NIGERIJA - ZEMLJA S TURISTIČKOM BUDUĆOŠĆU

AUTORICA TEKSTA I FOTOGRAFIJA: Bartola Mavrić-Mustapha

 Bartola Mavrić, bivša studentica Kulture i turizma i doktorandica Sveučilišta u Istanbulu, gdje istražuje odnos turizma i migracija, provela je dva ugodna ljetna mjeseca na studijskom boravku u Nigeriji. Tamo je istraživala potencijale razvoja održivog turizma u afričkim zemljama, a u zanimljivom putopisu u nastavku pročitajte njezine dojmove i korisne informacije za buduće putnike.
 
Korisne informacije
Nigerija ima dvije sezone, kišnu i suhu. U Nigeriji nas je zatekla kišna sezona koja traje šest mjeseci, od početka lipnja pa sve do prosinca. Ako putujete u Nigeriju tijekom kišne sezone svakako preporučujem da u garderobu uvrstite čizme za kišu! Za putovanje u Nigeriju obavezno je primiti cjepivo protiv žute groznice i tifusa. Što se tiče malarije, ako idete na manje od mjesec dana možete uzeti tablete koje će vam prepisati liječnik (počinju se piti jedan dan prije puta pa sve do dva tjedna nakon povratka kući). Pošto se ne preporuča uzimanje spomenutih lijekova na duži period, alterativna opcija je često se mazati kremom protiv komaraca i nositi odjeću dugih rukava.


Valuta koja se koristi u Nigeriji je nigerijska naira, 1 euro je 705 naira. U Nigeriji se uz cestu na otvorenome nalazi veliki broj mjenjačnica gdje možete promijeniti stranu valutu u nigerijsku nairu, i to sve iz automobila. Zasigurno će vas iznenaditi da je Nigerija dosta skupa, tako da za 10 € gotovo da ne možete jesti u nekome od popularnih restorana u Nigeriji (Abuja i Lagos). Štoviše, na jednom takvom mjestu za ovu cifru možete eventualno pojesti pizzu margaritu i popiti malu bočicu vode.

Traženje i rezerviranje smještaja funkcionira kao i svugdje, no ja bih svakako preporučila Airbnb ako preferirate privatni smještaj. Ja sam se odlučila za privatni smještaj u obadvije destinacije, Abuji i Lagosu, za $45 po danu. Po toj cijeni nudi se veći studio apartman s uslugom svakodnevnog čišćenja. Ako preferirate hotelski smještaj, sve ponude možete pronaći na stranici booking.com, od privatnih hotela do svjetskih lanaca hotela (Sheraton, Intercontinental, Radisson Blue, Marriott, Hilton).


Zanimljivosti
Glavni grad Abuja je grad u kojem ćete najčešće čuti jezik zvani Hausa te se susresti s njihovom tradicijom i gastronomijom. Narod Hausa poznat je po svojoj kuhinji i vještinama na roštilju. Njihovo jelo zvano Suya je jedno od najpoznatijih tradicionalnih jela u Nigeriji. Suya je meso spremljeno na roštilju s posebnim tajnim začinima u kojima možete pronaći kikiriki. Poslužuje se s jamom ili masom (kruh pripremljen od riže).


Jabi art-market u Abuji nudi tradicionalne rukotvorine i umjetnička djela koja privlače brojne posjetitelje. Pri posjetu art-marketu uvijek ćete naići na znatiželjne međunarodne posjetitelje koji žele istražiti kulturu i povijest kroz umjetnička djela mještana. Najviše su me se dojmile slike i kreacije mladih umjetnika koji inspiraciju pronalaze u svakodnevnom životu i u želji za boljom budućnošću. Štoviše, cijene su vrlo pristupačne.      

Lagos je smješten na obali oceana i najnaseljeniji je grad u Nigeriji, iako je površinom zapravo veoma malen. Upravo iz tog razloga ovaj grad daje posjetiteljima drugačije iskustvo od glavnoga grada Abuje, koji je puno mirniji. Bila sam jako uzbuđena što imam priliku istražiti grad koji nudi razne zanimljivosti o Yoruba narodu te njihovoj kulturi i tradiciji. Tome je svakako pridonio i posjet Nike Art Gallery koja se nalazi na otoku u Lagosu te se prostire na četiri kata.

 

U galeriji možete pronaći djela umjetnika koji njima šalju poruku svijetu, prikazujući svakodnevicu Nigerijaca, izazove s kojim se susreću, razlike i sličnosti plemena, ljubav prema muzici. Osim umjetničkih slika, galerija nudi i uvid u tradicionalnu odjeću te kulturu. Djelatnici galerije su veoma strastveni u svom poslu te su uvijek voljni odgovoriti na sva vaša pitanja (osobno imala sam 12 pitanja koje sam prethodno napisala da ih ne bi zaboravila. Pitanja su bila vezana za Yoruba religiju i posebne znakove koji su dio pojedinih umjetničkih djela i imaju određeno značenje). Cijene umjetnina počinju od 200.000 naira (približno $400).


Jedno od najposjećenijih mjesta u Lagosu je i Lekki ar-tmarket, koji je mnogo veći od onoga u glavnome gradu i nudi veći izbor ručno izrađenog namještaja. Na marketu se može čuti tradicionalna nigerijska muzika, često muzika oca afrobeata, Fela Kutija. Muzika, ambijent, tradicionalna umjetnička djela i djelatnici marketa daju vam poseban osjećaj i iskustvo, zahvaljujući čemu posjetitelj ima uvid u autentičnu Nigeriju.


 

Učestali sukobi na sjeveroistoku zemlje svakako su pridonijeli lošem imidžu i svrstali ju na popis nesigurnih destinacija za internacionalne turiste. Stavivši sve negativne stvari na stranu, ja sam provela dva lijepa mjeseca u Nigeriji, otkrivajući njene pozitivne strane, ljepote i bogatstvo, često zaboravljene ili zapostavljene. Nigerija itekako ima puno toga za ponuditi, posebno posjetiteljima koji dijele strast prema povijesti, kulturi i tradiciji. Nigeriju čeka dugi put prema ostvarenju cilja kao turističke destinacije. Posjetom različitih lokacija te uvidom u svakodnevni život lokalnog stanovništva, očito je da mlađe generacije uviđaju potencijal u razvoju turističke industrije.  


Pogledajte galeriju fotografija s Bartolinog uzbudljivog putovanja!

Primjedbe

Popularni postovi