ERASMUS ISKUSTVO SA SVEUČILIŠTA U GREENWICHU

AUTORICA: Maja Rovis


Kampus Sveučilišta u Greenwichu i obližnji Greenwich Park nalaze se na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine i imaju pogled na rijeku Temzu. Susjedstvo ima živahnu atmosferu, ali je daleko od gradske vreve. U popodnevnim satima vikendom Greenwich prima posjetitelje i turiste koji uživaju u slikovitim prizorima. Često se može naići na ulične izvođače i raznovrsne lokalne sajmove, a pored sveučilišne knjižnice zvane Stockwell Library nedjeljom se održava Greenwich Vintage Market, sajam antikviteta. Podzemnim tunelom može se dostići Isle of Dogs, što je popularna ruta za putnike koji na posao idu biciklom.


Greenwich Park površine 74 hektara pruža pristup igralištima za kriket i teniskim terenima. U sredini parka smješteno je veliko brdo koje pruža spektakularan pogled na London i obližnje financijsko središte Canary Wharf, a tamo se nalazi i Kraljevska Zvjezdarnica. Kako su Europljani plovili morem da bi istražili svijet i trgovali s drugim zemljama, točne astronomske informacije bile su potrebne za pomoć u navigaciji, kartografiji i mjerenju vremena, uključujući i razradu načina mjerenja zemljopisne dužine. Od kasnog 19. stoljeća, Kraljevski opservatorij je povijesni izvor početnog meridijana svijeta, zemljopisna dužina 0° 0' 0''. Svjetski početni meridijan označava razdjelnicu između istočne i zapadne hemisfere. Prvi javni vremenski signal u Velikoj Britaniji emitiran je s krova Flamsteed Housea u sklopu zvjezdarnice 1833. godine, ispuštanjem lopte u unaprijed određeno vrijeme. 
Od tada, svaki dan u 12.55 loptica se diže na pola puta do jarbola - izvorno je to bio signal za navigatore na brodovima i u dokovima uz Temzu da se pripreme. Zatim u dvije minute do sata, lopta se podiže na vrh jarbola. Točno u 13 sati po lokalnom vremenu pada. To je pomorskim kapetanima koji se spremaju isploviti omogućilo da provjere brzinu svojih pomorskih kronometara, tehnologiju koju je Kraljevska Zvjezdarnica uvelike poboljšala.


Sveučilište i studentska udruga jako su aktivni i organiziraju različite društvene i sportske aktivnosti. Postoji i tjedan dobrodošlice te sajam na kojem su predstavljene sve aktivnosti, studentske grupe i sportovi u koje se možete uključiti. Zanimljivo je da je postotak međunarodnih studenata na Sveučilištu veći od postotka domaćih studenata, što pridonosi kulturološkoj razmjeni.


Još jedan dragulj Greenwicha je takozvani Painted Hall. Ta oslikana dvorana može se pohvaliti jednim od najspektakularnijih baroknih interijera u Europi. Stropne i zidne ukrase osmislio je i izveo britanski umjetnik Sir James Thornhill. Epska shema slikanja, poznata kao 'Britanska Sikstinska kapela', trajala je devetnaest godina od početka narudžbe do završetka 1726. Thornhill je koristio razne tehnike kao što su trompe l'oeil ('prevariti oko') i chiaroscuro (kontrast svjetla i tame), kako bi oživio svoje slike. Njegovo korištenje iluzionističke arhitekture i strme perspektive inspirirano je talijanskim baroknim slikarstvom.


London, jedna od svjetskih metropola koja trenutno broji skoro 9 milijuna stanovnika užurban je grad prepun kontrasta. Raznoliki kvartovi Londona daju mu karakterističan šarm i raznovrsnost koja bi se i mogla očekivati od takvog grada. Sam grad je sjajan i pravi je primjer multikulturalizma, dok arhitektura seže od radničkih ciglenih edvardijanskih kućica do klasicističkih rezidencija od bijelog kamena i modernih staklenih nebodera. Svaki dio Londona je drugačiji i nudi raznovrsna iskustva i gastronomiju.
Treba istaknuti Camden Town, jedno od najpopularnijih mjesta u Londonu. Poznat je po tržnici i živoj glazbi, a nudi i raznovrstan street food. Camden leži na kanalima koji dalje teku do Regent Parka i Primrose Hilla. Odličan je izbor za subotnju šetnju i sve ljubitelje alternativne umjetnosti. Lokalni umjetnici prodaju svoje radove na štandovima, natječući se sa prodavateljima starina. Veliki pub u Camden Townu subotom i nedjeljom gostima pruža zabavu i živu glazbu od 11 do 19 sati. Moguće je i provozati se riječnim brodićem po Camdenskim kanalima. Camden je definitivno mjesto koje ne treba propustiti.


London je s pravom nezaobilazno mjesto na itineraru svakog svjetskog putnika. Studirati u tom gradu zasigurno je jedno od najboljih iskustava. Radni dani mogu biti rezervirani za sveučilišne obaveze a vikendi za istraživanje mnogobrojnih dijelova Londona. Svakako je grad koji toplo preporučujem za sve studente koji planiraju Erasmus semestar u inozemstvu.

Primjedbe

Popularni postovi