IDILIČAN VIKEND U GORSKOM KOTARU

 AUTORICA: Mia Pustijanac



Slobodan vikend, Gorski kotar i prijatelji…tri riječi koje savršeno opisuju idealan odmor. Krajem rujna moji prijatelji i ja odlučili smo otići u Gorski kotar i ondje provesti četiri dana. To nam je bila idealna prilika za druženje i opuštanje nakon vrućih ljetnih mjeseci i radne sezone. Sa sigurnošću mogu reći da je ovo bio jedan od najboljih izleta na kojima sam bila. U Gorski kotar privukli su nas ugodna klima, prekrasna priroda i svjež, čisti zrak. Na put smo krenuli 23. rujna, u popodnevnim satima, i bili smo vrlo uzbuđeni, iščekujući nove avanture koje će nam ovaj izlet pružiti. Nakon tri sata vožnje stigli smo u Brod na Kupi, malo mjesto u kojem smo rezervirali smještaj. Kuća za odmor u kojoj smo se smjestili na prvi nas je pogled oduševila. Dvokatnica s nekoliko terasa s kojih se pruža predivan pogled u prirodu, bazen i veliko dvorište okruženo prostranom šumom…zaista predivan osjećaj i mjesto koje pruža bijeg od gradske vreve, gužvi, buke. Prvu večer odlučili smo ostati u kući pa smo u dvorištu igrali odbojku, badminton i pikado. Nakon višesatnog druženja otišli smo spavati kako bismo se odmorili za kratak izlet koji nas je čekao već sljedećeg dana. U petak smo se uputili u šetnju mjestom Brod na Kupi. Zadivio nas je krajolik kojim smo šetali satima. Kasnije smo vozili bicikle i isplanirali rutu za dan koji slijedi. U subotu smo tako odlučili posjetiti Nacionalni park Risnjak, udaljen svega tridesetak kilometara.


Risnjak je jedan od osam nacionalnih parkova Hrvatske, smješten u srcu Gorskog kotara. Karakteriziraju ga prostrane, zelene šume, izvor Kupe te bogat životinjski svijet i lokalna populacija risa i medvjeda. Najviša točka je vrh Risnjaka na 1528 metara nadmorske visine, a najniža točka u Nacionalnom parku je dolina rijeke Kupe. Svi smo se veselili subotnjem izletu na Risnjak, budući da nam je to bio prvi posjet ovom nacionalnom parku. Rano ujutro smo ustali i spremili se za cjelodnevnu avanturu u prirodi. Vozeći se prema Risnjaku, pozornost su nam plijenili zaista predivni pogledi na prirodu, šume i kućice uz cestu. Nakon pola sata stigli smo na naše odredište. Umjesto penjanja na vrh Risnjaka, odlučili smo odabrati drugu stazu, odnosno obići dolinu Kupe. Na samom početku staze, rendžerica Nacionalnog parka Risnjak informirala nas je da će nam za obilazak cijele rute trebati oko tri sata. Iako je staza djelovala pomalo zahtjevno, bili smo optimistični i s radoznalošću smo se upustili u ovu avanturu. Do izvora rijeke Kupe trebalo nam je otprilike 45 minuta. Staza je na pojedinim dijelovima strma pa je potrebno nešto više opreza i, naravno, prikladna obuća. Dolaskom na izvor Kupe bili smo zaista oduševljeni prizorom koji nas je dočekao.


Čista voda, svježina, zelenilo i prekrasna, očuvana priroda zaista su nešto što ne viđamo svakodnevno. Osim nas, ondje se nalazilo mnoštvo posjetitelja koji su također s oduševljenjem promatrali ljepote prirode Risnjaka. Na izvoru Kupe zadržali smo se pola sata kako bismo se malo okrijepili, budući da nas je čekala uzbrdica i duga staza koja vodi prema izlazu. Laganim hodom, uz kratke stanke, bila su nam potrebna otprilike dva sata kako bismo se vratili na cestu. Staza je na pojedinim dijelovima bila nešto strmija i zahtjevnija, no to nas nije omelo u uživanju i opuštanju u prirodi. Cvrkut ptica, rijeka koja žubori i lagano teče stvaraju opuštenu i mirnu atmosferu koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Putem smo sreli mnoge grupe i turiste što ukazuje na činjenicu da je ovo vrlo poznata destinacija među stranim posjetiteljima. Nakon dvosatne, lagane šetnje stigli smo do auta i uputili se u vikendicu kako bismo nešto pojeli i nastavili naše druženje. Pomalo umorni, ali sretni i zadovoljni otišli smo na spavanje. Sljedećega jutra doručkovali smo u dvorištu, uživajući u svježini zraka i hvatajući prve zrake sunca. Potom smo spremili stvari, budući da je bilo vrijeme za polazak kući, iako bismo rado ostali još nekoliko dana. Znali smo da će nam nedostajati prekrasan pogled s terase, jutarnja kava u prirodi i na svježem zraku, mir i tišina. Ipak, ovaj je izlet bio jedno lijepo, novo i uzbudljivo iskustvo, veselimo se novim avanturama u Gorskom kotaru!

Primjedbe

Popularni postovi