TERENSKA NASTAVA U NACIONALNOM PARKU BRIJUNI

AUTOR: Matteo Legović


U sklopu projekta Stručnom praksom do ranog razvoja karijere u petak, 29. listopada, za studente prve i druge godine diplomskog interdisciplinarnog studija Kultura i turizam organizirana je terenska nastava u Nacionalnom parku Brijuni. Terenska nastava održana je unutar redovne nastave kolegija nositeljice izv. prof. dr. sc. Tee Golje te studentima se pridružila i vanjska suradnica na kolegijima doc. dr. sc. Linda Juraković. Terenska nastava sastojala se od niza predavanja o aktualnim razvojnim projektima NP Brijuni te obilaska uz pratnju stručnog vodiča.


Dolaskom na Brijunsko otočje profesorice i studenti uputili su se u hotel Istra-Neptun gdje je slijedio niz predavanja i prezentacija o aktualnim razvojnim projektima i aktivnostima u NP Brijuni.


Prvo predavanje održala je Snežana Smolić, dip. arh. i etn., na temu Kamen-most i Staza Vidikovaca. Projekt Kamen most nastao je s ciljem uspostavljanja veze i razmjene znanja o eksploataciji i tradicionalnih tehnikama gradnje kamenom, njihovom promocijom te s ciljem informiranja lokalnog stanovništva i svih interesnih skupina o tehnikama suhozidne gradnje i specifičnim tehnikama eksploatacije i obrade kamena. Unutar projekta održana je i radionica Fortifikacije i gradnja u kamenu te uređena je i pješačka edukacijska staza Brijunske kamene priče na Malom Brijunu. Studentima su predstavljeni i poznati vidikovci, nastali početkom 20. stoljeća, te predstavljen je program njihove obnove i povezivanja u Stazu Vidikovaca.


Drugo predavanje održala je Maša Mihelić, voditeljica Službe za pripremu i provedbu projektima, koja je redstavila kapitalni projekt „Novo ruho Brijuna“, financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Glavni cilj projekta je unapređenje upravljanja NP Brijuni na principima održivog korištenja prirodne baštine, s ciljem društveno-gospodarskog razvoja lokalne zajednice. Uz to, projekt ima i dva specifična cilja: razvoj posjetiteljske infrastrukture i atraktivnih turističkih sadržaja s ciljem populariziranja NP Brijuni kao nezaobilaznog mjesta posjeta i podizanje razine znanja o važnosti prirodne baštine i jačanje obrazovnih kapaciteta djelatnika radi što kvalitetnijeg upravljanja posjetiteljima. U sklopu projekta odrađene su brojne aktivnosti u području upravljanja prirodnom ali i kulturnom baštinom te unapređenjem atrakcija za posjetitelje, a među projektnim aktivnostima ističe se izrada novog broda koja povezuje otočje s Fažanom te uređenje Malog Brijuna za posjetitelje.


Posljednje predavanje održala je Nataša Stojkovski, voditeljica Službe za hotelijerstvo, te studentima predstavila prezentaciju na temu Hotelijerstvo u Nacionalnom parku Brijuni. Predavačica je predstavila receptivne kapacitete Brijuna, broj smještajnih jedinica i kreveta, kategorizaciju hotela i sve aktivnosti unutar hotelijerstva na otoku. Također, osvrnula se na probleme financiranja daljnjeg razvoja hotelijerstva među kojima se prije svega ističe problem podizanja kvalitete i kategorizacije hotelskog smještaja na Brijunima.


Predavanja su zaključena diskusijom studenata o novim projektnim aktivnostima na Brijunima te studenti su iznijeli svoja mišljenja o mogućostima održivog upravljanja prirodnom i kulturnom baštinom otočja te unapređenja hotelskog smještaja.
Završetkom predavanja, profesorice i studenti uz pratnju stručnih vodiča turističkim vlakićem obišli su najznačajnijie prirodne i kulturne atrakcija Nacionalnog parka: Safari park, uvala Verige, kamenolomi i Mediteranski vrt. 






Povratkom u luku, vodičkinja je studente pješice provela do spomenika Živa voda koji je trenutno u fazi obnove. Spomen-zdenac (staklena piramida) i Kršinićeva skulptura poznata i pod nazivima Vodonoša ili Primorka dio su spomen-obilježja iznimnom tehničkom postignuću, a to je crpljenje izvorske vode na otoku. Od 1951. do 1953. godine na otoku su provedena geoistraživanja izvorske vode koja je, osim ostalih lokacija, pronađena i na livadi znakovitog naziva Živa voda. Uz to, studenti su posjetili i vjerojatno najpoznatiju atrakciju otoka, papagaja Kokija. 




Završetkom stručnog obilaska, studenti su predložili još jednu terensku nastavu u NP Brijuni, sljedeće godine na proljeće, kada će za posjetitelje biti otvoren Mali Brijun. Prije povratka u Fažanu, u slobodno vrijeme studenti su posjetili i Muzejsku zbirku i Kuću za brodice (Čamčarnicu).




Primjedbe

Popularni postovi