X. BLOOMSDAY CROATIA: USTA PUNA JOYCEA

AUTOR: Matteo Legović



Književni festival Bloomsday posvećen je irskom književniku Jamesu Joyceu. Obilježava se svake godine 16. lipnja, a ovogodišnji X. Bloomsday Croatia koji se od 2011. godine održava u Puli organiziran je na posve drugačiji način. 

Zbog trenutne situacije X. Bloomsday Croatia ove godine seli se s pulskih ulica na Mreže, a hrvatski glazbenici udahnuti će život najpoznatijem djelu James Joycea – Uliksu. Osamnaest glazbenika čitat će osamnaest epizoda jednog od najvećih romana svih vremena u ovom prvom online izdanju festivala. Kroz snimke osamnaest glazbenika u kućnoj radinosti simbolično će se prisjećati dva mjeseca koja su zaustavila ljudski kontakt i mogućnosti okupljanja, interakcije i slavlja. Virtualno održavanje festivala ukazuje na virtualne alternative životnih prostora uslijed pandemije. Uliksova priča preslikava se na Dublin 1904. godine, a ovogodišnja moderna interpretacija preslikava Dublin 1904. na svijet 2020. godine: svijet opterećen nacionalnim i rasnim razlikama na temelju tradicije i povijesti. 


Tjedan dana, sve do samog Bloomovdana 16. lipnja čitaju se epizode iz Uliksa, kroz osamnaest narativnih tehnika i stilova osamnaest glazbenika prepričat će sljedeću radnju: 

„Ležerni Reper iz sobe čita o došljačkom iskustvu u Dublinu 1904., nakon što se na Dori ove godine predstavio pjesmom “Vrati se iz Irske”. Putujuća glazbenica Aklea Neon ostala je do dna u svojem ljetnom singlu “Riba iz kade” i okupana cvijećem i mirisnim parama i uljima zaronila u epizodu Lotofazi romana, dok je Ivanka Mazurkijević kroz Blooma rastumačila koncepte nacije, domovine i ljubavi. Kandžija opisuje gastronomsko-ironijsko iskustvo jutarnjeg uživanja u ovčjim bubrezima i pečenim iznutricama, ne bi li zajedno s ostalima pokazao kako svaki, običan, svakodnevni čovjek jest realan junak života kojeg ne trebaju zadesiti sudbonosni trenuci. Uliks je okupiran malim iskustvima koja uzimamo zdravo za gotovo, pa ga nekad treba čuti odmaknut od njega, što su joyceovski vjerno dočarali nemanja i Porto Morto čije su nas struje misli hipnotizirale jednako kao pjev sirene Lu Jakelić. Uliks je zbirka beskonačnih točnih podataka grada i zemlje u trenutku kada se Joyce zaljubio u svoju suprugu tog 16. lipnja, nakon čega nakratko dolazi u Puli, a tijekom svoje 37-godišnje odiseje u kojoj je, poput ekspresivne Sare Renar, otvorena srca rekao konačno DA životu, ljubavi i svijetu u kojem smo svi lutajuće stijene.“ 

Virtualna manifestacija završava se sutra, 16. lipnja, a virtualna čitanja možete pogledati i poslušati na službenim stranicama Bloomsday Croatia: 





Primjedbe

Popularni postovi