PREDSTAVLJEN ZBORNIK RADOVA MEĐUNARODNOG ZNANSTVENO-STRUČNOG SKUPA “500 GODINA FLACIUSA“

AUTORI: Katarina Bratulić i Matteo Legović


U srijedu, 25. studenog, u pulskoj Sveučilišnoj knjižnici, brojnoj javnosti svečano je predstavljen dugoočekivani zbornik radova Međunarodnog znanstveno stručnog-skupa “500 godina Flaciusa“. Podsjećamo kako je skup održan 2020., u izazovnom pandemijskom periodu tijekom kojeg su gotovo svi skupovi i konferencije u regiji otkazane, a naš se skup zahvaljujući intenzivom radu organizacijskog odbora i svih sudionika uspješno održao online.


Sve prisutne pozdravili su izv. prof. dr. sc. Mirjana Radetić-Paić, prorektorica za studente, obrazovne programe i suradnju; izv. prof. dr. sc. Ksenija Černe, dekanica FET-a te voditelj Sveučilišne knjižnice Ivan Kraljević. Naglasili su veliku ulogu Matije Vlačića Ilirika u širem kontekstu europskog humanizma i reformacije, ali i istarskog polihistora Mije Mirkovića (po kojem nosi ime Fakultet ekonomije i turizma), koji se intenzivno bavio stvaralaštvom Matije Vlačića Ilirika te pohvalili sve istraživače i njihova istraživanja, posebice veliki angažman studenata koji su objavili svoje radove uz mentorstvo profesora.
Zbornik radova, u kojem je objavljeno 12 znanstvenih i 6 stručnih radova, detaljno su predstavili recenzent prof. dr. sc. Slaven Bertoša, urednice doc. dr. sc. Nataša Urošević i doc. dr. sc. Maja Čutić Gorup te Dijana Muškardin, prof. Istaknuli su aktualnost i važnost interdisciplinarnih istraživanja objavljenih u zborniku posvećenih stvaralaštvu Matije Vlačića Ilirika koje je obilježilo kulturnu povijest Europe, reformacijskim pokretom te modelima i prijedlozima suvremene valorizacije ove zavičajne i europske baštine. Svi prisutni pohvalili su sve autore naglašavajući važnost bavljenja zavičajnim temama u širem europskom kontekstu, a upravo reformacijska baština danas predstavlja transnacionalnu i multikulturalnu baštinu. To potvrđuje i certificiranje kulturne rute Vijeća Europe – Rute reformacije, a u zborniku je predstavljena i projektna ideja o razvoju i implementaciji hrvaste dionice Rute reformacije. Skup je pozdravila u ime Grada Labina i Pučkog otvorenog učilišta Renata Kiršić, ravnateljica POU Labin, pohvalivši rad svih istraživača i predstavivši sve aktivnosti povodom 500. obljetnice rođenja znamenitog Labinjana Matije Vlačića Ilirika.


Međunarodna suradnja na istraživanjima ove izuzetno važne teme i dalje se nastavlja: nedavno su doc. dr. sc. Nataša Urošević i Marjeta Djaković, prof. sudjelovale na konferenciji "Vlačić u Regensburgu", a sredinom studenog je u Magdeburgu svečano postavljena interpretacijska spomen-ploča Matiji Vlačiću Iliriku. Nadamo se kako će se nastaviti s istraživanjima, projektnom suradnjom te valorizacijom reformacijske baštine i stvaralaštva Matije Vlačića Ilirika, što bi rezultiralo i razvojem novih kulturno-turističkih proizvoda u Gradu Labinu i Istarskoj županiji, a šira javnost mogla bi se upoznati s znamenitim Labinjanom koji je uvelike utjecao na razvoj europske kulturne povijesti.


Primjedbe

Popularni postovi