OTKRIVANJE ISTOKA: MALDIVI, KURAMATHI I SAII LAGOON

AUTORICA: Katarina Dobrić Dabić

Bavljenje turizmom nije samo moj posao, to je i moj bijeg, moje utočište i moja snaga. Od malih nogu susretala sam se sa strancima. Roditelji su iznajmljivali apartmane, kroz kuću su prolazili Talijani, Nijemci, Englezi, Francuzi, Skandinavci, Česi, Poljaci, Mađari i tako redom od svega po malo.
Putovanja su moja strast i nakon 20 godina rada u turizmu spremala sam se na svoje prvo daleko putovanje. Maldivi, mali raj na zemlji, čekao je upravo nas.
Daleka destinacija, egzotika, druga kultura, mentalitet, običaji, to je ono što sam već neko vrijeme priželjkivala. Studeni 2019., neposredno prije pandemije, kupili smo karte i krenuli. Kolega koji je inače pilot pomogao nam je oko odabira smještaja. Naša destinacija: Maldivi, Kuramathi resort.
Let je trajao pet sati od Zagreba do Dohe (Qatar) i nakon toga još pet sati do Male-a, glavnog grada Maldiva. Igor, naš prijatelj pilot, dočekao nas je na aerodromu. Tada je letio za Trans Maldivian Airlines, tvrtku koja ima flotu hidro aviona i na taj način opskrbljuje i prevozi putnike koji su kao i mi tražili bijeg u jedan drugi svijet.

Izvor: Tripadvisor

Smješten 56 kilometara zapadno od međunarodne zračne luke MaleÕ, otok je dugačak preko 1,8 km. Vile za goste razasute su po bujnim vrtovima, okrenute prema osamljenim područjima dugih plaža ili na vodi. Mnoga područja otoka netaknuta pozivaju goste na laganu šetnju napuštenim plažama ili kroz bujnu vegetaciju. Najpoznatija plaža je Sand bank beach, u prijevodu plaža Banka pijeska, nepregledna bijela plaža koja se konstanto modificira utjecajem valova i podsjeća malčice na naš Zlatni rat (Bol na Braču).
Smješten na atolu Rasdhoo, na jednom od pet otoka koji se nalaze u ovom malom arhipelagu, Kuramathi Resort nudi prirodno maldivsko iskustvo odmora, s jedinstvenim doživljajem koji odgovara svima. Ako ste par na romantičnom odmoru ili ste dio velike obitelji koja želi uživati u kvalitetnom provedenom vremenu ili biste se radije prepustili senzualnim SPA terapijama i poslijepodne proveli istražujući živahne grebene, nećete pogriješiti, našli ste svoj mali raj!




Boravak na Kuramathiju bilo je od samog početka nešto na što nismo bili spremni. Photoshop se može zaboraviti, boje su autentične, plava boja mora, zelena boja prirode, bijela boja pijeska... sve je zaista bila tako.
Smještaj koji smo rezervirali bio je Water villa. Malo naselje sa tridesetak vila na stupovima iznad vode. Iz spavaće sobe izlazi se na terasu i s terase skokom u prekrasne morske dubine. Nakon par minuta shvatite kako oko vas plivaju „ribetine“ koje nikad do sada vidjeli niste, dopliva i po koja raža i mali morski pas iako kažu da „ti“ nisu opasni. Koraljni greben bio je naš spas i stvorio našu malu oazu mira, do koje nisu dospjeli čak ni veći valovi. Bezbrižnost zagarantirana!



Priroda u resortima je za nas Europljane prekrasna, drugačija, bogatija! Došla sam do zaključka kako u vrtu moram pod hitno posadit jednu palmu, to stablo nije bez razloga sinonim za „relax“.
Naišla sam i na rode koje bezbrižno šeću otokom, možda u želji da nekom novopečenom paru donesu „poklončić“: mnogi se dolaze vjenčati upravo na Maldive. Ipak, nisam stigla provjeriti, odletjela je izrazitom lakoćom.


No turizam na Maldivima je dvosjekli mač. Postoji uvijek i druga strana medalje...
Život na otoku, kao primjerice u glavnom gradu Maldiva-Male’ je skučen, bučan i prilično neuredan... na motorima oko nas zujali su svi kao pčelice, jedni negdje jure, drugi gube dane uz cestu bez cilja, svatko živi kako zna i umije.. tražeći svoj kutak sreće! Smeće se ne reciklira, jednostavno se baca kud stigne.
Mi kažemo da je Bog nama dao prirodu i uzeo pamet... očito je svakome dao točno ono što ga pripada, samo je pitanje koliko smo toga svjesni, kako se s tim nosimo i koliko to znamo cijeniti.


Maldivi su zemlja u Indijskom oceanu. Sastoje se od oko 1200 otoka grupiranih u 26 atola, među kojima je oko 200 naseljenih, a daljnjih 80 se koristi samo za turizam. Općenito se vjeruje da su prvi doseljenici bili tamilski i singalski narodi iz južne Indije i Šri Lanke.
Danas je to zemlja multikulturalna sredina u kojoj se pričaju mnogi dijalekti, ali jedan je službeni jezik, maldivski (također poznat kao Dhivehi). Natpisi u gradu su ipak dvojezični (engleski i Dhivehi) zbog iznimno velikog broja doseljenika.


Naš se izlet bližio kraju i vraćamo se, kao što bi Amerikanci rekli, “home sweet home”. Drago mi je da smo uočili sve razlike, ljepote, luksuza, siromaštva i kulture. Ipak, različitosti nas obogaćuju!
Vratit ćemo se sigurno, kad tad, i zbog pozitivnih i negativnih strana jer sve je to dio nas. Naš prvi izlet u daleke Maldive bio je samo početak otkrivanja istoka.

One planet, one world, discover the unexpected!

Primjedbe

Popularni postovi