ŽDRALOV DVOR U ŽDRALOVU GRADU

AUTORICA: Lorena Matušan


U Ždralovu se gradu skriva i Ždralov dvor. Teško je, zapravo, reći skriva! Ovo velebno zdanje, podignuto 1777. godine opisano je kao „palača koja bi se, po svojoj ljepoti i u samom Beču mogla naći“. Ovaj je dvorac jedan od najljepših baroknih dvoraca u kontinentalnoj Hrvatskoj, a nalazi se, naravno, u Daruvaru. Okružen terasastim, nekada vrlo raskošnim vrtovima, na padini brijega dvorac je ubrzo nakon završetka postao središte grada.
Daruvar je svoj procvat u urbanom ali i gospodarskom smislu doživio dolaskom Antuna Jankovića koji je u Daruvaru kupio nekoliko posjeda. Janković se radi zdravstvenih problema odlučio svoje sjedište iz Pečuha preseliti u Daruvar kako bi bio u blizini termalnih izvora i na taj se način liječiti. Došavši u Daruvar, Antun Janković daje izgraditi veličanstvenu kasnobaroknu jednokatnicu. Tlocrt dvorca je u obliku slova U, krila dvorca obrubljuju dvorište koje je okrenuto prema sjeveru. Nekada su se u dvorištu nalazili staklenici kao i rasadnik, a grof Janković dao je posaditi dva primjerka drva Ginko bilbobe, muško i žensko stablo. Središnjim dijelom, ispred glavnog ulaza u dvorac i danas dominira muški primjerak toga stabla te je to najveći i najstariji Ginko u Hrvatskoj. Opsega debla gotovo sedam metara, pa je, kako mu i dolikuje, od 1974. godine zaštićen kao pojedinačno stablo. Dvorski perivoj nastao je kada i dvorac i dovršen je 1780. godine po nacrtima bečkih arhitekata te se po svojim obilježjima može smjestiti u barokni i pejzažni stil. Perivoj je zaštićen u sklopu urbanističke cjeline Daruvar, a zajedno sa dvorcem kao nepokretni spomenik kulture. Dvorac broji šezdesetak prostorija u prizemlju i na katu, a centralno mjesto, salon, koje se nalazi u središtu dvorca je ujedno i najveća prostorija. Na katu dvorca nalazila se knjižnica, blagovaonica, spavaće sobe, salon za muškarce, sobe za goste i još mnoge druge prostorije. Nakon Jankovića, dvorcem gospodare Magdalena Lechner, a zatim Antun Tüköry te Hrvatska poljodjelska banka i Trgovište Daruvar koje ga na koncu preuređuje i koristi kao obrazovnu ustanovu do 2004. godine. Antun Janković, naime, umire bez potomstva pa ga nasljeđuju brat, a potom njegova djeca i unuci. Grof Julije Janković (1820.-1904.), posljednji je Janković u Daruvaru koji je u dvorcu obitavao, a prodaje ga Magdaleni Lechner radi velikih dugova. Dvorac se tako, i nakon Magdalenine smrti, nasljeđuje, a zatim doživljava različite prenamijene nakon Drugog svjetskog rata.


Danas se u prizemlju dvorca nalazi stalni postav izložbe pisanih dokumenata i fotografija o obitelji Janković na hrvatskom i mađarskom jeziku autorice Terézije Jánosné Horváth Balogh te uređeni Vinski salon, a na katu su uređene sobe obitelji Janković ukrašene sačuvanim namještajem, soba židovske kulture i tradicije koja je podsjetnik na veliki doprinos židovske zajednice Daruvaru, kao i stalni izložbeni postav „Domovinski rat u Daruvaru“ koji nas podsjeća na najnoviju daruvarsku povijest.

Primjedbe

Popularni postovi