GEOCACHING - LOV NA BLAGO PO PULSKIM FORTIFIKACIJAMA I KAŽUNIMA

AUTORICA: Ivana Ivanušec

U svojem prošlom tekstu Idem kamo me Geocache vodi pisala sam o tome kako sam provela dan putujući po Istri tražeći tajnovite skrivene kutijice. Odlučila sam s vama podijeliti još jedan lov na blago, no ovoga puta posjetila sam malo drugačije lokacije. Umjesto Medulina, Kamenjaka, Dvigrada, Motovuna i Grožnjana, ovoga sam puta posjetila istarske kažune i fortifikacije. No, prije nego li vam krenem prepričavati svoj lov na blago, željela bih ukratko objasniti što je to Geocaching za one koji još ne znaju.
Geocaching je rekreacijska aktivnost koju je najjednostavnije opisati kao igru traženja i skrivanja blaga, a sve što je za nju potrebno jesu želja za avanturom i mobitel s GPS-om. Skriveno blago pohranjeno je u kutijicama različitih oblika i veličina, a ja sam već nakon prvih nekoliko pronađenih kutijica znala da želim proći cijelu Istru tražeći ih, a kako izgleda jedan dan mog lova na blago po Istri, možete pročitati u nastavku.

Neki od pronađenih geocacheva

Postoje dani kada ne planiram tražiti geocacheve, ali se nađem blizu mjesta gdje je neki od njih sakriven pa ga odlučim potražiti, a onda ima i dana kada si isplaniram cijelu rutu koju želim proći kako bi ih pronašla što više i posjetila što veći broj mjesta. Tako je bilo i tog dana kad sam ja, moderna Indiana Jones s mobitelom tražila skriveno blago po Istri.
S obzirom na to da već neko vrijeme tražim geocacheve, već znam bez kojih stvari ne odlazim u potragu, a to su: kemijska s kojom ću se potpisati, figurice iz kinder jaja ili slični mali predmeti koji stanu u skrivene kutije, boca vode, vlažne i obične maramice, te mobitel koji je ionako skoro uvijek uz mene. Geocacheve najčešće tražim sa svojim dečkom, pa je tako bilo i ovoga puta, a prva lokacija na koju smo se zaputili bila je tvrđava Bourguignon, odnosno fort Monsival.
Tvrđava se nalazi pored poznate pulske piramide koja je nekada bila disco klub, a ulazak u piramidu i tvrđavu trenutno nije dozvoljen pa smo se njihovim izgledima mogli diviti samo izvana.


Prvi geocache pronašli smo nakon svega par minuta traženja, a s obzirom da se utvrda nalazi nedaleko od mora, odlučili smo malo prošetati pa nakon toga sjeli u auto i zaputili se prema sljedećoj lokaciji.


Drugi geocache kojeg smo željeli naći sakriven je pored jednog kažuna u Galižani, a ovo nam je bio drugi put da ga pokušavamo pronaći. S obzirom da je zadnji put naša potraga za ovim geocache-om neuspješno završila, ovoga puta nismo htjeli odustajati i otići dok ga ne nađemo pa smo se na ovoj lokaciji malo duže zadržali.
U jednom trenutku prišla nam je jedna žena koja živi u kući pored kažuna i rekla nam gdje da točno tražimo. Usput nas je pitala o čemu je riječ jer nismo prvi koje viđa da nešto traže pred tog kažuna, ali joj nije jasno što je to pa smo joj objasnili. Malo smo popričali s njom i njenim mužem te joj se zahvalili što nam je pomogla i uštedjela vremena. Sretni što smo napokon pronašli ovaj geocache i upoznali vrlo zanimljive ljude, krenuli smo prema kažunima blizancima gdje se nalazi treći geocache s našeg popisa.


Kažuni blizanci bili su naše sljedeće odredište. Nalaze se u blizini sela Batvači, nedaleko od crkve Svete Foške, a zahvaljujući oznakama uz šetnjicu nije ih bio problem pronaći. Kad smo išli čitati o njima na internetu, saznali smo da prvi ima promjer četiri metra, debljina zida mu iznosi 1,2 metra, a visok je više od četiri metra. Drugi je nešto manji od svog brata, ali je zanimljiv jer ima mali otvor na krovu, a za izradu jednog takvog kažuna bilo je potrebno oko 30 kubika kamena, teških 70 tona!
Što se tiče skrivenog blaga, nije nam trebalo puno da ga pronađemo pa smo se vratili u auto i otišli do sljedećeg kažuna.


Pored kažuna na Santolini bio je sakriven sljedeći geocache kojeg smo pronašli. Kažun Santolina jedan je od najvećih u Istri, a nalazi se blizu ceste Vodnjan-Bale kod križa. Put do ovog geocache-a nije bio jednostavan zbog zaraslog grmlja i trave, a da bismo došli do ulaza u kažun trebali smo se popesti na suhozid i prijeći na drugu stranu.
S obzirom na to da se geocache nalazio u unutrašnjosti kažuna, ušli smo unutra i uvjerili se da je ovaj kažun zaista jedan od najvećih u Istri. Možda nam je zato i trebalo malo više vremena da pronađemo sakriveni geocache, no nismo odustali dok ga nismo pronašli.


Došlo je vrijeme za posljednje mjesto prije polaska kući, a to je obalna utvrda Fort Forno koja je smještena u Barbarigi. Kad smo došli do mjesta gdje je sakriven geocache, pružao se pogled na tvrđavu, a iza nje pogled na Barbarigu, Fažanu, Rovinj i Pulu.


Ulaz u ovu tvrđavu je dopušten, a s obzirom da je bilo blizu osam sati uvečer, odlučili smo popesti se gore i dočekati zalazak sunca na ovom predivnom mjestu. Smjestili smo se na vrh tvrđave, izvadili hranu i piće i uživali u predivnom zalasku. Bolji završetak lova na blago od ovog nismo mogli ni zamisliti.😊


Jako puno geocacheva skriveno je blizu istarskih kažuna i fortifikacija, vjerojatno upravo zbog toga da ih turisti vide, zainteresiraju se te saznaju više informacija o njima. Zbog toga je Geocaching odličan način edukacije turista o kažunima i fortifikacijama, a zahvaljujući pješačkim i biciklističkim stazama, većini njih nije problem pristupiti.

Primjedbe

Popularni postovi