istro-rumunjski govori, Žminjski govor, Umijeće izgradnje rovinjske batane, Umijeće suhozidne gradnje, Trka na prstenac i brojna druga. Predstavila je i UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva na kojoj su upisani, između ostalih, Dvoglasje tijesnih intervala Istre i Kvarnera, Mediteranska prehrana i Umijeće suhozidne gradnje. Pri tome, izdvojila je i Ekomuzej batane koji je upisan u UNESCO-v Registar najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine svijeta. Ravnateljica je komentirala i aktualne modele valorizacije i upravljanja nematerijalnom kulturom Istre te izdvojila negativne posljedice koje se javljaju ovim procesom kao što je festivalizacija, izmišljanje tradicije i autentičnosti.


Drugi dio predavanja održala je Nuša Hauser, viša kustosica dokumentaristica te voditeljica Centra za nematerijalnu kulturu Istre, na temu Kako njegovati nematerijalnu kulturu. CENKI je osnovan 2011. godine u Pićnu te djeluje unutar Etnografskog muzeja Istre. Osnivanje Centra rezultat je uvrštenja Dvoglasja tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja na UNESCO-ovu reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva 2009. godine, kao i potrebe aktualiziranja, osuvremenjivanja i razvijanja muzejskih djelatnosti. Kustosica je predstavila glavne zadatke i ciljeve Centra, kao i njegovu izuzetno važnu ulogu njegovanja nematerijalne baštine Istre. Studentima su predstavljene i brojne aktivnosti Centra koji je tijekom godina organizirao radionice, edukativne programe, manifestacije. Detaljno je objasnila i važnost terminologije koja se koristi unutar područja etnologije i etnografije, a odnosi se na nematerijalnu kulturu. Studenti su saznali kako se nematerijalna kultura, kao živa pojava, njeguje te kako nju ne možemo zaštiti i očuvati.  
Dinamična diskusija nakon gostujućih predavanja zaključena je dogovorima o mogućnostima nastavka suradnje na zajedničkim projektima, istraživanjima i radionicama. Studenti Kulture i turizma u okviru postojećeg sporazuma o suradnji u EMI već odrađuju stručnu praksu i uz pomoć stručnjaka iz Muzeja rade na istraživanjima vezanima za završne i diplomske radove, a uz terensku nastavu, i ove godine imaju mogućnost sudjelovati na aktualnim projektima i radionicama na kojima uče istraživati i dokumentirati nematerijalnu baštinu svojih lokalnih zajednica.

Primjedbe

Popularni postovi