BLOOMSDAY CROATIA


AUTORI: Bruna Kurka, Matteo Legović
U okviru kolegija Putopisi i turistički itinereri i Putopisna književnost i u sklopu nastavne jedinice o razvoju destinacija književnog i kulturnog turizma, studenti treće godine preddiplomskog i prve godine diplomskog studija Kulture i turizma prisustvovali su online gostujućem predavanju koje je održao dr. Vito Paoletić na temu Bloomsday u Puli. 
Bloomsday je dan posvećen životu i djelu irskog pisca Jamesa Joycea. Tradicionalno se obilježava 16. lipnja, na dan kada je James Joyce upoznao ljubav svog života, Noru Barnacle, što ga je potaknulo da upravo u taj dan smjesti radnju svog najpoznatijeg djela Uliks. Na taj dan se u brojnim gradovima širom svijeta održavaju javna čitanja Joyceovih djela i na razne kreativne načine obilježava njegovo stvaralaštvo.


James Joyce boravio je i radio u Puli od studenog 1904. do ožujka 1905. kao profesor engleskog jezika u tadašnjoj Berlitzovoj školi stranih jezika. Za vrijeme njegova boravka Istru je zadesila najhladnija dotad zabilježena zima pa je vjerojatno zato Joyce nazvao Pulu pomorskim Sibirom.   

"Sam grad vrlo malen. Ovdje govore tri jezika - talijanski, njemački (službeni jezik) i slavenski. Međutim, talijanski koji govore jako je iskrivljen. Razmjenjivat ću satove s njemačkim nastavnikom, jer želim naučiti i taj jezik. Ovdje nema više od tri ili četiri Engleza, a svi su znamenite osobe."

James Joyce, u pismu od 10. studenog 1904.
(Svein Monnesland, Istra i Kvarner očima stranaca)

Iako mu Pula možda i nije ostala u najboljem sjećanju (osim možda Brijuna koje je posjetio za 23. rođendan i tamo kušao dobar lokalni sir) prije odlaska u Trst, Joyce je u našem gradu proveo nekoliko zanimljivih zimskih mjeseci, a stručnjaci smatraju da su dinamika života i rada u tadašnjoj glavnoj austrougarskoj ratnoj luci, koja se početkom 20. stojeća pretvarala u pravu europsku multikulturnu metropolu te izloženost novim medijima - kino predstavama koje je redovno pratio i novostima iz novina koje su u Pulu stizale iz cijele Europe, znatno utjecale na njegovo kasnije stvaralaštvo.

 
Prvi Bloomsday u Hrvatskoj održan je 2006. godine u Zagrebu, a od 2012. Bloomsday se obilježava u Puli, gradu koji je povezan s piščevim životom. 2013. godine Bloomsday je postao književni festival pod nazivom Bloomsday Croatia. Festival se održavao na različitim lokacijama u Puli, redovno rekreirajući na sve moguće inovativne načine epizode iz romana Uliks. Među uglednim gostima bio je i sam irski predsjednik Michael D. Higgins (na slici s dr. Paoletićem).

Gostujući predavač dr. Vito Paoletić upoznao je studente s književnim festivalom Bloomsday Croatia i brojnim aktivnostima koje su organizirane proteklih godina, od javnih čitanja koja su uključila sve generacije Puljana (redovno i naše studente) i posebno osmišljenih višejezičnih književnih ruta Joyceovim stopama, do atraktivnih foto izložbi i koncerata, filmskih projekcija, samo za tu priliku kreiranih tematskih kulinarskih specijaliteta i popularnih radionica tradicionalnog irskog plesa. Organizatori su zaista znali svake godine iznenaditi i privući sugrađane i brojne goste novim kreativnim idejama i pristupima stvaralaštvu velikog irskog pisca.

Na kraju vrlo zanimljivog gostujućeg predavanja, u okviru kojega je zainteresirano slušateljstvo upoznao i s brojnim logističkim izazovima s kojima se suočavaju organizatori ovakvih manifestacija, studenti su s dr. Paoletićem prodiskutirali inovativne mogućnosti razvoja destinacija književnog turizma, a on ih je pozvao da se uključe u rad ovog i ostalih književnih festivala kako bi svojim idejama pridonijeli budućem razvoju i valorizaciji bogate kulturne i književne baštine Pule.


Primjedbe

Popularni postovi