IZLET U GROŽNJAN

 AUTORICA: Martina Piskač

 
U srcu Istre, na brežuljku s prekrasnim pogledom koji seže sve do mora, leži Grožnjan, grad umjetnika koji očarava svojom nevjerojatnom atmosferom i bogatom kulturnom baštinom. Ime Grožnjan potječe od svog položaja na kamenitom brežuljku nazvanom Grisium na latinskom, što je rezultiralo antičkim imenom Graeciniana, odnosno Grisignana. Nalazi se na visini od 289 metara nadmorske visine, pružajući prekrasan pogled na dolinu rijeke Mirne na jugu, dok s istoka gleda prema Motovunu i Učki. Na zapadu, pogled doseže sve do mora. Grožnjan je okružen nešto višim brežuljcima sa sjevera i sjeveroistoka, gdje se nalaze sela Vrh, Roman i Peroj, odnosno Pertići i Kalčini.

Istra je poznata po svojoj prekrasnoj prirodi, srednjovjekovnim gradićima i bogatom gastronomskom ponudom, a Grožnjan se ističe kao biser koji privlači umjetnike i ljubitelje kulture iz cijelog svijeta, a galerija je „na skavom koraku“. Njegove uske popločene ulice, šarene drvene rolete na prozorima i kameni zidovi podsjećaju na prošlost, dok se u isto vrijeme osjeća moderan umjetnički život.
 

Šetnja kroz Grožnjan je poput putovanja kroz vrijeme. Kamena gradska vrata pozivaju vas da zakoračite u svijet koji se čini izdvojen od užurbanosti suvremenog doba. Očuvana arhitektura i autentična atmosfera čine ga savršenim mjestom za opuštanje i inspiraciju. Sjednete li na klupu uz čašu domaće rakije (ili sladoled, kao mi) i razgovarate s mještanima, osjetit ćete duh zajednice koja čuva svoju tradiciju i ljubav prema umjetnosti. 
 
 
Osjećate kao da imate cijeli svijet na dlanu!

Iako je danas Grožnjan poznat po umjetničkim galerijama i ateljeima, nekada je bio utvrda s dvojim gradskim vratima, Mala i Vela. danas su sačuvana samo Vela. Palača Spinotti, iz vremena baroka koje danas služi kao vinoteka, svjedoči o bogatoj povijesti grada. Uz brojne događaje poput glazbenog kulturnog ljeta, Jazz is back i Ex tempore festivala, Grožnjan postaje oaza za ljubitelje umjetnosti i glazbe.
 


No, istinska ljepota Grožnjana leži u njegovoj otvorenosti prema kreativnosti. Svaka kamena kuća pretvorena je u atelijer ili galeriju, a umjetnici iz cijelog svijeta dolaze u ovaj grad kako bi se inspirirali njegovom energijom i ljepotom. Grožnjan je mjesto gdje se umjetnost ne samo promatra, već se i živi.

Ljubitelji gastronomije također će pronaći svoje zadovoljstvo u Grožnjanu. Osim bogate ponude vrhunskih vina, možete kušati i tradicionalne istarske delicije poput domaćih pršuta, maslinovog ulja i tartufa. Posjetite li Grožnjan krajem rujna, imat ćete priliku sudjelovati u izložbi crnih vina, bijelog tartufa i gljiva, gdje možete otkriti sve čari istarske gastronomije.
 


Bez obzira jeste li ljubitelj umjetnosti, glazbe, gastronomije ili ste jednostavno u potrazi za savršenom „Instagram fotografijom“, Grožnjan je sigurno pravo mjesto za to. Ovo je grad koji se pamti, a kako se ne zaljubiti u taj grad kad je tako predivan.

Primjedbe

Popularni postovi