NESLUŽBENO STE U MALOM BEČU, SLUŽBENO U TEMIŠVARU

AUTORICA: Vana Bonjaj


Zima je prošla, vrijeme je sve toplije i mjeseci koji dolaze zgodni su za planiranje city break putovanja i obilazak obližnjih destinacija. Temišvar u Rumunjskoj je samo jedna od mogućnosti, a produženi vikendi i mini odmori tokom proljeća se čine idealnim za izlete ovakvog tipa. U Temišvaru možete provesti nekoliko dana, posjetiti ga samo kao jednu od usputnih stanica ture po Transilvaniji ili u okviru neke od mnogih šoping tura koje se organiziraju posljednjih godina. Evo šta vidjeti u Temišvaru i zašto je ovo fora destinacija pored toga što je odličan za šoping.
Pošto je važan regionalni obrazovni, kulturni i trgovački centar, u Temišvaru je danas smješten i velik broj kulturno-povijesnih ustanova koje zbližavaju ljude koji žive na ovim prostorima. Najveći je grad u Banatu i prvi u Europi koji je dobio električno ulično osvjetljenje davne 1884. godine. O tome svjedoče ulične svjetiljke nadomak Trga pobjede na kojima se mogu vidjeti ovi podaci. Također, među prvima je imao tramvaje koje vuku konji, a umjesto kojih se danas na ulicama mogu vidjeti također starinski tramvaji za koje su karakteristični široki kolosijeci, što daje poseban šmek gradu. Mnogima nije poznato da su Temišvar zvali i “Gradom cvijeća” zbog mnogih parkova, ali i zato što je cvijećem i ružama opskrbljivao čitavu Europu tokom 19. vijeka.

Popularna vrsta gradskog prijevoza

Temišvar je smješten u zapadnom dijelu Rumunjske, na samom obodu banatske ravnice. Sjedište je okruga Tamiš i četvrti je grad po veličini u Rumunjskoj. Dobio je ime po rijeci Tamiš, ali da danas kroz ovaj grad protječe samo rijeka Begej. Naime, i rijeka Tamiš je zaista nekada potjecala kroz grad, pa je ova oblast bila često plavljena i prilično močvarna. Kasnijom regulacijom vodenih tokova, Tamiš je pomjeren van područja grada, pa je danas od njega Temišvaru ostalo samo ime. Područje više nije močvarno, Begej je i zvanično gradska rijeka, a njegove obale kroz grad su veoma lijepo uređene sa dugim šetalištem.
Iako su mnoge vlasti bile i prošle duž ove oblasti, čini se da je najjači pečat današnjem izgledu dao period kada je grad bio pod upravom Habsburške monarhije. Otuda njegov centralni dio, kako arhitektura tako i cjelokupan izgled, podsjećaju na stari dio Beča, pa je to upravo i razloga zbog koga je Temišvar poznat i kao “Mali Beč”.
Najbitnija točka Temišvara je u stvari njegova stara jezgra gdje se nalazi nekoliko povijesnih trgova sa građevinama koje ih okružuju.
Trg ujedinjenja jedan je od starijih trgova u Temišvaru, a značajan je po tome što se na jednoj njegovoj strani nalazi Srpska saborna crkva Svetog Đorđa, a preko puta Rimokatolička crkva posvećena istom svetitelju. Nije rijetko spominjan i podatak da nigdje ne postoji mjesto gdje su pravoslavna i katolička crkva bliže jedna drugoj. Centralnim dijelom trga dominira takozvani Stup kuge, odnosno Statua Svetog trojstva. Ovaj spomenik je podignut u znak zahvalnosti za izbavljenje od ove pošasti. Trg okružuje mnoštvo kuća, odnosno palača nekadašnjih bogataša. Njihove raznobojne uređene fasade pitoresknim izgledom uljepšavaju elegantna zdanja 18. i 19. vijeka. 

Trg ujedinjenja

Sljedeći trg na koji nailazite tokom svog obilaska je nešto manji i zove se Trg slobode. Centralni dio krasi kip Djevice Marije, smješten ispred zgrade stare gradske vijećnice. Ovdje ćete biti u prilici da vidite zgradu muzičke i kazališne akademije, kao i nekoliko zgrada vojne uprave. Na trgu se nalazi i bista Decebala, posljednjeg kralja Dakije, koji se od 19. vijeka u Rumunjskoj slavi kao nacionalni junak i borac za slobodu i nezavisnost.

Trg slobode

Trg pobjede predstavlja najuži centar grada, mjesto je sastajanja, mnogih događaja u gradu, uskršnjih, božićnih proslava, vašara. Čini ga duguljasti popločani plato, sa mnogim vrtovima, kafićima, zelenilom, fontanom.
Na jednom kraju Trga pobjede je zgrada Opere, a na drugom zgrada Rumunjske saborne crkve. Ovo zdanje je definitivno i zaštitni znak Temišvara, nezaobilazno je na fotografijama turista, a također je i na mnogim suvenirima iz Temišvara. To je ujedno i najviša građevina u Temišvaru sa visinom centralnog tornja od 90 metara, a pored glavnog, karakterizira je još deset nižih tornjeva. Zanimljivog je vanjskog izgleda, jedinstvenog arhitektonskog stila, pa na neki način liči i na dvorac, za šta je zaslužna mješavina novo bizantskog i moldavskog stila crkvene gradnje.

Trg pobjede
Još jedna bitna točka na Trgu pobjede je kip vučice sa Romulom i Remom. Ovaj kip je 1926. godine Temišvar dobio na poklon od Rima, po kopiji identičnog brončanog kipa iz 5. vijeka prije nove ere.


Pored ovih trgova, za ljubitelje kulture, šetnji i obilazaka će sigurno biti zanimljiv i Muzej Banata i Palača Lloyd na Trgu pobjede, Tvrđava bastion u neposrednoj blizini, Park ruža, kao i mnogi drugi parkovi i šetalište pored Begeja.


Danas je Temišvar poznat po ogromnom Iulius šoping centru koje je glavno odredište onih koji dolaze u šoping. Prostire se na nešto više od 64.200 metara kvadratnih i predstavlja pravi šoping gigant u okolini. Otvoren je od 10 ujutro pa sve do 22h, a dobra strana je i da se nalazi u blizini centra grada, pa se gradskim prijevozom vrlo lako stiže do njega. Na ovako velikom prostoru naravno da je izbor brendova i artikala ogroman, a mi posjetom Iuliusu završavamo naš obilazak ove zanimljive destinacije.

Primjedbe

Popularni postovi