ZNATE LI GDJE SE NALAZI "TRAVNJAK BEZ TRAVE, CRKVA BEZ SVECA I KAFIĆ BEZ VRATA"? ERASMUS RAZMJENA NA SVEUČILIŠTU KOJE SLAVI 800. ROĐENDAN

AUTORICA: Martina Težak

Na organiziranom obilasku grada za Erasmus studente, odmah po dolasku na razmjenu, naši talijanski kolege iz organizacije ESN (Erasmus Student Network) započeli su turu s objašnjenjem da je ovo grad bogate povijesti, mnogih legendi ali i zanimljivih oprečnosti, jer se u Padovi nalazi “travnjak bez trave, crkva bez sveca i kafić bez vrata”. Napomena vodiča kako se upravo nalazimo na “travnjaku bez trave” izazvala je par začuđenih pogleda i osmijeha, s obzirom na to da smo stajali na trgu okruženi zelenilom.

Prato della Valle

Prato della Valle (tal. „prato“ znači travnjak) je najveći trg u Italiji te jedan od najvećih u cijeloj Europi. Nasred trga je otočić pun zelenila nazvan Memmia u čast svojeg tvorca Andree Memmija, do kojega se dolazi preko jednog od četiri mosta. Objašnjenje za čudnu izreku koja se održala do danas ima nekoliko, ali najvjerojatnije je ono po kojemu travnjaka nekad nije bilo jer je prostor trga bio močvarno područje prije preuređenja. Il Prato je zasigurno najpoznatiji dio grada, ponajviše zbog jedinstvenog izgleda i impozantnih kipova koji ga okružuju. Svaka skulptura predstavlja osobu koja je učinila nešto značajno za grad, kao primjerice Galileo Galilei, koji je radio kao profesor na Sveučilištu u Padovi, te navodno opisao 18 godina koje je proveo u gradu kao najljepše u životu. Još jedna od mnogih zanimljivosti koje su vezane uz Sveučilište u Padovi je ona o Eleni Lucreziji Cornaro Piscopia, prvoj ženi sa sveučilišnom diplomom, a kasnije i doktoratom.

Naša tura nastavila se šetnjom do Botaničkog vrta u Padovi, koji je na UNESCO Popisu svjetske baštine od 1997. godine, osnovan je još u 16. stoljeću (1545. godine) i najstariji je akademski botanički vrt na svijetu. Ispred ulaza, naš vodič pokazuje na ploču i sa širokim osmijehom provjerava znamo li latinski, jer na ploči piše kako svi studenti Sveučilišta u Padovi imaju osiguran besplatan ulaz u vrt, pravilo koje vrijedi i danas. Jedna od mnogih zanimljivosti ovog botaničkog vrta je njegova struktura, koja se sastoji od kvadrata unutar kruga, predstavljajući tako sinergiju kulture i prirode.

Basilica di Sant'Antonio, iako ne najveća crkva u Padovi, zasigurno je najvažnija. Relikvije Svetog Antuna (poput njegovog jezika i glasnica), se čuvaju u crkvi, a svake godine na 13. lipnja u gradu se slavi praznik Svetog Antuna Padovanskog. Zbog uvriježenog naziva “Il Santo” (tal. „santo“ znači svetac) kojim se stanovnici uobičajeno referiraju na ovu crkvu, za Padovu se kaže kako ima „crkvu bez sveca“, odnosno bez imena.

Basilica di Sant`Antonio

Zgrade Sveučilišta se nalaze na raznim lokacijama u gradu, tako da su nam od početka objasnili kako je i cijeli grad zapravo studentski kampus. S obzirom na to da smjer potpuno sukladan Kulturi i turizmu ne postoji na Sveučilištu, svoje kolegije za semestar Erasmusa imala sam prilike birati s nekoliko odsjeka i fakulteta, čime sam zapravo imala prilike upoznati više aspekata Sveučilišta. Od modernih zgrada s ugodnim dodatnim prostorijama za učenje, do povijesnih zgrada koje nalikuju muzejima, čak i odlazak na predavanja je poseban doživljaj.

Palazzo Bo

Nepotrebno je istaknuti talijansku kuhinju, koja je jedna od najpoznatijih na svijetu. Iako je nama dobro poznata, zanimljivo je usporediti neka jela koja se pripremaju i u Hrvatskoj, ali na drugačiji način, kao i istražiti i iskusiti neka nova i drugačija. Uobičajeno je da se popodne sjedne na „aperitivo“ a ne na kavu, uz čašu Aperol Spritza ili vina uz također par zalogaja pizze, bruschette ili focaccie, kako bi se družili i popričali s prijateljima. Jedan od mnogih simbola Padove je i Caffè Pedrocchi, uz kojeg su vezane mnoge zanimljive priče iz povijesti, a posjećivale su ga i poznate osobe poput Stendhala i Lorda Byrona. Poznat je i kao „kafić bez vrata“, jer se tijekom mnogo godina nakon njegovog otvorenja 1831. godine, kafić nije nikada zatvarao.

Macchiatone i canoli, gnocchi alla sorrentina, aperitivo

Erasmus je jedinstvena prilika za upoznavanje ljudi iz cijeloga svijeta i omogućava doticaj s mnogim različitim kulturama, što itekako dolazi do izražaja u Padovi, gdje je više od 1000 internacionalnih studenata odlučilo studirati ovaj semestar. Mnoge prilike za druženjem s ostalim studentima daje ESN od prvog dana dolaska. Svakoga tjedna se organiziraju različita događanja; od večera, razgleda gradova, zabava, ali i raznih sportskih aktivnosti. Mnoge ulaznice za znamenitosti platiti ćete manje ako imate studentsku iskaznicu Sveučilišta u Padovi, a i ESN kartica pruža mnoge popuste u kafićima i klubovima. Uz to, CLA (Centro Linguistico Ateneo) nudi besplatne tečajeve talijanskog jezika za bilo koju razinu.

ESN događaj organiziran za ERASMUS studente

Osim Padove, u regiji Veneto je puno gradova vrijednih posjeta. Iako su Venecija i Verona očiti izbori koje nikako ne smijete propustiti, svakako bih preporučila i manje gradove poput Vicenze, koji Vas sigurno oduševiti svojom kulturnom baštinom, gostoljubivošću i atmosferom. Do spomenutih gradova u Venetu, ali i ostalih gradova u obližnjim regijama se brzo i lako dolazi vlakom.

Bologna, Ferrara, Firenze

Venezia, Vicenza, Verona

Za kraj, svakako bi preporučila sudjelovanje u Erasmus studentskoj razmjeni i savjetovala odlazak u Padovu, koja ima još puno zanimljivosti i predivnih znamenitosti osim ovih koje sam ukratko spomenula. Talijani su vrlo druželjubivi i otvoreni, ali bitno je potruditi se pričati na talijanskom jeziku i izbjegavati engleski. Činjenica da u Padovi studira ili dolazi na razmjenu mnogo studenata iz Europe ali i drugih kontinenata, prilika je za upoznavanje mnogih različitih kultura i obogaćivanje studentskog života, a sam program pruža mnogo novih iskustva, prijateljstva i nezaboravnih uspomena.



Primjedbe

Popularni postovi